Fascia: een verborgen stukje van de pijnpuzzel van fibromyalgie

Uw arts of een televisieadvertentie heeft u mogelijk verteld dat fibromyalgie wordt veroorzaakt door overactiviteit van de zenuwen die pijn detecteren. Toegegeven, dit is een belangrijke bron van fibromyalgiepijn, maar er zijn andere, nog belangrijker, pijntriggers die moeten worden aangepakt om een ​​significante pijnvermindering te bereiken. En helaas is uw arts er misschien niet van op de hoogte.

Veel studies hebben aangetoond dat het zenuwstelsel van fibromyalgie is gesensibiliseerd en daarom hyperactieve responsen heeft die pijn veroorzaken. Dit is het doel van de drie geneesmiddelen die door de FDA zijn goedgekeurd voor deze ziekte, en deze medicijnen kunnen nuttig zijn, wat over het algemeen resulteert in een vermindering van de pijn van ongeveer 30 procent.

In mijn ervaring, net zo goed als iemand die persoonlijk aan de ziekte lijdt en als een arts die fibromyalgie behandelt, is het gebruik van deze medicijnen alleen maar ongepast. Voor mij vond ik geen opluchting van die diepe, brandende pijn in mijn nek- en bovenrugspieren totdat ik een behandeling vond die mijn pijn op een andere manier aanpakte. Het blijkt dat er nog een andere grote factor is die mogelijk het ontbrekende stuk in de pijnpuzzel is.

Het enorme netwerk van bindweefsel dat al onze spieren omringt – denk aan de glimmende buitenlaag op een rauwe kippenborst – speelt een sleutelrol bij het genereren van pijn en spiergevoeligheid van fibromyalgie. Om meer effectieve pijnverlichting te krijgen, moeten zowel patiënten als zorgverleners precies begrijpen hoe dit bindweefsel (ook fascia genoemd) bijdraagt ​​aan de pijn van fibromyalgie en deze informatie gebruiken om de behandeling aan te pakken.

Nu kunt u uw eigen fascia voelen als u uw hoofd zachtjes opzij kantelt, alsof u probeert uw oor op uw schouder te laten rusten. Je voelt een stretch of stretch gevoel aan de andere kant van je nek, van de schouder tot de kaak. Wat je voelt is niet uitrekken van de spier (er is geen spier die gaat van je schouder naar uw oor), maar het uitrekken van de fascia die omringt en bindt alle spieren tussen deze twee punten.

Medisch begrip is vertraagd in dit essentiële onderdeel van het lichaam, maar het is eindelijk aan het inhalen. Het eerste Fascia Research Congress werd in 2007 in Harvard gehouden en er begon een golf van onderzoek. We weten dat de fascia een continu netwerk is van netwerkachtig bindweefsel dat al onze spieren omhult. Dit netwerk van bindweefsel bevat veel zenuwen die pijn detecteren en is net zo gevoelig voor pijn als onze huid. De fascia kan ook samentrekken of aanspannen, als reactie op de ‘gevaar’-signalen van de hersenen.

De fascia is het “pantser” van het bindweefsel van het lichaam, dat onmiddellijk wordt gespannen als reactie op de signalen van de vele zenuwen die er doorheen gaan. Dit biedt kracht in noodsituaties en kan op korte termijn levens redden. Onderzoekers geloven dat een snelle samentrekking van de fascia de enorme extra kracht creëert die mensen kunnen produceren in noodsituaties; bijvoorbeeld, wanneer een moeder een poema slaat die haar zoon aanvalt, zoals onlangs in Colorado gebeurde.

In fibromyalgie weten we dat de hersenen per ongeluk activeren alarmbellen “fight or flight” per ongeluk de hele tijd, in plaats van alleen in noodgevallen. Dit gebeurt niet in ons brein, maar in die gebieden die basisreinigingsfuncties regelen, zoals ademhalen en spijsvertering. De gevaarssignalen van de hersenen naar de spieren produceren chronisch strakke spieren.

Zoals onderzoek vordert, leren we dat de stijfheid ligt niet alleen in de spieren zelf, maar ook in het dashboard, de vezelige schede omliggende spieren (denk aan de wrap around een worst die ons omringt en bevat het vlees binnen) . En deze aanhoudende stijfheid van de fascia veroorzaakt niet alleen pijn, maar genereert ook ontstekingen en verdraait de spieren in pijnlijke knopen die triggerpoints worden genoemd. Als u wilt dieper in de wetenschap ter ondersteuning van de rol van de fascia in de pijn van fibromyalgie te gaan, kunt u meer in mijn artikel voor het Journal of carrosserie en Movement Therapy lezen.

Verschillende onderzoeken hebben de effectiviteit aangetoond van behandelingen die de spanning verminderen en die de pijnlijke knopen in de spieren en de omringende fascia kunnen “oplichten”. De behandeling heeft me geholpen persoonlijk is een vorm van manuele therapie genaamd myofasciale vrijlating (MFR), in het bijzonder de focus myofasciale release van John F. Barnes. Deze techniek omvat een combinatie van manuele aandrijving en glad duurzame en langdurig rekken van de fascia en is veruit de meest effectieve behandeling die ik heb gevonden dat de fascia los te maken en reduceren de pijn van fibromyalgie.

Twee grote Europese studies vonden dat na 20 sessies van myofasciale afgifte, proefpersonen met fibromyalgie een significante vermindering van pijn rapporteerden. Wat wel heel gaaf is, is dat het een blijvende pijnverlichting biedt, en de meesten van hen rapporteren nog steeds een verlaagd pijnniveau een maand na hun laatste sessie.

Ik raad aan dat mijn patiënten ten minste twee of drie MFR-sessies proberen om te bepalen of dit hen zal helpen. Het kan tijdelijk verhoogde spierpijn veroorzaken, vergelijkbaar met wat je voelt na intensieve training. Maar na een dag of twee zou de spierpijn veel beter moeten zijn dan vóór de sessie. Als je het nuttig vindt, raad ik aan om ongeveer acht weken een of twee keer per week te gaan, vergelijkbaar met een typisch fysiotherapieprogramma. Daarna kan het worden gedaan zoals nodig voor pijnuitbarstingen. De meeste therapeuten leren je ook technieken met ballen of andere hulpmiddelen die je thuis kunt doen om het voordeel van elke behandeling te vergroten.

Naast de myofasciale release zijn er enkele andere handmatige therapieën die de gespannen en pijnlijke fascia kunnen behandelen. Rolfing Structural Integration, of Rolfing ™, is een manuele therapie die fasciale behandelingen op een enigszins andere manier behandelt, maar ook behoorlijk effectief kan zijn. Een vorm van praktische manipulatie die meer dan 50 jaar geleden is ontwikkeld, Rolfing concentreert zich op de fascia rond de gewrichten, met behandeling die de correctie van houding en gezamenlijke uitlijning benadrukt in een reeks van 10-12 sessies.

Een gerelateerde therapie is osteopathische manipulatieve behandeling (BMT), een combinatie van zacht uitrekken en druk uitoefenen op de spieren en gewrichten. Aangezien deze behandeling wordt uitgevoerd door artsen (meestal osteopathische artsen), wordt deze vaak gedekt door een verzekering. Gezondheidszorgverleners kunnen ook triggerpoint-injecties uitvoeren om pijnlijke spierknopen te verbreken.

Er zijn ook verschillende manieren waarop u uw eigen fascia kunt behandelen. Het leren van deze persoonlijke zorgtrucs is misschien wel de belangrijkste stap die je neemt om je pijn onder controle te houden, en het is een grote nadruk op het behandelingsprogramma van mijn kliniek. Eén manier is om een ​​kleine zachte bal onder een strak en pijnlijk spiergebied te plaatsen. Sta het toe om een ​​paar minuten over de bal te zinken om de juiste hoeveelheid aanhoudende druk te geven die het mogelijk maakt dat de fascia wordt vrijgegeven.

Tot slot, Yin yoga (ook wel restauratieve yoga genoemd) is een langzame en zachte vorm van yoga die rekoefeningen omvat met rekwisieten zoals kussens en versterkingen om enkele minuten comfortabel op te zitten, waardoor het fascie kan smelten en verzachten. Bekijk de yin yogalessen of video’s om de houdingen te leren en te oefenen.

Inzicht in de bijdrage van fascia aan de pijn van fibromyalgie vergroot onze behandelingsmogelijkheden. Zeker fascia pijn is niet het hele verhaal van de pijn van fibromyalgie, een overgevoelig zenuwstelsel reageert te heftig signalen en moet ook worden aangepakt. Maar in mijn ervaring is de stijfheid in de fascia de vonk die de pijn ontsteekt en moet worden behandeld voor een echt effectieve pijnverlichting.

Sommige bronnen

Voor meer informatie over myofasciale vrijlating en het vinden van een therapeut in uw buurt, een bezoek myofascialrelease.com of mfrtherapists.com. Je kunt ook de video van mijn kliniek bekijken die MFR laat zien in actie ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *