Polyneuropathie: zenuwbeschadiging en fibromyalgie

Veel mensen met fibromyalgie hebben last van verschillende bijkomende ziekten. Een van de tragedies van het leven met zo’n ellendige chronische pijnconditie is dat het niet alleen op zichzelf slopende is, maar je ook kwetsbaar maakt voor het ontwikkelen van vele andere aandoeningen. En een van de meest voorkomende aandoeningen die mensen met fibromyalgie hebben, is polyneuropathie.

Polyneuropathie is een aandoening waarbij zenuwen worden beschadigd, waardoor tintelingen en pijn in het lichaam ontstaan. En soms kan het moeilijk zijn om onderscheid te maken tussen de pijn van neuropathie en de pijn van fibromyalgie. Laten we het dus over neuropathie hebben. Wat is het? Hoe is het gerelateerd aan fibromyalgie? En wat kunt u doen om het te behandelen?

Wat is polyneuropathie?

Neuropathie wordt   veroorzaakt door zenuwbeschadiging  . In gevallen van polyneuropathie is het principe hetzelfde, maar specifiek beïnvloedt het de perifere zenuwen aan beide zijden van het lichaam. Zenuwen spelen een centrale rol bij de overdracht van pijnsignalen naar de hersenen. Wanneer het weefsel is beschadigd, stuurt het signalen naar de hersenen. De hersenen verwerken dit signaal en interpreteren het als pijn. Dit is het systeem dat u waarschuwt om beschadigde weefsels te beschermen en is een belangrijk onderdeel van de werking van het lichaam.

Maar wanneer de zenuwen beschadigd raken, is er een nogal ongemakkelijke hoeveelheid pijn die chronisch kan worden. De   meest voor de   hand liggende symptomen   van polyneuropathie zijn een tintelend gevoel, branderig gevoel of gevoelloosheid dat zich uitstrekt door de uiteinden van beide zijden van het lichaam.

Wat polyneuropathie onderscheidt van reguliere neuropathie, is dat het gevoel symmetrisch is en op beide zijden van het lichaam gelijk is.

Zoals fibromyalgie veroorzaakt polyneuropathie pijn in de ledematen. Maar u kunt de toestand van fibromyalgie onderscheiden door goed na te denken over wat voor soort pijn u voelt. Als het een acute pijn in de spieren is die uit 18 specifieke puntenlijkt te stralen    , dan is het waarschijnlijk fibromyalgie. Maar als het meer een tintelend of algemeen brandend gevoel in de extremiteiten is, dan is het waarschijnlijk neuropathie.

Er zijn veel verschillende dingen die neuropathie kunnen veroorzaken, en veel ervan kunnen gerelateerd zijn aan fibromyalgie.

Hoe is het gerelateerd aan fibromyalgie?

Het is vermeldenswaard hoe vaak zenuwbeschadiging voorkomt bij mensen met fibromyalgie. Naar schatting heeft ongeveer de helft van de mensen met fibromyalgie ook last van een aandoening die “perifere neuropathie van kleine vezels” wordt genoemd. Dit is een aandoening die het tintelend en branderig gevoel veroorzaakt dat we associëren met zenuwbeschadiging.

We weten niet zeker waarom, maar het zou de rol van het zenuwstelsel bij fibromyalgie kunnen weerspiegelen. Dezelfde defecte neurale routes die de pijn van fibromyalgie veroorzaken, kunnen bijdragen aan neuropathie bij sommige patiënten.

Bovendien is diabetes een van de meest voorkomende oorzaken van polyneuropathie    . En mensen met fibromyalgie lijden vaker aan diabetes dan gemiddeld. Daarom is het mogelijk dat als u een gelijktijdige aandoening heeft, zoals diabetes met uw fibromyalgie, dit zenuwpijn kan veroorzaken.

Hoe kan het worden behandeld?

Er zijn enkele manieren om zenuwpijn te behandelen. De eerste stap is om ervoor te zorgen dat je geen beslissingen over levensstijl neemt die zenuwpijn erger kunnen maken. Een van de grootste oorzaken van zenuwbeschadiging is alcohol. De  alcohol kan niet alleen   leiden tot schade aan de zenuwen  , maar kan ook verergeren bestaande schade aan de zenuwen. Elimineer alcohol en zorg ervoor dat je een rijk en evenwichtige voeding te corrigeren vitaminetekorten zijn aanpassingen in levensstijl die kunnen helpen de hoeveelheid zenuwpijn je ervaart te verminderen.

Bovendien kunnen bepaalde taken, zoals typen op een computer, zenuwen comprimeren en schade veroorzaken. Zorg ervoor dat je pauzes neemt van repetitieve taken, vooral als je ledematen beginnen te tintelen of verdoofd voelen.

Als het gaat om medische opties, zijn er enkele medicijnen die kunnen helpen bij de behandeling van zenuwpijn. En, interessant genoeg, veel van hen worden meestal voorgeschreven om fibromyalgie te behandelen, dus u kunt wat extra voordeel halen uit uw medicatie.

Het eerste type medicijn is anticonvulsiva. Deze schakelen enkele van de interacties tussen de zenuwen in de hersenen uit. Dat is de reden waarom ze worden gebruikt voor de behandeling van aanvallen veroorzaakt door zenuwen die uit de hersenen ontsnappen. En het bewijs toont aan dat ze ook kunnen helpen de pijn van neuropathie en fibromyalgie te verminderen.

Het tweede type is   antidepressiva  . Als u zijn gediagnosticeerd met fibromyalgie, is het zeer waarschijnlijk met hun hoofd al een medicijn, zoals Lyrica of Cymbalta voorgeschreven. Maar deze medicijnen helpen niet alleen fibromyalgie te behandelen, maar ze kunnen ook helpen zenuwpijn te verminderen.

15 thoughts on “Polyneuropathie: zenuwbeschadiging en fibromyalgie

 1. Today, while I was at work, my sister stole my iPad
  and tested to see if it can survive a 30 foot drop,
  just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83 views.
  I know this is completely off topic but I had to share it with someone!

 2. Howdy would you mind letting me know which web
  host you’re utilizing? I’ve loaded your blog in 3 completely different browsers and I must say this
  blog loads a lot faster then most. Can you suggest a good web hosting provider at a honest price?
  Thanks, I appreciate it!

 3. Thanks , I have recently been looking for information approximately this topic
  for a while and yours is the greatest I’ve found out till now.
  But, what concerning the bottom line? Are you positive about the supply?

 4. Hi, I do believe this is a great site. I stumbledupon it 😉 I will
  revisit yet again since i have book marked it. Money
  and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide other people.

 5. Good post. I learn something totally new and challenging
  on websites I stumbleupon every day. It will always be exciting to read
  through content from other writers and practice a little
  something from their web sites.

 6. fantastic put up, very informative. I ponder why the other experts of this sector do
  not notice this. You must continue your writing. I’m sure, you’ve a great readers’ base already!

 7. Heya i am for the first time here. I found this board and I find It really useful &
  it helped me out much. I hope to give something back and
  aid others like you aided me.

 8. I was wondering if you ever considered changing the layout of your site?

  Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way
  of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only
  having one or 2 images. Maybe you could space it out better?

 9. Hey there, I think your site might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog site in Opera, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has
  some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!
  Other then that, terrific blog!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *