Vanliga medicinska tillstånd relaterade till fibromyalgi.

Personer med fibromyalgi är mer benägna än andra i allmänheten att ha andra kroniska tillstånd. Men läkare måste fortfarande upptäcka varför fibromyalgi ofta sameksisterar med andra sjukdomar, som är känd som “comorbiditet”.

Patienter med fibromyalgi har ofta migrän, autoimmuna sjukdomar, irritabelt tarmsyndrom, depression, ångest och sömnstörningar. Att ha flera överlappsförhållanden är inte lätt, och ökar fysisk smärta och lidande.

Det är viktigt för oss alla med fibromyalgi att lära känna dessa villkor och deras symptom. Att vara välinformerad om dem hjälper oss och våra medicinska leverantörer att bättre kontrollera våra symptom, smärta och övergripande hälsa. 
Här är flera vanliga medicinska tillstånd som utsätts för personer som också har fibromyalgi:

Migrän: Forskning tyder på att personer med migrän är mer benägna att få fibromyalgi. En studie från 2011, publicerad i The Journal of Headache and Pain, tyder på att migrän kan till och med utlösa fibromyalgi. Forskarna tror att förebygga migrän kan stoppa eller bromsa utvecklingen av fibromyalgi hos vissa personer eller minimera symptomen hos personer med fibromyalgi.

“Dessa resultat tyder på olika nivåer av central sensibilisering hos patienter med migrän, fibromyalgi eller båda förhållanden och en roll som en trigger migrän FMS. Förhindra kroniska huvudvärk hos patienter med migrän skulle vara avgörande också för att förhindra utvecklingen av fibromyalgi i predisponerade individer eller försämring av komorbida patienter “, italienska forskare rapporterats.

autoimmuna sjukdomar: i omkring 25% av fallen, samexisterar fibromyalgi med en autoimmun sjukdom, enligt centran för sjukdomstyrning och förhindrande av sjukdomar. Två allvarliga autoimmuna sjukdomar som kan medfölja fibromyalgi är reumatoid artrit (RA) och lupus.

Andra studier visar att minst 20% av patienterna med RA också har fibromyalgi, men forskare har inte förstått anslutningen. Smärtan hos RA kan utlösa fibromyalgiattacker, förvärra smärta och symtom och vice versa.

År 2016 försökte forskare i Förenade kungariket bestämma huruvida RA-patienter som också hade fibromyalgi hade lägre nivåer av gemensam inflammation. Resultaten av deras studie, publicerad i BMC belastningsskador, fann att patienter med fibromyalgi med RA har “allmän känslighet för mjukvävnad men mindre kliniskt inflammerade leder, hade högre poäng i sjukdomsaktivitet, men kunde ha lägre nivåer av synovial inflammation [ledd] “.

Forskarna föreslog att olika behandlingsmetoder kan gynna dessa patienter.

“Dessa patienter är mindre benägna att reagera på intensifieringen av inflammationsundertryckningsterapi och kan vara mer lämpade för andra former av behandling, inklusive alternativa medel för smärtkontroll och psykiskt stöd”, skrev de.

Det är inte heller ovanligt att lupus och fibromyalgi samverkar. Fibromyalgi är emellertid inte vanligare i lupus än andra autoimmuna sjukdomar, enligt forskare vid National Data Bank for Rheumatic Diseases.

Depression och ångest: personer med fibromyalgi upplever ofta depression och ångest.

Enligt en rapport från 2011 som publicerades i tidskriften Pain Research and Treatment, har 90% av patienterna med fibromyalgi minst en gång depressiva symptom och 86% av dessa människor kan drabbas av en stor depressiv sjukdom. Depression och fibromyalgi förekommer samtidigt i minst 40% av fallen, en anslutning som forskare fortfarande försöker förstå.

Förekomsten av ångestsymptom hos patienter med fibromyalgi varierar från 13% till 71%, enligt portugisiska forskare.

Irritabelt tarmsyndrom: De flesta patienter med fibromyalgi (upp till 70%) lider också av irritabelt tarmsyndrom (IBS), en matsmältningsstörning som kännetecknas av buksmärta, krämpning, uppblåsthet, diarré och förstoppning.

Sömnstörningar: De flesta med fibromyalgi rapporterar att de har problem med att sova. Oavsett hur mycket de sover, känner de sig vilade. Restless legs syndrom, obekväm sömn och sömnapné är alla sömnproblem i samband med fibromyalgi.

Personer med fibromyalgi är mer benägna att få rastlösa bens syndrom (RLS) än andra i befolkningen, enligt en studie från American Academy of Sleep Medicine (AASM). SPI är en störning som orsakar obekväma känslor i benen och / eller behovet av att fortsätta flytta benen. AASM-studien, publicerad i Journal of Clinical Sleep Medicine, visar att 33% av personer med fibromyalgi också har RLS.

Upp till 90% av patienter med fibromyalgi upplever oförskämd sömn, en känsla av att inte ha en god natts sömn, även om de tycks ha sovit.

En 2013-studie publicerad i klinisk och experimentell reumatologi rapporterar att 61% av män med fibromyalgi lider av sömnapné och 32% av kvinnorna. Sömnapné är en allvarlig sömnstörning där andningen avbryts under sömnen.

Bor med fibromyalgi och samexisterande förhållanden

Förutom att drabbas av fibromyalgi, lider jag också av tre samtidiga tillstånd: reumatoid artrit, depression och ångest. Genom att ha både AR och fibromyalgi har jag haft problem med allvarligare symptom, som inkluderar muskel- och ledvärk och kognitiva problem. Jag vet att hantering av denna försvagande smärta ger depression och ångest och båda har varit frekventa besökare i mitt liv.

Jag är medveten om effekten av flera villkor på mitt välbefinnande och hårt arbete för att förbättra min totala hälsa. Jag vet att jag fortfarande kan ha en bra livskvalitet trots de många hinder som fibromyalgi presenterar och dess flera samtidiga förhållanden.

Det finns andra villkor relaterade till fibromyalgi som jag inte har nämnt, men de är fortfarande viktiga. Förstå hur fibromyalgi sameksisterar med dessa villkor kan en dag hjälpa forskare att utveckla bättre behandlingar för fibromyalgi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *