Tørre øyne og munn på grunn av fibromyalgi

Fibromyalgi generelt kjennetegnet ved omfattende smerte, tretthet, hodepine, irritabel tarm-syndrom, manglende evne til å oppnå rolig søvn, våkne trett og stiv og utvikle kognitive lidelser, inkludert mangel på konsentrasjon og klossete, svimmelhet, etc.

Fibromyalgi syndrom er en kronisk og langvarig tilstand som ikke har noen kur. Om lag 10 millioner mennesker er for tiden diagnostisert med denne lidelsen. Selv om 9 av 10 personer er diagnostisert, er kvinner også rammet av denne lidelsen.

Forening av fibromyalgi med andre forhold

Studier har vist at fibromyalgi også er forbundet med flere andre forhold. Generelt opplever noen pasienter med fibromyalgi også tørrhet i hornhinnen eller øynene og munnen.

Tilstedeværelsen av øye ubehag og tørre øyne og grus er en av de vanligste klager av fibromyalgi sammenlignet med oral eller oral tørrhet. Studier har vist at det kan være endring i dannelsen av tårer i forhold til befolkningen generelt.

Sjogren syndrom

En tilstand av syndromet kalles Sjogrens syndrom karakteriseres typisk av tørre øyne og manglende evne til å danne tårer. Det har imidlertid vist seg at pasienter med fibromyalgi med tørre øyne og tørr munn ikke oppfyller kriteriene for diagnose av Sjogrens syndrom. De er ofte diagnostisert med tørr øye og munnsyndrom (DEMS).

Korneal følsomhet og hornhinnen endres

En studie som analyserer hornhinnenes følsomhet og hornhindeendringer hos pasienter med fibromyalgi, viser at sensitiviteten er den samme uansett alder hos pasienter med fibromyalgi. Dette kan skyldes forverring av nervene og sensoriske systemer i øyet.

Forening mellom fibromyalgi, kronisk tretthet og Sjogrens syndrom

Studien finner også en sammenheng mellom fibromyalgi, kronisk tretthet og Sjogrens syndrom.

Tresekresjonen synker markert i fibromyalgi, men ikke i omfang av andre forhold i tørrøynene. I tillegg blir øynet mer følsomt for høye nivåer av karbondioksid, varme og kulde i forhold til normale mennesker.

Normal dannelse av tårer

Den normale dannelsen av tårer styres av lacrimal funksjonell enhet som inkluderer hornhinne, konjunktiv, tilbehør lacrimal kjertler og meibomian kjertler. Alle er forbundet med et fint nettverk av nerver.

Hvis noen del av dette nervenettet påvirkes, kan produksjonen av tårer hindres. Dette er noe som skjer hos pasienter med fibromyalgi.

Tørr munn

Fibromyalgi er nært forbundet med irritabel tarmsyndrom og reduksjon av spyttkjertelser som fører til tørr munn. Den tørre munnen selv er sjelden tilstede. Det er mest forbundet med tørre øyne hos pasienter med fibromyalgi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *