Hur svärning hjälper fibromyalgi smärta

En ny studie tyder på att användandet av dåliga ord faktiskt kan hjälpa till att hantera smärta. Om du lider av fibromyalgi kan det på något sätt gynna dig på vissa sätt.

Resultat av studien

Studien som undersökte sambandet mellan svära och smärta publicerades i tidningen  NeuroReport . Experimentet genomfördes genom att jämföra hur mycket tid deltagarna kan suga i händerna i isvatten.

67 studenter deltog i studien. Studenterna fick också möjlighet att välja sina egna förklarande ord och att upprepa det på egen vilja. Det har visat sig att när deltagare svär, upplever de mindre smärta. Som sådan kunde de hålla händerna blöt i kallt vatten i 40 sekunder längre än de som inte svärde.

Vanligt svar på smärta

Forskare tror att även om förbannelse inte är ett socialt accepterat beteende, finns det en anledning att tro att det faktiskt kommer med fördelar. Enligt en psykolog är svärning ett vanligt svar på smärta. Dessutom anser han att det finns en bakomliggande orsak till att folk skulle göra det.

Även om forskare inte är säker på hur svärning hjälper fibromyalgi smärta, föreslår de att det kan bero på att den del av  hjärnan som  påverkar känslor. Tidigare studier har visat att den del av hjärnan kopplad till neutralt språk finns i vänstra hjärnan. Å andra sidan kom förbannelseord från en gammal utvecklad instinkt. Dessutom kan en del av hjärnan som är ansvarig för en sådan process hittas djupt i hjärnans högra halvklot.

Loading...

Kamp eller flygrespons

Forskare tror att amygdala är ansvarig för reaktionen. Amygdala utlöser kamp eller flygsvar som ökar hjärtfrekvensen. Därmed gör det att kroppen blir mindre känslig för smärta. Forskare i ovannämnda studie har också stött på detta genom att förklara att hjärtfrekvensen för eleverna i studien ökade när de svär. Detta föreslår därför att amygdalen faktiskt väcktes.

Experter föreslår att om du lider av smärta som ett resultat av fibromyalgi, kan du försöka svära. Men de varnar för att orden kan börja förlora sin känslomotiv om de upprepas för mycket. Försök därför vara kreativ genom att komma på nya, dåliga ord varje gång du känner smärta på grund av fibromyalgi.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *