Hoe de uitbraken van ernstige fibromyalgie en de symptomen ervan te herkennen?

Fibromyalgie is een langdurige aandoening die pijn en gevoeligheid veroorzaakt door het hele lichaam. Wetenschappers schatten dat ongeveer 5 miljoen volwassenen in de Verenigde Staten worden getroffen door fibromyalgie.

Hoewel mannen en jongens de stoornis kunnen hebben, wordt het vaker bij vrouwen gezien.

De meeste mensen met deze aandoening worden gediagnosticeerd tijdens de middelbare leeftijd.

Wanneer ernstige fibromyalgiepijn intensiveert, kan elke activiteit moeilijker lijken. Alle mensen ervaren uitbraken anders en er kunnen verschillende triggers zijn afhankelijk van de persoon.

Wat is een fibromyalgie-uitbraak?

Sommige mensen met fibromyalgie kunnen bepaalde symptomen regelmatig voelen. De pijn geassocieerd met fibromyalgie heeft de neiging om te fluctueren en te verergeren.

Loading...

Wanneer de symptomen tijdelijk toenemen in aantal of intensiteit, wordt dit een uitbraak of crisis genoemd.

Uitbraken kunnen zonder waarschuwing optreden en treden vaker op als een persoon met fibromyalgie gestresst is of onder hoge druk staat.

Een uitbraak kan van enkele dagen tot weken duren.

Potentieel voor een uitbraak

Bepaalde factoren kunnen een uitbraak van fibromyalgie teweegbrengen, zoals veranderingen in:

 • dieet
 • hormonen
 • fysieke of psychologische stress
 • rooster
 • slaap
 • temperatuur of het weer
 • behandeling

Stressvolle gebeurtenissen, operaties of ongelukken kunnen de symptomen van fibromyalgie verergeren. Uitbraken kunnen ook worden veroorzaakt door een gebrek aan slaap of door te weinig of te weinig lichaamsbeweging.

Symptomen van uitbraken van fibromyalgie

Het belangrijkste symptoom van fibromyalgie is gegeneraliseerde pijn. De aandoening veroorzaakt pijn, stijfheid en gevoeligheid in spieren, pezen en gewrichten. De individuele symptomen verschillen van persoon tot persoon. Symptomen kunnen variëren in intensiteit en verschijnen en verdwijnen.

Symptomen van fibromyalgie kunnen zijn:

 • pijn door het hele lichaam, vooral de rug of nek
 • Extreme gevoeligheid voor pijn, felle lichten, rook en bepaalde voedingsmiddelen
 • stijfheid door gedurende lange tijd in dezelfde positie te blijven
 • spierspasmen
 • extreme vermoeidheid
 • slechte slaap
 • vermoeidheid
 • problemen om te onthouden, leren, opletten en focussen als “fibro fog”
 • spreek langzaam of in de war
 • frequente hoofdpijn of migraine
 • Prikkelbare darmsyndroom

Iemand met fibromyalgie kan zich soms onhandig, duizelig voelen, zich erg warm of koud voelen, pijnlijke menstruatie, rustelozebenensyndroom en gevoelloosheid of   tintelingen in de handen en voeten  .

Dagelijkse pijn- en slaappreventie kan problemen veroorzaken thuis en op het werk. De stress van het omgaan met een aandoening kan ook leiden tot angst en depressie.

Dokters noemden vroeger gevoelige punten of triggers die uitbraken veroorzaakten, maar ze worden niet langer algemeen gebruikt. Het American College of Rheumatology heeft nieuwe criteria voor de diagnose van fibromyalgie.

tips

Hoewel sommige van de factoren die de oorzaak zijn van fibromyalgie buiten de controle van één persoon liggen, kunnen anderen uitbraken beheersen en voorkomen. Het is vaak gemakkelijker om een ​​uitbraak te voorkomen dan om er een te behandelen.

Hieronder vindt u verschillende veranderingen in levensstijl en suggesties die kunnen helpen de symptomen te verlichten en het dagelijkse leven van fibromyalgie gemakkelijker te maken.

Houd een register bij van triggers

Fibromyalgia-triggers variëren van persoon tot persoon. Blijf op de hoogte van activiteiten, maaltijden, slaap en duur en fibromyalgiesymptomen kunnen helpen bij het identificeren van de specifieke triggers.

Het opnemen van deze activiteiten kan patronen benadrukken die een uitbraak veroorzaken. Dit kan een persoon met fibromyalgie helpen om uit te zoeken hoe deze triggers beter kunnen worden beheerd of voorkomen.

Verminder stress en ontspan

Stress verergert de symptomen van fibromyalgie. Veel mensen met fibromyalgie ervaren stress en gevoelens van depressie, angst en frustratie. Mensen kunnen hiervan profiteren door te proberen de blootstelling aan stressvolle situaties te vermijden of te beperken en tijd te nemen om te ontspannen.

Hoewel technieken zoals meditatie of diep ademhalen kunnen helpen bij het beheersen van stress, is het belangrijk dat mensen met fibromyalgie lichaamsactiviteit niet volledig vermijden. Mensen met fibromyalgie die stoppen met werken of stoppen met trainen werken niet zo goed als diegenen die actief blijven.

Opties om te helpen bij stressmanagement zijn beschikbaar en omvatten cognitieve gedragstherapie (CBT), groepstherapie en feedback van gekwalificeerde gezondheidswerkers.

Slaap of genoeg

Vermoeidheid is een van de belangrijkste symptomen van fibromyalgie. Het is essentieel dat iemand met fibromyalgie voldoende slaapt.

Slaap hygiënepraktijken die u kunnen helpen om naar bed te gaan en elke dag op hetzelfde tijdstip op te staan ​​en het dutje overdag te beperken.

Soms hebben mensen met fibromyalgie een rustelozebenensyndroom en pijn die de slaap kan verstoren. Een arts kan behandelingen aanbevelen voor deze problemen, die u kunnen helpen om gezond te slapen.

Oefening regelmatig

Regelmatige lichaamsbeweging kan de symptomen van fibromyalgie verminderen of verlichten. Hoewel oefeningen pijnsymptomen in een vroeg stadium kunnen verhogen, kan het pijn in de loop van de tijd helpen voorkomen.

Aanbevolen activiteiten voor mensen met fibromyalgie zijn wandelen, fietsen, zwemmen en aquarobics. Het onderhouden van goede houdingsgewoontes, stretching- en ontspanningsoefeningen kan ook helpen.

Voor een maximaal effect wordt het aanbevolen dat mensen met fibromyalgie beginnen met lichte oefeningen, zoals wandelen, en langzaam weerstand en intensiteit ontwikkelen.

Versterkings- en uithoudingsvermogen oefeningen kunnen de spierkracht, fysieke beperking, depressie en kwaliteit van leven verbeteren. Ze kunnen ook de vermoeidheid, de functie en de stemming verbeteren bij mensen met fibromyalgie.

Doe niet veel

Hoewel regelmatige lichaamsbeweging wordt aanbevolen om de symptomen van fibromyalgie onder controle te houden, is het cruciaal om de overbelasting te beperken om het niet te overdrijven.

Moderatie is de sleutel. Als een persoon met fibromyalgie veel doet op de dagen dat hun symptomen goed zijn, kunnen ze uiteindelijk slechtere dagen hebben. Op slechte dagen moeten mensen echter proberen zo actief mogelijk te zijn. Het activiteitsniveau zo uniform mogelijk houden, levert het beste resultaat op.

dieet

Hoewel een specifiek dieet niet wordt aanbevolen voor mensen met fibromyalgie, zijn er bepaalde voedingsmiddelen die de symptomen van fibromyalgie lijken te verergeren.

Probeer een eliminatiedieet waarbij je elke week bepaalde voedselgroepen uitsluit om te zien of de symptomen verbeteren. Als de symptomen verbeteren na het weggooien van een bepaald type voedsel, kunnen ze verband houden met de symptomen van fibromyalgie.

Het onderhouden van voldoende voeding zal het energieniveau helpen verhogen en andere gezondheidsproblemen voorkomen.

Fibromyalgie en sociale zekerheid

Veel mensen met fibromyalgie zijn niet in staat om te werken of een normale levensstandaard te hervatten.

Voor deze mensen, resoluties van de sociale zekerheid in de Verenigde Staten dicteren dat zolang een arts of osteopaat kan bepalen dat de ziekte een medisch bepaalbare handicap (MDI) veroorzaakt, de aandoening kwalificeert als een handicap voor socialezekerheidsbetalingen.

Dit betekent dat een arts moet kunnen bevestigen:

 • een geschiedenis van gegeneraliseerde pijn
 • een minimum van 11 punten na het examen
 • Herhaalde voorbeelden van ten minste zes symptomen van fibromyalgie
 • bewijs dat andere verklaringen of voorwaarden zijn weggegooid.

De socialezekerheidsadministratie (SSA) heeft medische documentatie nodig die dateert van 12 maanden die verband houdt met de ziekte, en kan interviews met familie, vrienden, buren en voormalige werkgevers voeren om de diagnose te bevestigen.

In sommige gevallen kan SSA een consult financieren om de slopende aard van de ziekte te bevestigen.

Behandeling van uitbraken van fibromyalgie

Het behandelen van fibromyalgie-crises kan lastig zijn. Het voorkomen van de ontwikkeling van een uitbraak is in de eerste plaats minder ingewikkeld dan het behandelen ervan.

Fibromyalgie heeft verschillende symptomen, wat betekent dat geen enkele behandeling ze allemaal zal herstellen. Bovendien werkt een behandeling die voor één persoon werkt mogelijk niet voor een ander.

Verschillende behandelingen moeten in verschillende combinaties worden geprobeerd voordat iemand een plan vindt dat voor hen werkt. Het behandelplan zal vaak een mix van medicijnen en veranderingen in levensstijl zijn.

Medicijnen die kunnen helpen fibromyalgiepijn te verminderen en slaap te verbeteren zijn onder meer:

 • antidepressiva
 • anticonvulsieve medicijnen
 • naltrexon, dat een anti-opioïde medicatie is, kan nuttig zijn

Talk therapieën zoals CBT, gericht op de manier waarop een persoon denkt over dingen veranderen en kan helpen bij het bestrijden fibromyalgie in een meer positieve manier. Psychotherapie kan iemand met fibromyalgie ook helpen om hun gedachten en gevoelens te begrijpen en te behandelen.

Er is weinig bewijs dat alternatieve behandelingen zoals acupunctuur, massage en aromatherapie helpen bij fibromyalgie. Deze methoden kunnen echter helpen bij ontspanning en stress.

Samenvatting en conclusies over uitbraken van fibromyalgie

Veranderingen in medicijnen en levensstijl kunnen helpen om ernstige fibromyalgie te behandelen en de kans op uitbraken te verkleinen. Fibromyalgie is een ziekte die kan worden behandeld en mensen met deze aandoening kunnen een vol leven leiden.

Betrokken raken bij regelmatige lichaamsbeweging is een van de meest effectieve manieren om uitbraken van fibromyalgie te voorkomen en de pijn onder controle te houden.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *