Torra ögon och mun på grund av fibromyalgi

Fibromyalgi kännetecknas generellt av utbredd smärta, trötthet, huvudvärk, colon irritabile, oförmåga att erhålla vilsam sömn, vakna trött och styva och utvecklar kognitiva störningar inklusive brist på koncentration och klumpighet, yrsel, etc.

Fibromyalgi syndrom är ett kroniskt och långvarigt tillstånd som inte har botemedel. Omkring 10 miljoner människor diagnostiseras för närvarande med denna sjukdom. Även om 9 av 10 personer som diagnostiserats är kvinnor, lider män också av denna sjukdom.

Förening av fibromyalgi med andra villkor

Studier har visat att fibromyalgi också är associerad med flera andra tillstånd. I allmänhet upplever vissa patienter med fibromyalgi också torrhet i hornhinnan eller i ögon och mun.

Närvaron av okulärt obehag och okulär torrhet och grynighet är ett av de vanligaste klagomålen på fibromyalgi jämfört med oral eller buckal torrhet. Studier har visat att det kan finnas förändringar i tår bildning jämfört med den allmänna befolkningen.

Sjogren syndrom

Ett tillstånd av syndromet kallat Sjogrens syndrom karakteriseras typiskt av torra ögon och oförmåga att bilda tårar. Man har dock sett att patienter med fibromyalgi med torra ögon och muntorrhet inte uppfyller kriterierna för diagnos av Sjogrens syndrom. De diagnostiseras vanligen med ögon och munsyndrom (DEMS).

Kornealkänslighet och hornhinnans förändringar

En studie som analyserar hornhinnans känslighet och kornealförändringar hos patienter med fibromyalgi visar att känsligheten är densamma oberoende av åldern hos patienter med fibromyalgi. Detta kan bero på försämringen av nerverna och sensoriska system i ögat.

Förening mellan fibromyalgi, kronisk trötthet och Sjogrens syndrom

Studien finner också en samband mellan fibromyalgi, kronisk trötthet och Sjogrens syndrom.

Tåresekretionen minskar markant i fibromyalgi, men inte i utsträckning av andra förhållanden i det torra ögat. Dessutom blir ögat känsligare för höga koldioxidnivåer, värme och kyla jämfört med normala människor.

Normal bildning av tårar

Den normala bildandet av tårar styrs av den lacrimal funktionella enheten som innefattar hornhinnan, konjunktiva, lacrimalkörteln och meibomiska körtlar. Alla är kopplade till ett fint nätverk av nerver.

Om någon del av detta nervösa nätverk påverkas, kan produktionen av tårar hindras. Detta är något som händer hos patienter med fibromyalgi.

Torr mun

Fibromyalgi är nära förknippad med irritabelt tarmsyndrom och minskning av salivsekretioner som leder till torr mun. Själva torr munen är sällan närvarande. Det är oftast förknippat med torra ögon hos patienter med fibromyalgi.

Loading...

21 thoughts on “Torra ögon och mun på grund av fibromyalgi

  1. Great site. A lot of useful info here. I am sending it to several pals ans also
    sharing in delicious. And naturally, thank you in your
    sweat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *