«Fibromyalgie is grotendeels een onzichtbare ziekte, omdat het symptomen heeft die moeilijk uit te leggen zijn aan vrienden en familie»

«Fibromyalgie is grotendeels een onzichtbare ziekte, omdat het symptomen heeft die moeilijk uit te leggen zijn aan vrienden en familie»

V Wat is fibromyalgie? 
R Fibromyalgie is een chronische ziekte die pijn, stijfheid en gevoeligheid veroorzaakt in spieren, pezen en gewrichten. Het wordt ook gekenmerkt door slaapstoornissen, vermoeidheid, vermoeidheid, angst, depressie en veranderingen in de darmfuncties. Het is een vorm van gegeneraliseerde extra-articulaire reuma en die klinisch wordt gekenmerkt door chronische musculoskeletale pijn, geassocieerd met veranderingen van het normale slaappatroon, vermoeidheid en psychologische of persoonlijkheidsveranderingen.

V Wat is de oorsprong ervan? 
R Het is een entiteit van idiopathisch-onbekende etiologie, maar er zijn predisponerende factoren zoals vrouwelijk geslacht, leeftijd, ras, emotionele factoren, familiegeschiedenis en fysieke conditie. Zijn ook beschreven als mogelijke triggers acute Post – traumatische emotionele stress, werkstress, blessure van het bewegingsapparaat, een eerdere operatie, ernstige ziekte en reactieve angst of depressie.

V Hoeveel mensen heeft dit effect? 
R Naar schatting treft het 2-4% van de bevolking, wat vaker voorkomt bij vrouwen (prevalentie van 4,2%) dan bij mannen (prevalentie van 0,2%).

V Hoe weet je of je fibromyalgie hebt? 
R fibromyalgie kan worden beschouwd als een voorwaarde van imitatie, omdat hun belangrijkste symptomen (vermoeidheid en wijdverspreide pijn) zijn zeer vergelijkbaar met andere ziekten zelf, dus soms moeilijk diagnose.

V Wat zijn al uw symptomen? 
R De belangrijkste zijn de aanwezigheid van verspreide pijn grotendeels lichaam, chronische vermoeidheid, stijfheid en spierkrampen. Echter, er zijn andere symptomen zoals geconcentreerd pijn op sommige punten, slaapstoornis in kwaliteit en kwantiteit, hoofdpijn, tintelingen en zwellingen in de handen, verhoogde frequentie van urineren, pijnlijke menstruatie bij sommige vrouwen, gastro-intestinale problemen, gevoelloosheid van voeten en handen, duizeligheid, depressie, angst, stemmingswisselingen, gebrek aan concentratie en geheugenverlies.

V Hoe wordt het gediagnosticeerd? 
R Er wordt een anamnese uitgevoerd om pijn en gezamenlijke stijfheid te beoordelen, evenals spierzwakte, asthenie en niet-herstellende slaap. Op laboratoriumniveau heeft 30% van de patiënten met fibromyalgie positieve antinucleaire antigenen.
Momenteel zijn er belangrijke criteria en minder belangrijke criteria vastgelegd, die de aanwezigheid van 3 belangrijke criteria en 9 minder belangrijke criteria vereisen. De belangrijkste criteria zijn gegeneraliseerd pijn die langer dan drie maanden van de evolutie, pijn in 6 van de 18 specifieke lichaamsdelen punten gelegen langs de wervelkolom, ellebogen, knieën en heupen en de afwezigheid van gelijktijdige ziekte als oorzaak van fibromyalgie. Minor criteria zijn het binnendringen van alfa-golven in het elektro-encefalogram tijdens de slaap, onrustig slapen, ‘s nachts toegenomen vermoeidheid en ochtendstijfheid, vermoeidheid en de dagelijkse vermoeidheid, subjectieve gevoel van zwelling of gevoelloosheid, verergering van de kou, stress of activiteit en verbetering met rust, warmte en fysiotherapie, chronische hoofdpijn en intestinale functionele stoornis.

V Wordt de ziekte waargenomen voor anderen? 
Een fibromyalgie is grotendeels een onzichtbare ziekte. Het is dus bijzonder moeilijk om te beschrijven voor vrienden en familie, omdat hun symptomen van dag tot dag verschillen in ernst. Hierdoor is er een grote invloed op het sociaal vertrouwde levensniveau.

V Hoe wordt het behandeld? 
A De behandeling van fibromyalgie probeert enkele van de symptomen te verlichten en de kwaliteit van leven te verbeteren, hoewel er momenteel geen remedie is. De meest gebruikte therapieën zijn patiënteducatie, cognitieve gedragstherapie, lichaamsbeweging en fysiotherapie.
Fysiotherapie is van vitaal belang: de ontwikkeling van een matige lichaamsbeweging programma’s, hydrotherapie en proprioceptieve training worden weergegeven als een betere therapieën voor pijnbestrijding en spierbalans en gezamenlijke verbeteren. Idealiter wordt de fibromyalgie patiënt behandeld in een multidisciplinair team dat een reumatoloog, een neuroloog, psycholoog, fysiotherapeut en een ergotherapeut. Fibromyalgie maakt het leven een dagelijkse uitdaging, maar het brengt ook onverwachte voordelen met zich mee, zoals leren dankbaar te zijn voor de kleine dagelijkse schoonheden van het leven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *