Veel voorkomende medische aandoeningen gerelateerd aan fibromyalgie.

Mensen met fibromyalgie hebben meer kans dan andere mensen in de algemene bevolking om andere chronische aandoeningen te hebben. Maar artsen moeten nog steeds ontdekken waarom fibromyalgie vaak samengaat met andere ziekten, die bekend staat als ‘comorbiditeit’.

Patiënten met fibromyalgie hebben vaak migraine, auto-immuunziekten, prikkelbare darmsyndroom, depressie, angst- en slaapstoornissen. Het hebben van meerdere overlappende voorwaarden is niet eenvoudig en verhoogt fysieke pijn en lijden.

Het is belangrijk voor ons allemaal met fibromyalgie om meer te weten te komen over deze aandoeningen en hun symptomen. Goed geïnformeerd zijn over hen zal ons en onze medische hulpverleners helpen onze symptomen, pijn en algehele gezondheid beter onder controle te houden. 
Hier zijn een aantal veel voorkomende medische aandoeningen voor mensen die ook fibromyalgie hebben:

Migraine: onderzoek wijst uit dat mensen met migraine vaker fibromyalgie hebben. Een onderzoek uit 2011, gepubliceerd in The Journal of Headache and Pain, suggereert dat migraine zelfs fibromyalgie kan veroorzaken. Onderzoekers geloven dat het voorkomen van migraine bij sommige mensen de ontwikkeling van fibromyalgie kan stoppen of vertragen of symptomen bij mensen met fibromyalgie kan verminderen.

“Deze resultaten suggereren verschillende niveaus van centrale sensitisatie bij patiënten met migraine, fibromyalgie of beide aandoeningen en een rol voor migraine als een trigger voor FMS. Het voorkomen van de chronificatie van hoofdpijn bij patiënten met migraine zou ook cruciaal zijn om de ontwikkeling van fibromyalgie bij gepredisponeerde individuen of hun verslechtering bij comorbide patiënten te voorkomen, “rapporteerden Italiaanse onderzoekers.

Auto-immuunziekten: in ongeveer 25% van de gevallen bestaat fibromyalgie naast een auto-immuunziekte, volgens de Centers for Disease Control and Prevention. Twee ernstige auto-immuunziekten die gepaard kunnen gaan met fibromyalgie zijn reumatoïde artritis (RA) en lupus.

Andere studies tonen aan dat ten minste 20% van de patiënten met RA ook fibromyalgie hebben, maar onderzoekers hebben de connectie nog niet begrepen. De pijn van RA kan fibromyalgie-aanvallen veroorzaken, pijn en symptomen verergeren en vice versa.

In 2016 probeerden onderzoekers in het Verenigd Koninkrijk te bepalen of RA-patiënten die ook fibromyalgie hadden, lagere niveaus van gewrichtsontsteking hadden. De resultaten van hun studie, gepubliceerd in BMC Musculoskeletale Aandoeningen, hebben vastgesteld dat patiënten met fibromyalgie met RA “gegeneraliseerde gevoeligheid voor zachte weefsels hadden, maar minder klinisch ontstoken gewrichten, hogere scores hadden op ziekteactiviteit maar mogelijk lagere niveaus hadden. van synoviale ontsteking [gewricht] “.

De onderzoekers suggereerden dat verschillende behandelmethoden deze patiënten ten goede kunnen komen.

“Deze patiënten reageren minder vaak op de intensivering van ontstekingsonderdrukkingstherapie en kunnen meer geschikt zijn voor andere vormen van behandeling, waaronder alternatieve middelen voor pijnbeheersing en psychologische ondersteuning”, schreven ze.

Het is ook niet ongebruikelijk dat lupus en fibromyalgie gelijktijdig voorkomen. Echter, fibromyalgie komt niet vaker voor bij lupus dan andere auto-immuunziekten, volgens onderzoekers van de National Data Bank for Rheumatic Diseases.

Depressie en angst: mensen met fibromyalgie ervaren vaak depressie en angst.

Volgens een rapport uit 2011 gepubliceerd in het tijdschrift Pain Research and Treatment, heeft 90% van de patiënten met fibromyalgie minstens één keer depressieve symptomen en 86% van deze mensen kan een depressieve stoornis hebben. Depressie en fibromyalgie komen tegelijkertijd voor in ten minste 40% van de gevallen, een verband dat onderzoekers nog steeds proberen te begrijpen.

De prevalentie van angstsymptomen bij patiënten met fibromyalgie varieert van 13% tot 71%, volgens Portugese onderzoekers.

Prikkelbare darmsyndroom: de meeste patiënten met fibromyalgie (tot 70%) hebben ook last van het prikkelbare darm syndroom (PDS), een spijsverteringsstoornis die wordt gekenmerkt door buikpijn, krampen, een opgeblazen gevoel, diarree en obstipatie.

Slaapstoornissen: de meeste mensen met fibromyalgie melden dat ze moeite hebben met slapen. Het maakt niet uit hoeveel ze slapen, ze voelen zich uitgerust. Rusteloze benen syndroom, niet-verkwikkende slaap en slaapapneu zijn allemaal slaapproblemen die gepaard gaan met fibromyalgie.

Mensen met fibromyalgie hebben meer kans op restless legs syndrome (RLS) dan anderen in de algemene populatie, volgens een onderzoek van de American Academy of Sleep Medicine (AASM). SPI is een aandoening die ongemakkelijke gevoelens in de benen veroorzaakt en / of de behoefte om de benen te blijven bewegen. De AASM-studie, gepubliceerd in het Journal of Clinical Sleep Medicine, concludeert dat 33% van de mensen met fibromyalgie ook RLS hebben.

Tot 90% van de patiënten met fibromyalgie ervaart een niet-verkwikkende slaap, een gevoel van een goede nachtrust, ook al lijken ze te hebben geslapen.

Een studie uit 2013, gepubliceerd in Clinical and Experimental Rheumatology, meldt dat 61% van de mannen met fibromyalgie last heeft van slaapapneu en 32% van de vrouwen. Slaapapneu is een ernstige slaapstoornis waarbij de ademhaling tijdens de slaap wordt onderbroken.

Leven met fibromyalgie en samenlevingsomstandigheden

Naast het lijden aan fibromyalgie, heb ik ook last van drie naast elkaar bestaande aandoeningen: reumatoïde artritis, depressie en angst. Door zowel AR als fibromyalgie te hebben, heb ik problemen gehad met ernstigere symptomen, waaronder spier- en gewrichtspijn en cognitieve problemen. Ik weet dat het omgaan met deze slopende pijn depressie en angst veroorzaakt, en beide zijn frequente bezoekers van mijn leven geweest.

Ik ben me bewust van het effect dat meerdere aandoeningen hebben op mijn welzijn en hard werken om mijn algehele gezondheid te verbeteren. Ik weet dat ik nog steeds een goede kwaliteit van leven kan hebben, ondanks de vele obstakels die fibromyalgie met zich meebrengt en de meerdere gelijktijdig optredende omstandigheden.

Er zijn andere aandoeningen gerelateerd aan fibromyalgie die ik niet heb genoemd, maar ze zijn nog steeds belangrijk. Begrijpen hoe fibromyalgie samengaat met deze aandoeningen kan op een dag onderzoekers helpen betere behandelingen voor fibromyalgie te ontwikkelen.

Loading...

29 thoughts on “Veel voorkomende medische aandoeningen gerelateerd aan fibromyalgie.

 1. Pingback: Google
 2. Pingback: Google
 3. Pingback: liteblue login
 4. Hi my family member! I want to say that this post is amazing, nice written and come with approximately all vital infos.
  I’d like to see more posts like this .

 5. If you want to improve your knowledge simply keep visiting this web page and be updated with
  the most up-to-date information posted here.

 6. I’m impressed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog that’s equally educative and amusing,
  and let me tell you, you have hit the nail on the head.

  The issue is something that too few folks are speaking
  intelligently about. I’m very happy I found this during my search
  for something regarding this.

 7. I do believe all of the concepts you have introduced for your post.
  They are really convincing and will certainly work.

  Nonetheless, the posts are very quick for beginners.
  Could you please lengthen them a bit from subsequent time?
  Thanks for the post.

 8. I have learn some just right stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting.
  I wonder how so much attempt you set to create such
  a great informative website.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *