Fibromyalgie: alles wat u moet weten over deze raadselachtige ziekte

Momenteel lijdt bijna 2% van de wereldbevolking aan fibromyalgie. In de meeste gevallen gaat het om vrouwen 45-50 jaar met een licht overgewicht en artrose patiënten die lijden aan fibromyalgie.

symptomen

Deze complexe ziekte, waarvan de oorzaken onbekend blijven, wordt geassocieerd met chronische en diffuse gewrichts- en spierpijn die in elk deel van het lichaam kunnen voorkomen.

Deze pijnen zijn van het type krampen, brandwonden, elektrische schokken of gevoelloosheid. Ze kunnen ook gepaard gaan met verschillende symptomen, zoals:

 • constante vermoeidheid (zelfs na goed slapen)
 • hoofdpijn;
 • depressie;
 • slaapstoornissen (rustelozebenensyndroom en slaapapneu);
 • aandoeningen van tactiele gevoeligheid;
 • spijsverterings-, urinaire en cognitieve problemen (het onvermogen om te concentreren).

Bovendien, volgens artsen, kan intense en diffuse pijn die langer dan 3 maanden aanhoudt fibromyalgie suggereren.


Oorzaken

Hoewel, zoals we al zeiden, artsen niet precies weten wat de oorzaak is van fibromyalgie, maar ze gaan ervan uit dat dit waarschijnlijk een verscheidenheid aan factoren met zich meebrengt die samenwerken. Deze kunnen zijn:

 • Genetica (sommige genetische mutaties kunnen u vatbaarder maken voor deze aandoening)
 • hormonen;
 • infecties (het lijkt erop dat bepaalde ziekten fibromyalgie kunnen veroorzaken of zelfs verergeren);
 • fysiek of emotioneel trauma (de ziekte kan soms worden veroorzaakt door fysiek trauma, zoals een auto-ongeluk of psychologische stress met betrekking tot het sociale leven, het gezinsleven of het beroepsleven).


complicaties

Chronische pijn en constant gebrek aan slaap geassocieerd met fibromyalgie kan een negatieve invloed hebben op het vermogen om thuis of op het werk “normaal” te functioneren. Als gevolg hiervan kunnen veel mensen met fibromyalgie niet fulltime werken. Bovendien is het niet ongebruikelijk dat mensen met deze aandoening ook lijden aan depressie en angst.


behandeling

Hoewel er momenteel geen specifieke behandeling is, omdat de oorzaken van het optreden van de ziekte onbekend blijven, zijn er nog steeds manieren om de symptomen te verlichten. Ten eerste raden artsen aan om triggers voor de aandoening te identificeren (te veel of te weinig fysieke activiteit, permanente stress, slechte slaap) en proberen ze uit je leven te verwijderen. Dan kunt u anti-pijnmedicatie, fysieke activiteiten (vooral yoga), een uitgebalanceerd dieet (rijk aan antioxidanten, omega-3 en laag in thee, cola en koffie) gebruiken. cognitieve en gedragstherapie, massage, acupunctuur, hypnotherapie en chiropractie. Meer informatie over manieren om fibromyalgie te behandelen is beschikbaar in dit artikel.

We hopen dat deze informatie nuttig voor u is en kan u helpen als dat nodig is. We moedigen je ook aan om je verhalen over de bestrijding van deze ziekte te delen als je er last van hebt. Misschien kunnen ze andere mensen helpen om het te bestrijden.

Loading...

51 thoughts on “Fibromyalgie: alles wat u moet weten over deze raadselachtige ziekte

 1. Pingback: Google
 2. Pingback: iptv lightning
 3. Pingback: colored dong

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *