Een onderzoek door de Universiteit van Oviedo koppelt fibromyalgie aan chronisch vermoeidheidssyndroom

Het onderzoek, in samenwerking met wetenschappers van de Johns Hopkins University en de NIH in Washington, bevestigt het bestaan ​​van een reeks onderdrukte genen die geassocieerd zijn met drie belangrijke genetische pathways.

Juan Luis Fernández MartÃnez

Onderzoek ontwikkeld door een team van de Universiteit van Oviedo, in samenwerking met wetenschappers van de Johns Hopkins University en de NIH in Washington, heeft  fibromyalgie gekoppeld aan chronisch vermoeidheidssyndroom.

Studies hebben een genetische handtekening voorzien op kleine schaal en het bestaan ​​van een reeks van onderdrukte genen geassocieerd met drie grote genetische pathways hebben bevestigd, met “grote biologische zin” en die in verbinding staan ​​met het chronisch vermoeidheidssyndroom, door de academische instelling gemeld Asturisch in een verklaring. Fibromyalgie wordt beschouwd als een syndroom dat een verhoogde gevoeligheid voor pijn, vermoeidheid, spierstijfheid, slaapproblemen, mogelijk verlies van het geheugen en de concentratie, hoofdpijn of problemen met de spijsvertering kunnen veroorzaken, meldt EFE.

De symptomen zijn gevarieerd en hun diagnose is gecompliceerd en kan worden verward met chronisch vermoeidheidssyndroom, reumatoïde artritis of zelfs multiple sclerose. Bovendien is er geen consensus in de diagnose en zijn de criteria, die een hoge mate van subjectiviteit hebben, in de loop van de jaren veranderd. Deze moeilijkheid heeft ertoe geleid dat het soms bekend staat als ‘de onzichtbare pijn’ en dat degenen die er last van hebben zich verkeerd begrepen voelen, met een toestand van permanente frustratie die hun toestand vaak verergert. Bovendien kan  fibromyalgie een “vrouwelijke ziekte” worden genoemd, omdat het statistisch meer vrouwen treft dan mannen. De oorzaken zijn onbekend en worden geassocieerd met verschillende gebeurtenissen die virale infecties, chirurgische operaties, leveringen, affectieve gebeurtenissen en zelfs misstanden omvatten. 

De resultaten komen uit het modelleren van een genetische studie in een cohort van 28 vrouwen gediagnosticeerd met fibromyalgie tussen de 28 en 55 jaar, in vergelijking met gezonde vrijwilligers en leeftijd tussen 28 en 51. De studies geven een genetische handtekening klein schaal samengesteld uit 57 genen voor diagnose.

Loading...

De analyses toonden aan dat de drie belangrijkste veranderde genetische pathways gerelateerd zijn aan de activering van leverstellaatcellen (hepatische adipocyten) die indicatief zijn voor laesies in dit orgaan; oxidatieve fosforylatie en COPD-type respiratoire pathologieën (obstructieve longziekte). Hoewel deze resultaten voorlopig en moeilijk te interpreteren zijn, lijkt het een belangrijke rol te bevestigen van de signaalroute van glutamaat, een neurotransmitter die van groot belang is bij chronische vermoeidheid en depressie.

Ze vertonen ook een veranderde expressie van genen die gerelateerd zijn aan de verzwakking van de metabole snelheid en van de ontstekingsroutes die geassocieerd zijn met interferon alfa, een cytokine dat betrokken is bij de regulatie van de immuunrespons tegen infecties. Professor Juan Luis Fernández-Martínez benadrukt het belang van translationeel onderzoek waarvan de resultaten van invloed zijn op het medicijn dat patiënten krijgen, iets wat, zegt hij, de Amerikaanse teams waarmee hij samenwerkt hoogst geïncorporeerd zijn.

Fernández-Martínez heeft verklaard dat «in afwezigheid van klinische bevestiging» deze resultaten fibromyalgie verbinden met chronisch vermoeidheidssyndroom, dus het doel zou nu zijn om de verschillen daartussen te bestuderen, evenals de mechanismen die gebruikelijk zijn en vergelijk ze met gewijzigde paden in Multiple Sclerose. Volgens de onderzoekers hebben deze resultaten niet alleen een diagnostische waarde, maar laten ze ook toe naar nieuwe therapeutische doelen  en de herpositionering van geneesmiddelen die in staat zijn om de veranderde genen optimaal te reguleren en bijwerkingen te minimaliseren.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *