Hvordan gjenkjenne utbrudd av alvorlig fibromyalgi og dens symptomer?

Fibromyalgi er en langsiktig tilstand som forårsaker smerte og følsomhet i hele kroppen. Forskere anslår at ca 5 millioner voksne i USA er påvirket av fibromyalgi.

Selv om menn og gutter kan ha uorden, ses det oftere hos kvinner.

De fleste med denne tilstanden diagnostiseres i mellomalderen.

Når alvorlige fibromyalgi smerter intensiverer, kan hver aktivitet virke vanskeligere. Alle mennesker opplever utbrudd annerledes, og det kan være forskjellige utløsere avhengig av personen.

Hva er et fibromyalgiutbrudd?

Noen personer med fibromyalgi kan ofte føle visse symptomer. Imidlertid har smerten forbundet med fibromyalgi en tendens til å svinge og forverres.

Loading...

Når symptomene øker midlertidig i antall eller intensitet, kalles dette et utbrudd eller en krise.

Utbrudd kan oppstå uten advarsel og er mer sannsynlig hvis en person med fibromyalgi er stresset eller under mye press.

Et utbrudd kan vare fra noen få dager til uker om gangen.

Mulighet for et utbrudd

Enkelte faktorer kan utløse et utbrudd av fibromyalgi, for eksempel endringer i:

 • diett
 • hormoner
 • fysisk eller psykisk stress
 • plan
 • søvn
 • temperatur eller vær
 • behandling

Stressfulle hendelser, kirurgi eller ulykker kan forverre symptomene på fibromyalgi. Utbrudd kan også skyldes søvnmangel eller ved for lite eller for lite trening.

Symptomer på fibromyalgiutbrudd

Det viktigste symptomet på fibromyalgi er generalisert smerte. Tilstanden forårsaker smerte, stivhet og ømhet i muskler, sener og ledd. De enkelte symptomene varierer fra person til person. Symptomene kan variere i intensitet og vises og forsvinner.

Symptomer på fibromyalgi kan omfatte:

 • smerte i hele kroppen, spesielt ryggen eller nakken
 • Ekstrem følsomhet for smerte, lyse lys, røyk og visse matvarer
 • stivhet ved å forbli i samme posisjon i lange perioder
 • muskelspasmer
 • ekstrem tretthet
 • dårlig søvn
 • trøtthet
 • problemer å huske, lære, ta hensyn og fokus som “fibro tåke”
 • snakk sakte eller forvirret
 • hyppig hodepine eller migrene
 • Irritabel tarmsyndrom

Noen med fibromyalgi kan noen ganger føle seg klumpete, svimmel, føler seg veldig varme eller kalde, smertefulle perioder, rastløse bensyndrom og nummenhet eller   prikker i hender og føtter  .

Daglig smerte og søvnforebygging kan forårsake problemer hjemme og på jobb. Spenningen ved å håndtere en tilstand kan også føre til angst og depresjon.

Legene pleide å referere til sensitive punkter eller utløsere som forårsaker utbrudd, men de er ikke lenger mye brukt. American College of Rheumatology har nye kriterier for diagnostisering av fibromyalgi.

tips

Selv om noen av de utløsende faktorene for fibromyalgi er utenfor en persons kontroll, kan andre kontrollere og forebygge utbrudd. Det er ofte lettere å hindre et utbrudd enn å behandle en.

Nedenfor finner du ulike endringer i livsstil og forslag som kan bidra til å lindre symptomene og gjøre det enklere for det daglige livet til fibromyalgi.

Hold oversikt over utløsere

Fibromyalgi utløsere varierer fra person til person. Hold styr på aktiviteter, måltider, søvn og varighet og fibromyalgi symptomer kan bidra til å identifisere bestemte utløsere.

Opptak av disse aktivitetene kan markere mønstre som utløser et utbrudd. Dette kan hjelpe en person med fibromyalgi for å finne ut hvordan man bedre kan håndtere eller unngå disse utløserne.

Reduser stress og slapp av

Stress forverrer symptomene på fibromyalgi. Mange mennesker med fibromyalgi opplever stress og følelser av depresjon, angst og frustrasjon. Folk kan dra nytte av å prøve å unngå eller begrense eksponering for stressende situasjoner og ta deg tid til å slappe av.

Selv om teknikker som meditasjon eller dyp pusting kan bidra til å kontrollere stress, er det viktig at personer med fibromyalgi ikke helt unngår fysisk aktivitet. Personer med fibromyalgi som slutter å jobbe eller slutte å trene, virker ikke så vel som de som forblir aktive.

Alternativer for å hjelpe til med stresshåndtering er tilgjengelige og inkluderer kognitiv atferdsterapi (CBT), gruppeterapi og tilbakemeldinger fra kvalifiserte helsepersonell.

Sove eller nok

Tretthet er et av de viktigste symptomene på fibromyalgi. Det er viktig at en person med fibromyalgi får nok søvn.

Søvnhygienpraksis som kan hjelpe deg med å gå og legge deg opp på samme tid hver dag og begrense luret i løpet av dagen.

Noen ganger har personer med fibromyalgi rastløse bensyndrom og smerter som kan forstyrre søvnen. En lege kan anbefale behandlinger for disse problemene, noe som kan hjelpe deg å sove godt.

Tren regelmessig

Regelmessig fysisk aktivitet kan redusere eller forbedre symptomene på fibromyalgi. Selv om treningen kan øke smerte symptomer tidlig, kan det bidra til å forhindre smerte over tid.

Anbefalte aktiviteter for personer med fibromyalgi inkluderer turgåing, sykling, svømming og vann aerobic. Opprettholde gode stillingsvaner, strekk og avslapningsøvelser kan også hjelpe.

For maksimal effekt anbefales det at folk med fibromyalgi starter med lett trening, for eksempel å gå, og utvikle motstand og intensitet sakte.

Styrking og utholdenhetstrening kan forbedre muskelstyrken, fysisk funksjonshemning, depresjon og livskvalitet. De kan også forbedre tretthet, funksjon og øke humør hos personer med fibromyalgi.

Ikke gjør mye

Mens vanlig fysisk aktivitet anbefales for å kontrollere symptomene på fibromyalgi, er det avgjørende å begrense overbelastningen for ikke å overdrive den.

Moderering er nøkkelen. Hvis en person med fibromyalgi gjør mye på dagene når symptomene deres er gode, kan de ende opp med å ha verre dager. På dårlige dager bør folk imidlertid prøve å være så aktive som mulig. Å holde aktivitetsnivåene så jevne som mulig, gir det beste resultatet.

diett

Selv om en bestemt diett ikke er anbefalt for personer med fibromyalgi, er det visse matvarer som synes å forverre symptomene på fibromyalgi.

Prøv et elimineringsdiett der du ekskluderer bestemte matgrupper hver uke for å se om symptomene forbedres. Hvis symptomene blir bedre etter å ha kastet en bestemt type mat, kan de være relatert til symptomene på fibromyalgi.

Vedlikehold av tilstrekkelig ernæring vil bidra til å øke energinivået og forhindre andre helseproblemer.

Fibromyalgi og sosial sikkerhet

Mange mennesker med fibromyalgi kan ikke jobbe eller gjenoppta en normal levestandard.

For disse menneskene, de vedtak av Social Security i USA tilsier at som en lege eller osteopat kan bestemme at sykdommen fører til en medisinsk bestemfunksjon (MDI), vil tilstanden kvalifisere som en funksjonshemming betaling av Social Security.

Dette betyr at en lege skal kunne bekrefte:

 • en historie med generalisert smerte
 • minimum 11 poeng etter eksamen
 • Gjentatte eksempler på minst seks symptomer på fibromyalgi
 • bevis på at andre forklaringer eller betingelser ble kassert.

Social Security Administration (SSA) krever medisinsk dokumentasjon dateres 12 måneder i forbindelse med sykdom, og kan gjennomføre intervjuer med familie, venner, naboer og tidligere arbeidsgivere for å bekrefte diagnosen.

I noen tilfeller kan SSA finansiere en konsultasjon for å bekrefte sykdomsforstyrrende karakter.

Behandling av fibromyalgiutbrudd

Behandling av fibromyalgi-kriser kan være vanskelig. Forhindre utviklingen av et utbrudd i utgangspunktet er mindre komplisert enn å behandle det.

Fibromyalgi har flere symptomer, noe som betyr at ingen behandling vil reparere dem alle. I tillegg kan en behandling som virker for en person, ikke fungere for en annen.

Ulike behandlinger bør prøves i forskjellige kombinasjoner før noen finner en plan som fungerer for dem. Behandlingsplanen vil ofte være en blanding av medisiner og endringer i livsstil.

Medisiner som kan bidra til å redusere smerte i fibromyalgi og forbedre søvnen inkluderer:

 • antidepressiva
 • antikonvulsive medisiner
 • naltrexon, som er en anti-opioid medisinering, kan være nyttig

Konklusjonsterapier, som CBT, tar sikte på å endre måten en person tenker på ting og kan bidra til å bekjempe fibromyalgi på en mer positiv måte. Psykoterapi kan også hjelpe noen med fibromyalgi å forstå og behandle sine tanker og følelser.

Det er lite bevis på at alternative behandlinger som akupunktur, massasje og aromaterapi hjelper med fibromyalgi. Imidlertid kan disse metodene hjelpe til med avslapning og stress.

Sammendrag og konklusjoner om utbrudd av fibromyalgi

Endringer i medisiner og livsstil kan bidra til å behandle alvorlig fibromyalgi og redusere sannsynligheten for utbrudd. Fibromyalgi er en sykdom som kan behandles og mennesker med denne lidelsen kan leve et fullt liv.

Å bli involvert i regelmessig trening er en av de mest effektive måtene du kan forhindre fibromyalgiutbrudd og kan kontrollere smerten.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *