Muskelkontraktioner, ett sällsynt och komplext symptom som uppträder med fibromyalgi. Vad kan vi göra? Hur lättar man dem?

Fibromyalgi och muskelspasmer

Fibromyalgi är smärta. Det orsakar inte bara smärta i hela kroppen, men det producerar också olika typer av smärta.

De vanligaste typerna av smärta med fibromyalgi är:

Hyperalgesi – Förstärkning av smärta – Allodyni – Smärta att röra – Smärtsamma palat – Smärtsamma nervösa känslor

Men vår smärta slutar inte där.


Ett annat vanligt klagomål många med fibromyalgi, är smärtan av muskelspasmer.


Vad är muskelspasmer?

En muskelspasma är en sammandragning av muskeln, plötslig och smärtsam.  En spasm kan bara ta några sekunder, men kan ta flera minuter och kan hända flera gånger. 

Ibland kallas kramper, muskelspasmer är otroligt smärtsamma. En spasm ska inte förväxlas med en vanlig muskelspasma, som är smärtfri, men irriterande. 

Jag har personligen upplevt uppvaknandet mitt på natten och har smärtor vid flera tillfällen, och jag kan försäkra dig om att det finns en stor skillnad mellan en spasm och en nervös sammandragning. Muskelspasmer i fibromyalgi verkar förekomma oftast i nacke, axlar och rygg. 

Men de kan hända någonstans, jag har haft dem på min rygg, mina ben och mina fötter.


Vilken samband finns mellan fibromyalgi och muskelspasmer?

Det här är några saker du behöver veta om fibromyalgi och muskelspasmer:

 Den speciella typen av spasmer i fibromyalgi har kallats muskelreumatism.

Man tror att orsaken till muskelreumatism kan bero på de okontrollerade sammandragningarna av muskelspasmer i de drabbade områdena.

Studier hos personer med fibromyalgi har visat att vissa erfarenheter förändras i mitokondrier, i kraft av celler och i deras muskelceller. 

Andra hade abnormaliteter i deras smärtreceptors funktion. Andra hade förändringar i blodmikrocirkulationen, vilket resulterade i sammandragning av deras kapillärer i vävnaderna där muskelspasmer uppträder.

En studie visar att vår spasm kan orsakas av myofasciella triggerpunkter, en trögflytande vävnad bildas när mjukvävnad är skadad och inte botas adecuadamente.También får muskelspasmer orsakades av våra irriterade nerver, näringsbrister eller en mängd andra saker.

Vad kan man göra med muskelspasmer?

 Det återstår att se om läkare och forskare på något sätt förstår den exakta orsaken till dessa smärtsamma spasmer. Under tiden måste vi veta vad vi ska göra för att hjälpa oss att lindra denna smärta. 

Här är några fördelaktiga saker för att minska antalet muskelspasmer:        

• Värme och / eller kall behandling. Försök byta mellan ispaket och värmekuddar.     

• Krämer för att lindra smärta, ämnen eller salvor       

• Mjuk sträcka. Tänk på att överdriven sträckning kan ha motsatt effekt.       

• Bad av Epsom-salter .       

• Massage. Prova en mild självmassage på det drabbade området.     

• Akupunktur .       

• Tillräcklig vila.       

•  Magnesium  och ättiksyratillskott.       

• Kost rik på kalium. Maten rik på kalium: bananer, sötpotatis, bönor (särskilt vita bönor), potatis, yoghurt och pommes frites.       

• Kalcium genom diet och / eller tillskott. Maten rik på kalcium: vita bönor, kale, apelsinjuice, svarta ärter, mejeriprodukter, sojaprodukter och mandel.       

•  D-vitamin  genom solljus, kost och / eller kosttillskott. Mat rik på D-vitamin: torskleverolja, lax, makrill, ägg och svamp (svamp).       

• Undvik uttorkning genom att dricka mycket vatten och äta fuktgivande livsmedel. Fuktgivande livsmedel: gurka, selleri, tomat, blomkål, vattenmelon, melon och jordgubbar (jordgubbar).

Det kan ta tid att hitta rätt kombination som hjälper dig bäst. 

Jag har upptäckt att dricka mycket vatten, förutom att ta magnesium, och vitamin D-tillskott, har gjort en stor skillnad i mig.


Muskelspasmer är ett annat exempel på de konstiga, frustrerande och smärtsamma symptomen på fibromyalgi som vi måste leva med. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *