Hur känner man igen utbrottet av svår fibromyalgi och dess symtom?

Fibromyalgi är ett långsiktigt tillstånd som orsakar smärta och känslighet i hela kroppen. Forskare uppskattar att cirka 5 miljoner vuxna i USA påverkas av fibromyalgi.

Även om män och pojkar kan ha störningen ses det oftare hos kvinnor.

De flesta med detta tillstånd diagnostiseras under medelåldern.

När svåra fibromyalgi smärtor intensifieras kan varje aktivitet tyckas svårare. Alla människor upplever olika utbrott, och det kan finnas olika utlösningar beroende på personen.

Vad är ett fibromyalgiutbrott?

Vissa personer med fibromyalgi kan känna vissa symtom regelbundet. Emellertid tenderar smärtan i samband med fibromyalgi att fluktuera och förvärras.

När symtom tillfälligt ökar i antal eller intensitet kallas detta ett utbrott eller en kris.

Utbrott kan förekomma utan varning och är mer benägna att uppstå om en person med fibromyalgi stressas eller under mycket press.

Ett utbrott kan variera från några dagar till veckor i taget.

Potentiellt för ett utbrott

Vissa faktorer kan utlösa ett utbrott av fibromyalgi, såsom förändringar i:

 • diet
 • hormoner
 • fysisk eller psykisk stress
 • tidtabell
 • sömn
 • temperatur eller vädret
 • behandling

Stressiga händelser, operation eller olyckor kan förvärra symtomen på fibromyalgi. Utbrott kan också orsakas av sömnbrist eller för lite eller för lite motion.

Symtom på fibromyalgiutbrott

Huvudsymptomen för fibromyalgi är generaliserad smärta. Villkoren orsakar smärta, stelhet och ömhet i muskler, senor och leder. De enskilda symptomen skiljer sig från en person till en annan. Symtom kan variera i intensitet och visas och försvinner.

Symtom på fibromyalgi kan innefatta:

 • smärta i hela kroppen, särskilt ryggen eller nacken
 • Extrem känslighet för smärta, ljusa ljus, rök och vissa livsmedel
 • styvhet genom att förbli i samma position under långa perioder
 • muskelspasmer
 • extrem trötthet
 • dålig sömn
 • trötthet
 • problem att komma ihåg, lära, uppmärksamma och fokusera som “fibro mist”
 • tala långsamt eller förvirrat
 • frekvent huvudvärk eller migrän
 • Irritabelt tarmsyndrom

Någon med fibromyalgi kan ibland känna sig klumpig, yr, känna sig väldigt varm eller kall, smärtsamma perioder, rastlös bensyndrom och domningar eller   stickningar i händer och fötter  .

Daglig smärta och sömnförebyggande kan orsaka problem hemma och på jobbet. Stressen att hantera ett tillstånd kan också leda till ångest och depression.

Läkare brukade hänvisa till känsliga punkter eller utlösare som orsakar utbrott, men de används inte längre allmänt. American College of Rheumatology har nya kriterier för diagnos av fibromyalgi.

tips

Även om några av de utlösande faktorerna för fibromyalgi är bortom en persons kontroll kan andra kontrollera och förebygga utbrott. Det är ofta lättare att förhindra ett utbrott än att behandla ett.

Nedan hittar du olika livsstilsförändringar och förslag som kan hjälpa till att lindra symtomen och underlätta det dagliga livet av fibromyalgi.

Håll en rekord av triggers

Fibromyalgi utlösare varierar från person till person. Håll koll på aktiviteter, måltider, sömn och varaktighet och fibromyalgi symptom kan hjälpa till att identifiera specifika triggers.

Registrering av dessa aktiviteter kan markera mönster som utlöser ett utbrott. Detta kan hjälpa en person med fibromyalgi att räkna ut hur man bättre hanterar eller undviker dessa triggers.

Minska stress och slappna av

Stress förvärrar symtomen på fibromyalgi. Många personer med fibromyalgi upplever stress och känslor av depression, ångest och frustration. Människor kan dra nytta av att försöka undvika eller begränsa exponering för stressiga situationer och ta tid att slappna av.

Även om tekniker som meditation eller djup andning kan hjälpa till att kontrollera stress, är det viktigt att personer med fibromyalgi inte helt undviker fysisk aktivitet. Personer med fibromyalgi som slutar arbeta eller sluta träna fungerar inte lika bra som de som fortfarande är aktiva.

Alternativ till hjälp med stresshantering är tillgängliga och inkluderar kognitiv beteendeterapi (CBT), gruppterapi och feedback från kvalificerade vårdpersonal.

Sova eller nog

Trötthet är ett av de viktigaste symptomen på fibromyalgi. Det är viktigt att en person med fibromyalgi får tillräckligt med sömn.

Sömnhygienpraxis som kan hjälpa dig att gå och lägga sig på samma gång varje dag och begränsa tuppet under dagen.

Ibland har personer med fibromyalgi rastlösa bensyndrom och smärta som kan störa sömnen. En läkare kan rekommendera behandlingar för dessa problem, vilket kan hjälpa dig att sova lugnt.

Träna regelbundet

Regelbunden fysisk aktivitet kan minska eller förbättra symtomen på fibromyalgi. Även om träning kan öka smärta symptom tidigt kan det hjälpa till att förhindra smärta över tiden.

Rekommenderade aktiviteter för personer med fibromyalgi inkluderar promenader, cykling, simning och vatten aerobics. Att upprätthålla bra hållningsvanor, sträcknings- och avslappningsövningar kan också hjälpa till.

För maximal effekt rekommenderas att personer med fibromyalgi börjar med lätt träning, som att gå och utveckla motstånd och intensitet långsamt.

Förstärkning och uthållighet övningar kan förbättra muskelstyrka, fysisk funktionsnedsättning, depression och livskvalitet. De kan också förbättra trötthet, funktion och öka humör hos personer med fibromyalgi.

Gör inte mycket

Medan regelbunden fysisk aktivitet rekommenderas för att kontrollera symptomen på fibromyalgi är det avgörande att begränsa överutmaningen för att inte överdriva den.

Moderering är nyckeln. Om en person med fibromyalgi gör mycket på de dagar då deras symptom är bra, kan de hamna i sämre dagar. Men på dåliga dagar borde folk försöka vara så aktiva som möjligt. Att hålla aktivitetsnivåer så enhetliga som möjligt ger det bästa resultatet.

diet

Även om en viss diet inte rekommenderas för personer med fibromyalgi finns det vissa livsmedel som tycks förvärra symtomen på fibromyalgi.

Prova en elimineringsdiet där du utesluter vissa livsmedelsgrupper varje vecka för att se om symtomen förbättras. Om symtom förbättras efter borttagning av en viss typ av mat kan de vara relaterade till symtomen på fibromyalgi.

Att upprätthålla lämplig näring kommer att bidra till att öka energinivåerna och förhindra andra hälsoproblem.

Fibromyalgi och social trygghet

Många personer med fibromyalgi kan inte arbeta eller återuppta normal levnadsstandard.

För dessa personer dikterar socialförsäkringsresolutionerna i Förenta staterna att så länge en läkare eller osteopat kan bestämma att sjukdomen orsakar en medicinsk bestämbar funktionshinder (MDI), kommer villkoret att kvalificeras som en funktionshinder för sociala avgifter.

Det innebär att en läkare ska kunna bekräfta:

 • en historia av generaliserad smärta
 • minst 11 poäng efter tentamen
 • Upprepade exempel på minst sex symtom på fibromyalgi
 • bevis för att andra förklaringar eller villkor förkastades.

Socialförsäkringsverket (SSA) kräver medicinsk dokumentation som går till 12 månader relaterad till sjukdomen och kan genomföra intervjuer med familj, vänner, grannar och tidigare arbetsgivare för att bekräfta diagnosen.

I vissa fall kan SSA finansiera ett samråd för att bekräfta sjukdomens försvagande karaktär.

Behandling av fibromyalgiutbrott

Behandling av fibromyalgi kriser kan vara knepigt. Förhindra utveckling av ett utbrott är först och främst mindre komplicerat än att behandla det.

Fibromyalgi har flera symtom, vilket innebär att ingen behandling kommer att reparera dem alla. Dessutom kan en behandling som fungerar för en person inte fungera för en annan.

Olika behandlingar bör försökas i olika kombinationer innan någon hittar en plan som fungerar för dem. Behandlingsplanen kommer ofta att vara en blandning av mediciner och förändringar i livsstil.

Läkemedel som kan bidra till att minska fibromyalgi smärta och förbättra sömnen inkluderar:

 • antidepressiva medel
 • antikonvulsiva läkemedel
 • naltrexon, som är en anti-opioidmedicinering, kan vara användbar

Konversationsbehandlingar, som CBT, syftar till att förändra hur en person tänker på saker och kan hjälpa till att bekämpa fibromyalgi på ett mer positivt sätt. Psykoterapi kan också hjälpa någon med fibromyalgi att förstå och behandla sina tankar och känslor.

Det finns litet bevis på att alternativa behandlingar som akupunktur, massage och aromaterapi hjälper till med fibromyalgi. Men dessa metoder kan hjälpa till i avslappning och stress.

Sammanfattning och slutsatser om fibromyalgiutbrott

Förändringar i mediciner och livsstil kan hjälpa till att behandla allvarlig fibromyalgi och minska sannolikheten för utbrott. Fibromyalgi är en sjukdom som kan behandlas och människor med denna sjukdom kan leva ett helt liv.

Att bli involverad i regelbunden träning är ett av de mest effektiva sätten att förebygga fibromyalgiutbrott och kan styra smärtan.

Loading...

53 thoughts on “Hur känner man igen utbrottet av svår fibromyalgi och dess symtom?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *