De Netflix-documentaire van Lady Gaga plaatst de voorkant en het midden van fibromyalgie

In veel opzichten is de nieuwe Lady Gaga documentaire op Netflix, Gaga: Five Foot Two    jouw standaard documentaire van de popster, in de trant van Madonna’s Truth or Dare of Part of Me van Katy Perry  Hij volgt het verhaal terwijl hij liedjes en muziekvideo’s schrijft en opneemt voor zijn album   Joanne   en bereidt zich voor op optredens tijdens concerten (inclusief zijn optreden in Super Bowl XLI). Er zijn flitsen in zijn gezinsleven en Lady Gaga, of in dit geval de bejaarde Stefani Germanotta, woont een doopsel bij als de meter van een van de baby’s van haar bandmaatjes. Je ontmoet je ouders en grootouders. Al het standaard documentatiemateriaal van beroemdheden.

Wat Gaga onderscheidt: Five Foot Two is de bereidheid van Lady Gaga om haar strijd tegen chronische pijn, met name haar fibromyalgie, voor en in het middelpunt van haar verhaal te beëindigen. In feite is de hele dokter vol pijn en trauma, en de strijd om niet alleen haar gezond verstand te behouden, maar ook op een hoog niveau te blijven functioneren. De film begint met Gaga uit bed stappen en een behandeling voor heuppijn ontvangen. Dan weten we onmiddellijk dat de pijn in het midden en vooraan zal zijn.

Ongeveer 38 minuten van de film, na een ontroerende scène waarin Gaga zingt een liedje voor haar vader en grootmoeder, zien we een uitbraak van fibro de hele weg, op het moment van filmen was niet gediagnosticeerd. We zien Lady Gaga, liggend op de bank onder een handdoek, huilen en beschrijven “de hele rechterkant van mijn lichaam in een spasme.” Het is krachtig en iets dat alle mensen met fibromyalgie hebben ervaren. Hij erkent zelfs, naar zijn mening, dat zijn voorrecht als een enorm beroemde en rijke kunstenaar hem toegang geeft tot constante en uitstekende medische aandacht. “Ik denk aan andere mensen die hebben, misschien iets als dit, maar die moeite hebben om erachter te komen wat het is, en ze hebben niet het geld voor iemand om hen te helpen,” zegt hij. “En ik weet niet wat ik zou doen zonder al deze mensen om me te helpen. Wat zou hij in vredesnaam doen?

Het is een goede vraag die veel mensen, zo niet de meeste, met fibromyalgie elke dag afvragen. We weten hoe moeilijk het is om een ​​arts serieus te nemen, hoe gestigmatiseerde chronische pijn is. En de meeste mensen   hebben geen  miljoenen dollars en verpleegsters als onderdeel van hun omgeving. Maar het is nog steeds heel verrassend om haar een paar uur later van “Bad Romance” voor de verjaardag van Tony Bennett te zien spelen.

Vervolgens kregen we een montage van zijn werk, knijpen paparazzi, groeten opnemen van radiostations, geweldige fans. In zekere zin is het inspirerend om te zien dat iemand van zo veel pijn ‘non-stop’ is naar een vraatzuchtig en bewonderend publiek. Nogmaals, dit alles gaat over sterrensterren: Gaga die zich bezighoudt met een openbare pauze, bezorgd over de vraag of haar fans altijd van haar nieuwe look zullen houden, zal registratie goed zijn?

Maar het is het vezelmateriaal dat bij je blijft. We zien haar naar haar dokter gaan om haar symptomen en medicijnen op te noemen. Dit is een van die momenten van “Sterren, ze zijn zoals wij” die beroemdheden proberen te bereiken, en niet altijd met succes. Maar Lady Gaga slaagt erin het te doen. Ze krijgt een triggerpoint-injectie en we kunnen haar zien, terwijl ze gestrest raakt omdat het nieuwe album overal op internet lekt.

“Het geweten” is een van die vreemde termen die worden gebruikt voor ziekten zoals fibromyalgie, en ik ben niet altijd zeker van dat is genoeg voor mensen om “bewust” te zijn dat er iets bestaat. Maar het besluit van Lady Gaga om zich zo pijnlijk te laten zien en ons met haar arts in haar kantoor te laten werken lijkt meer te zijn dan alleen bewustwording. Het kan het stigma van deze chronische aandoeningen echt elimineren. Niemand zou ooit kunnen zien, Lady Gaga ging over haar voorbereidingen om te handelen in de Super Bowl en noemde haar “lui”, wat een veel voorkomende belediging is voor mensen met chronische pijn. Ik vermoed dat er sommigen zijn die dit kunnen zien en zeggen: “Wel, als Lady Gaga het kan, waarom kan je   dan   niet uit bed komen?”

Maar hij verliest volledig het punt. Zoals Gaga zelf aangeeft, heeft ze veel geld om medische zorg van wereldklasse te betalen, een geld dat niet iedereen heeft. Maar er is ook een kwetsbaarheid die aantoont dat veel beroemdheden van zijn status dat niet zouden doen, en dat is een groot probleem.

Referentie: Netflix-documentaire door Lady Gaga zet Fibromyalgie. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *