Spiersamentrekkingen, een zeldzaam en complex symptoom dat verschijnt met fibromyalgie. Wat kunnen we doen? Hoe om ze te verlichten?

Fibromyalgie en spierspasmen

Fibromyalgie is pijn. Niet alleen veroorzaakt het pijn in het hele lichaam, maar het produceert ook verschillende soorten pijn.

De meest voorkomende soorten pijn met fibromyalgie zijn:

Hyperalgesie – versterking van pijn – Allodynie – pijn om aan te raken – Pijnlijke smaakpapillen – Pijnlijke nerveuze sensaties

Maar onze pijn stopt daar niet.


Een andere veel voorkomende klacht met fibromyalgie is de pijn van spierspasmen.


Wat zijn spierspasmen?

Een spierspasme is een contractie van de spier, plotseling en pijnlijk.  Een spasme kan slechts enkele seconden duren, maar kan enkele minuten duren en kan herhaaldelijk voorkomen. 

Soms worden krampen genoemd, spierspasmen zijn ongelooflijk pijnlijk. Een spasme moet niet worden verward met een veel voorkomende spierkramp, die pijnloos is, hoewel vervelend. 

Ik heb persoonlijk het ontwaken ervaren midden in de nacht, en kronkelde van de pijn bij talloze gelegenheden, en ik kan je verzekeren dat er een enorm verschil is tussen een spasme en een nerveuze samentrekking. Spierspasmen bij fibromyalgie lijken het meest voor te komen in de nek, schouders en rug. 

Maar ze kunnen overal gebeuren, ik heb ze op mijn rug, mijn benen en mijn voeten gehad.


Welk verband bestaat er tussen fibromyalgie en spierspasmen?

Dit zijn enkele dingen die u moet weten over fibromyalgie en spierspasmen:

 Het specifieke type spasmen bij fibromyalgie, wordt spierreuma genoemd.

Er wordt aangenomen dat de oorzaak van spierreuma te wijten kan zijn aan de oncontroleerbare contracties van spierspasmen in de getroffen gebieden.

Studies bij mensen met fibromyalgie hebben aangetoond dat sommige ervaringen veranderingen in mitochondriën, in de kracht van cellen en in hun spiercellen. 

Anderen hadden afwijkingen in het functioneren van hun pijnreceptoren. Anderen hadden veranderingen in de bloedmicrocirculatie, resulterend in de samentrekking van hun haarvaten in de weefsels waar spierspasmen optreden.

Eén onderzoek suggereert dat onze spasmen kunnen worden veroorzaakt door myofasciale triggerpoints, een viskeus weefsel dat zich vormt wanneer het zachte weefsel is gewond en niet goed is genezen. Het is ook mogelijk dat spierspasmen werden veroorzaakt door onze overactieve zenuwen, tekorten aan voedingsstoffen, of een verscheidenheid aan andere dingen.

Wat kan worden gedaan met spierspasmen?

 Het valt nog te bezien of artsen en onderzoekers op een bepaald moment de precieze oorzaak van deze pijnlijke spasmen zullen begrijpen. Ondertussen moeten we weten wat we moeten doen om ons te helpen deze pijn te verlichten. 

Hier zijn enkele nuttige dingen om het aantal spierspasmen te verminderen:        

• Warmte- en / of koudetherapie. Probeer te wisselen tussen ijspakken en warmtekussens.     

• Crèmes om pijn, onderwerpen of zalven te verlichten       

• Zachte stretch. Houd er rekening mee dat overdreven uitrekken het tegenovergestelde effect kan hebben.       

• Baden van bitterzout .       

• Massages. Probeer een zachte zelfmassage op het getroffen gebied.     

• Acupunctuur .       

• Voldoende rust.       

•  Magnesium-  en appelzuursupplementen.       

• Dieet rijk aan kalium. Voedingsmiddelen rijk aan kalium: bananen, zoete aardappelen, bonen (vooral witte bonen), aardappelen, yoghurt en pruimen.       

• Calcium door middel van een dieet en / of aanvulling. Voedsel rijk aan calcium: witte bonen, boerenkool, sinaasappelsap, erwten, zuivelproducten, sojaproducten en amandelen.       

•  Vitamine D  door zonlicht, voeding en / of supplementen. Voedingsmiddelen rijk aan vitamine D: levertraan, zalm, makreel, eieren en paddenstoelen (paddenstoelen).       

• Vermijd uitdroging door veel water te drinken en vochtinbrengend voedsel te eten. Vochtinbrengend voedsel: komkommer, selderij, tomaat, bloemkool, watermeloen, meloen en aardbeien (aardbeien).

Het kan enige tijd duren om de juiste combinatie te vinden die u het beste zal helpen. 

Ik heb ontdekt dat veel water drinken, naast het nemen van magnesium en vitamine D-supplementen, een groot verschil in mij hebben gemaakt.


Spierspasmen zijn een ander voorbeeld van de vreemde, frustrerende en pijnlijke symptomen van fibromyalgie waarmee we moeten leven. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *