22 metaforen die beschrijven hoe fibromyalgie aanvoelt

Als iemand nooit fibromyalgie (“fibro”) uit de eerste hand heeft gehad, kan het voor hen moeilijk zijn om te begrijpen hoe het echt is voor degenen die aan de ziekte lijden. Gewoon zeggen dat je pijn of vermoeidheid hebt, is vaak niet genoeg om de volledige realiteit van de symptomen over te brengen. Hoewel bijna iedereen op een bepaald moment fysieke pijn heeft gevoeld, kan het zich in verschillende delen van hun lichaam manifesteren, in verschillende gradaties van ernst en op verschillende manieren (ondoorzichtig, scherp, kloppend, enz.). Hoe is de pijn voor een persoon met fibromyalgie waarschijnlijk heel anders dan de dagelijkse pijn, pijn en kleine verwondingen waarmee de gemiddelde en gezonde persoon vertrouwd is.

Soms is een van de meest effectieve manieren om te communiceren hoe je je voelt, door middel van metaforen. We hebben onze Machtige gemeenschap gevraagd om enkele van de metaforen te delen die ze gebruiken om de symptomen van hun fibromyalgie te beschrijven. Het is te hopen dat de volgende beschrijvingen anderen kunnen helpen de dagelijkse ervaring van mensen met fibro beter te begrijpen.

Dit is wat de community met ons heeft gedeeld:

1 . “Ik heb het gevoel dat ik [ik ben] constant door de modder waad. Alsof mijn hersenen verstopt zijn. Mijn ledematen zijn zwaar en elke kleine actie vereist veel inspanning. Mijn spieren zijn moe en beeft. Het is alsof je de hele tijd door een moeras dwaalt. “

2 . “Het is alsof je de griep de hele tijd combineert met het gevoel dat iemand je fysiek slaat. Er wordt verwacht dat de hele tijd normaal zal werken. “

3 . “Hersenmist lijkt op Charlie Brown-afleveringen wanneer volwassenen praten. Alles wat je hoort is de megafoon uit wanneer mensen praten. Alles is gemengd en het klopt niet in je hersenen. Wanneer je met mensen aan de telefoon praat, kun je niet aan de juiste woorden denken, je kunt je zinnen verwarren en je hebt geen zin. Mensen staren je aan en je weet dat ze geen idee hebben waar je het over hebt. ‘

4. “Het is alsof alle delen van je lichaam gekneusd zijn maar [blauwe plekken] onzichtbaar zijn, en soms zou je willen dat ze zichtbaar waren omdat mensen dan je pijn serieus konden nemen.”

5. “Ik vraag me altijd af of iemand het label van die truck heeft die je steeds weer raakt. Elke dag. “

6. “Je bent een vlieger die wordt gelanceerd door onzichtbare krachten die wegzweven van de realiteit aan een touw dat op elk moment kan worden gebroken.”

7. “Mijn spieren zijn zo zwak dat ze het gevoel hebben dat ik probeer te lopen met mijn taille in teer met verschillende cementblokken aan mijn benen en armen.”

8. “Blijf drie dagen wakker en vul je regenlaarzen met gebroken glas. Terwijl je je kapotte glazen regenlaarzen draagt, ren dan rond terwijl je met paintballs wordt neergeschoten. “

9. “Het is net alsof iemand een voodoo-pop van je heeft die ze niet alleen kunnen laten.”

10. “Stel je voor dat je iPhone kapot is. Elke keer dat je het oplaadt, kan het een volle batterij tonen, maar in werkelijkheid is het altijd 30 procent. Uw telefoon heeft veel functies, die elk een andere hoeveelheid stroom nodig hebben. Het is aan u hoe u uw batterij gebruikt. Als u zich beperkt tot kleine activiteiten zoals het verzenden van tekstberichten, gaat uw batterij langer mee. Als je een video bekijkt of een game speelt, is deze sneller leeg. Als de batterij leeg is, wordt uw telefoon volledig uitgeschakeld en duurt het langer om de batterij op te laden. Fibro is hetzelfde. Je lichaam heeft een zeer beperkte toevoer van energie. Je moet goed nadenken over wat je elke dag doet, zodat je batterij niet opraakt en uitvalt. “

11. “[[Fibromyalgie is] als het dragen van een loodschort na het trekken van een nachtelijk geheel een paar dagen nadat het in de rug is gelegd.”

12. “[Het is] alsof mijn skelet twee maten te groot is voor de rest van mij, en elk bot is op zijn plaats gedraaid.”

13. “Het is het gevoel dat je krijgt als je te hard trainen in de sportschool, maar de hele tijd en alles wat je hoeft te doen is te bewegen om het te krijgen.”

14. “Stel je de ergste pijn voor die je hebt gevoeld. Doe het nu 10 keer intenser en door je hele lichaam. Stel je nu voor dat het gevoel nooit verdwijnt omdat er geen remedie is. “

15. “[Het is] als een olifant die op je zit, je hebt het gevoel dat je de hele dag probeert om het te duwen. Het is vermoeiend en het werkt niet! “

16. “Het is als een boot die voor anker en alles wat ik kan voelen is het gewicht van het anker op hetzelfde moment voel ik me ernstige brandend, stekende pijn, elektrische schokken, alsof ik had [in] een bus geslagen en had geraakt voor mijn lichaam. “

17. “Het is alsof je altijd in de voorjaarsvakantie bent: je bent moe, je hebt een kater, je hebt niet genoeg water gedronken, je lichaam doet overal pijn en je wordt de hele tijd misselijk; en je wordt steeds ouder en minder in staat om met de symptomen om te gaan. ‘

18. “Het is alsof je in een draaimolen bent. Het gaat rond en rond, duizelig, pijn van het zo lang vasthouden van het paard, zijn maag pijnlijk geklemd, de hoofdpijn doemt op en je kunt het woord niet meer herinneren om te stoppen!

19. “Het is alsof je altijd een röntgenschort draagt ​​terwijl je overal griep en zonnebrand hebt. Af en toe komt er iemand je heet water toedienen of slaat je met spijkers. Hij is de hele tijd moe, maar wanneer hij in slaap valt, kan hij zich niet comfortabel voelen en slaapt hij niet goed (of lange tijd). En dit wordt elke dag herhaald als de ‘Groundhog Day’. “

20. “Het is als een achtbaan over en weer zonder daadwerkelijk rijden de beste, engste, gek, vol met allerlei wendingen”.

21. “Het hebben van fibromyalgie is als een evenwichtsbalk. Als je te veel rust hebt voor je linkerhand, val je voor gebrek aan activiteit. Als u te veel activiteit in uw rechterhand heeft, valt deze aan de andere kant. Je moet het evenwicht vinden of je zult vallen, en het is erg moeilijk om weer omhoog te gaan “.

22. “[Het is] alsof je elke dag wakker wordt met de griep, maar het loopt nooit zijn gang. En daar moet je voor eeuwig mee leven en doen alsof het er niet is. ‘

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *