Ik ben een fibromyalgie-arts. Dit is wat ik wil dat mensen begrijpen.

Fibromyalgie, een ziekte die vaak verkeerd wordt begrepen, verwart en frustreert patiënten en artsen. Ik weet het omdat ik aan beide kanten heb gezien – zowel als arts en als een vrouw met de ziekte zelf. 
Deze veel voorkomende chronische ziekte wordt gekenmerkt door gegeneraliseerde spierpijn, vermoeidheid en hersenmist. Naar schatting lijden 5 miljoen Amerikanen momenteel aan de stoornis en is bijna 90% van de vrouwen vrouw.

Er is echter nog steeds veel verwarring over de ziekte en hoe deze wordt behandeld. Hier zijn vijf waarheden over fibromyalgie die zelfs door de meeste artsen niet bekend zijn:

1. Fibromyalgie is reëel en kan worden behandeld, maar vereist een holistische benadering.

Het onderzoek naar fibromyalgie is achtergebleven bij andere ziektes, gekenmerkt door controverses en een eeuw van discussies over de vraag of het een ‘echte’ ziekte is.

Dat veranderde in 2002 toen een innovatief onderzoek afwijkingen aantoonde in de manier waarop de hersenen fibromyalgiepijn behandelen. Deze hersenafbeeldingsstudies verstrekten objectieve gegevens om te bewijzen dat fibromyalgie “echt” was en zorgden voor een decennium van intensief onderzoek dat resulteerde in drie door de FDA goedgekeurde geneesmiddelen die op pijnlijke tekenen van pijn duidden. 
Maar deze medicijnen gaan niet in op de symptomen van diffuse, vaak slopende, vermoeidheid en gedachten, ‘fibrofog’ genoemd. Om dit te doen, moeten artsen en patiënten goed geïnformeerd zijn over verschillende behandelingsopties, met name holistische benaderingen, zoals het aanpassen van het dieet om ontstekingen te verminderen of het toevoegen van supplementen om de productie van cellulaire energie te stimuleren.

2. Het is niet langer een compleet mysterie.

Ik hoor vaak de mythe herhalen dat “we niet weten wat de oorzaak is van fibromyalgie”. Recent onderzoek van artsen laat zien dat de meeste artsen nog steeds niet weten hoe ze hun patiënten met fibromyalgie kunnen helpen ondanks het bestaan ​​van zeer effectieve behandelingen. Fibromyalgie wordt vaak beschreven in medische tijdschriften als “perplex”, “mysterieus” en “verwarrend”.

Tv-advertenties met fibromyalgie zijn een hyperactieve pijntoestand. Zenuwen vertellen niet het hele verhaal. Sterker nog, pijnbestrijding is slechts het topje van de ijsberg. Een veel grotere factor is een reactie op stress (of gevaar) die is gedoofd en voortdurend “rood alarm” is, wat resulteert in een kettingreactie die vermoeidheid, hersenkonden en spierpijn veroorzaakt.

De enige manier om al deze symptomen blijvend te verbeteren, is om systematisch de negatieve effecten op het lichaam van een chronische hyperactieve stressreactie aan te pakken. Een reactie op chronisch geactiveerde stress veroorzaakt verwoesting, voorkomt diepe slaap en houdt de spieren gespannen, veroorzaakt pijn en gevoeligheid; belemmeren de spijsvertering en energieproductie; en elimineer hormonen. Het blijkt ook dat pijngevoelige zenuwen het volume van hun signalen verhogen.

3. Fibromyalgie is hoofdzakelijk een slaapstoornis.

Helaas zijn veel artsen, zelfs slaapdeskundigen, niet op de hoogte van de slaapproblemen die gepaard gaan met fibromyalgie. Maar fibromyalgie is in veel opzichten een slaapstoornis, een toestand van diepe, chronische slaapgebrek. Studies hebben herhaaldelijk aangetoond dat patiënten lijden aan een inadequate diepe slaap, vaak onderbroken door “wakkere” hersengolven. Deze honger naar diepe slaap draagt ​​bij aan vermoeidheid, spierpijn en mistig denken die karakteristiek zijn voor de ziekte.
Slaap behandelen is de sleutel tot het behandelen van fibromyalgie, en dat is waar ik meer manieren zie om pijn, vermoeidheid en hersenmist te verminderen. Hoewel de slaap altijd beter moet zijn voordat andere behandelingen werken, is het van essentieel belang om dit probleem met uw arts te bespreken om verborgen slaapproblemen, zoals obstructieve slaapapneu, te behandelen en vervolgens medicatie toe te voegen. en supplementen om de normale diepe slaap te herstellen.

4. De meeste artsen weten niet veel over fibromyalgie en het is niet hun schuld.

Fibromyalgie is een weesziekte die door geen enkele specialiteit wordt geclaimd en in plaats daarvan ongemakkelijk overlapt op het gebied van reumatologie, neurologie, slaap en pijnmedicijnen. De meeste zorg verwijst naar ondergedoken eerstelijnsartsen die geen tijd hebben om te gaan voor nieuwe medische behandelingsideeën in de zee van medische publicaties. Grote medische tijdschriften kijken uit op fibromyalgie. In feite is er sinds 1987 slechts één studie over fibromyalgie gepubliceerd in het New England Journal of Medicine, de meest gepubliceerde medische publicatie ter wereld.

Aangezien de bezige huisarts geen tijd heeft om actief op zoek te gaan naar nieuwe behandelingen voor fibromyalgie, moet onderzoek anders onder de aandacht worden gebracht, dwz door hun patiënten. Dus in mijn nieuwe boek, The FibroManual, heb ik een gids van een zorgverlener opgenomen met door onderzoek ondersteunde medische begeleiding, zodat patiënten de aandacht van hun arts konden krijgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *