7 symtom på fibromyalgi hos kvinnor

Medvetenheten om den kroniska diagnosen fibromyalgi ökar. Fibromyalgi är en form av mjukdelsreumatism, som är vanligt förekommande hos kvinnor.

Visste du att superstjärnan Lady Gaga har fibromyalgi, till exempel? Det faktum att sådana superstjärnor talar om en diagnos som tidigare kallats “den osynliga sjukdomen” är positiv, eftersom det ger mycket behov av uppmärksamhet åt en grupp patienter som inte trodde eller inte hade försummat under lång tid.

Som nämnts är det för det mesta kvinnor som drabbas mest av denna kroniska smärtstörning. Varför kvinnor är mer drabbade än män är osäkra – men det här är föremål för forskning (även om många kämpar mot oss och tyvärr inte vill ha det).

Vi kämpar för den här gruppen – och de som har andra diagnoser av kronisk smärta – för att få bättre chans att få behandling och träning. Vi ber dig att dela meddelandet vidare för att öka allmänhetens kunskaper så att vi kan uppnå det. Följ oss på vår FB-sida    och på sociala medier för att gå med i kampen för ett förbättrat dagligt liv för tusentals människor.

Fibromyalgi uppträder mestadels hos kvinnor i åldern 20-30 år. Så, i den här artikeln täcker vi de 7 vanligaste symtomen på fibromyalgi hos kvinnor.

Loading...

1. Intensiv kroppsmärta

Fibromyalgi kännetecknas särskilt av sin karakteristiska smärta som kan påverka hela kroppen   – och kan få den drabbade personen att känna att hon aldrig vilar sig, att hon är riktigt stel och sliten om sorg och att hennes dagliga liv är smärtsamt

Forskare tror att detta beror på en biokemisk reaktion som kallas “central sensitisering”, vilket innebär att kroppen misstolkar de nervsystemet signaler och stress som normalt inte skulle orsaka skada inducerad smärtsignaler.

Det finns läkemedel för att lindra smärta, men tyvärr många av dem har en lång lista med biverkningar. Därför är det viktigt att du dra nytta av egenvård i form av promenader i skogen, som driver den varma poolen, användning av triggerpunkter i kulor mot ömma muskler, simma och personliga rörlighet övningar, som anges nedan.

Som många av er vet muskler och leder i kroppen, innebär fibromyalgi en ökad förekomst av muskelsmärta, stela leder och nervös retention. Här presenterar vi ett träningspass video med fem mjuka rörelseövningar som hjälper dig att ge bättre rörelse, mindre smärta och ökat blodflöde.

För många människor lider av kronisk smärta som förstör vardagen    – så vi uppmuntrar dig att dela den här artikeln på sociala nätverk,    till exempel genom att tycka om vår Facebook-sida    och säga “Ja till mer forskning om fibromyalgi”. På så sätt kan symtomen associerade med denna diagnos synas och fler personer tas på allvar – och därmed få den hjälp de behöver.

Vi hoppas också att detta ökade fokus kan leda till ökad finansiering för forskning om nya metoder för undersökning och behandling.

2. Fibromyalgi och trötthet (kronisk trötthet)

På grund av hyperaktiviteten i nervsystemet och kroppens smärta går kroppen i full hastighet i nästan 24 timmar. Även när du sover. Det betyder att personer med fibromyalgi ofta vaknar nästa dag och är ungefär lika trött som när de går och lägger sig.

Forskare tror att detta beror på att hos personer med fibromyalgi fungerar immunsystemet som reglerar inflammatoriska reaktioner annorlunda – och kroppens muskler får inte den helande och vila den behöver. Naturligtvis leder detta till en känsla av trötthet och utmattning.

3. Fibromyalgi och migrän

Kronisk huvudvärk och nacksmärta

Personer med fibromyalgi lider ofta av svåra huvudvärk och migrän. Sjukdomen kallas ofta “fibromyalgi huvudvärk”. Det är inte känt varför personer med fibromyalgi är vanligare drabbade, men det anses att detta kan bero på överaktivitet i nervsystemet och därmed till högre elektrisk aktivitet.

Som vi vet, händer det ofta att de “åskväder” förekommer ofta i mätningarna av hjärnan hos migränpatienter – så det är rimligt att överkänslighet i nervsystemet är orsaken till denna typ av huvudvärk.

Vissa typer av brister har också förknippats med en ökad förekomst av migrän – inklusive en magnesiumelektrolyt – som vi vet ansvarar för att reglera stora delar av muskel- och nervfunktionen. Det är kliniskt bevisat att en brist på magnesium är grunden för muskelsammandragningar, muskelkramper, trötthet, oregelbundna hjärtslag, och kognitiva funktionsnedsättningar – eftersom nervlednings (överföring och överföring av nervimpulser till muskler och hjärna ) påverkas negativt av brist på magnesium.

Tillräcklig kost, Q10-tillskott, meditation och fysisk behandling av leder och muskler har visat att tillsammans (eller separat) kan bidra till att minska förekomsten och intensiteten av dessa huvudvärk.

4. Fibromyalgi och sömnproblem

Kvinna som kämpar för att sova

Personer med fibromyalgi har ofta problem med att somna eller vakna tidigt. Det är misstänkt att detta beror på överaktivitet i nervsystemet och hjärnan, vilket innebär att den drabbade personen aldrig “helt” lugnar sig ner i kroppen och att smärtan i kroppen också påverkar sömnkvaliteten.

Lättsträckande övningar, andningstekniker, användning av en uppfriskande anti-migränmask och meditation kan hjälpa kroppen att minska överkänsligheten, vilket minskar kroppens agitation och möjliggör bättre sömn. .

5. Fibromyalgi och hjärnfeber

ögonvärk

En minskad kognitiv funktion och en känsla av att huvudet inte är “helt med” är vanligt hos personer med fibromyalgi. Konditionen är känd som fibrotogen – även kallad hjärnfog. Symtom på denna hjärndimm kan vara ett tillfälligt minnesfel, svårigheter att komma ihåg namn och platser – eller en generell försämring av förmågan att lösa uppgifter som kräver systematiskt och logiskt tänkande.

Det är nu tänkt att denna fibrotogen beror på förändringar i hjärnaktivitet hos personer med fibromyalgi – ett problem som de kallade “nervstörning”.

Denna term beskriver slumpmässiga elektriska strömmar som förstör kommunikation mellan olika delar av hjärnan. Du kan tänka på detta som sådana avbrott som ibland kan höras på äldre FM-radioer – bara skrapa.

6. Fibromyalgi och depression

huvudvärk och huvudvärk

Diagnosen fibromyalgi och kronisk smärta är naturligt kopplade till högre frekvenser av humörförändringar, depression och ångest. Det är naturligtvis känt att kronisk smärta också är relaterad till trötthet och depression.

Forskning har visat att nervsändare som påverkar depression är starkt relaterade till smärta. När vi vet att fibromyalgi orsakar kronisk och stor smärta, ser vi också den direkta sambandet mellan fibromyalgi och depression.

Det är av samma anledning att det är mycket viktigt att du också försöker hantera det mentala och mentala problemet med kronisk smärta. Det värsta du gör är att “hålla allt inne,” eftersom detta bara kommer att öka ångestattacker.

Gå med i din lokala reumatiska förening, gå med i en supportgrupp på Internet (vi rekommenderar Facebook-gruppen “Rheumatism och kronisk smärta – Norge: nyheter, sammanhållning och forskning”) och vara öppen för dem som omger dig med det faktum att du ibland har problem och att det kan gå utöver din personlighet tillfälligt.

7. Fibromyalgi och irritabel tarm

magbesvär

Det har visat sig att personer med fibromyalgi ofta också påverkas av vad vi kallar irritabelt tarmsyndrom. Irritabla tarmsymtom kan innefatta frekventa besök på toaletten, magproblem, diarré, men kan också innehålla förstoppning och svårigheter att komma igång med tarmarna.

Alla med långvariga tarmproblem och irriterande tarmsymtom bör undersökas av en läkare (gastrolog). Det är också mycket viktigt att överväga deras kost – och speciellt för att försöka respektera det som kallas “fibromyalgi”. Tyvärr är inte alla tarmsystem lika – vissa kan ha en positiv effekt på övergången till en sådan diet, men andra tror att de inte har någon effekt.

Dela i sociala medier

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *