Bij fibromyalgie zijn er drie hoofdtypen van pijn: hyperalgesie, allodynie en paresthesie.

Chronische pijn  is slechts een van de vele symptomen bij   fibromyalgie en de meest invaliderende omdat het   alle aspecten van mijn leven beïnvloedt. Ik betaal een hoge prijs voor elke fysieke activiteit die ik doe; Zelfs de kleinste taak kan een acute toename van mijn symptomen veroorzaken. Bij fibromyalgie   zijn   er drie hoofdtypen van pijn:    hyperalgesie, allodynie en paresthesie.

Hyperalgesie vertaalt zich letterlijk in overmatige pijn:    “hyper” betekent “overmaat” en “algesie” betekent pijn. Het is de medische term voor de intensivering van pijn bij fibromyalgie. 

Allodynie is de pijn die u voelt wanneer u de huid aanraakt of wrijft. Bijvoorbeeld lichte druk op kleding of een zachte massage veroorzaakt pijn of een lichte bries die op de huid blaast. 

Paresthesie is een vreemd zenuwachtig gevoel dat lijkt op iets kruipend, tintelend, branderig, jeukend of gevoelloos, zoals een verdoofde plek in het midden van de voet of een branderig gevoel in de rug.

1. Branden in de huid Soms staat mijn huid in brand, rauw. Stel je voor dat je urenlang onder de zon doorbrengt zonder zonnebrandcrème, dan in de zee te duiken en zout water dat je beschadigde huid verbrandt. Dan kleed je je aan om ‘s nachts uit te gaan en je kleren op je verbrande huid te wrijven. Wanneer u last heeft van fibromyalgie, kunnen alleen de kleding deze pijn veroorzaken, ze hebben geen zon nodig.

2. Heet / brandende pijn Het is een pijn die ik vooral moeilijk vind om te verdragen. Het is zo erg dat het me buiten adem houdt. De pijn komt in golven en gaat gepaard met misselijkheid.

3. Pijn in de gewrichten. Mijn gewrichtspijn is een saaie en kloppende pijn. Dit heeft vooral invloed op mijn knieën, maar het kan ook andere gebieden beïnvloeden.

4. Spierpijn Mijn spieren doen me voortdurend pijn. Lagere activiteit maakt ze trillen en quemar.Me onmogelijk om comfortabel te voelen als ik spieren pijn doen, ze wordt zo opgewonden mij.

5. Spierspasmen Ik voel elke dag spierspasmen  , ze zijn bijna constant. Het is alsof je je lichaam niet controleert, alsof een onverwachte kracht je manipuleert. 
6. Pijnlijke pijnen Je voelt dat iemand je gebruikt als een voodoo-pop.

7. Tussen een jeuk en een kloppende pijn. Ik weet zeker dat er ‘s een technische term voor deze, maar ‘een kruising tussen een jeuk en een steek’ is de beste manier om describirlo.Esto gebeurt diep in mijn spieren en dat is het onmogelijk om de jeuk krabben. Dit veroorzaakt ook tremoren in het getroffen deel van mijn lichaam.

8. Blauwe plekken niet alleen op de huid, maar ook aan de binnenkant, die gekneusd en gevoelig is.De thorax en de ribbenkast zijn meestal gekneusd, wat ademhalen pijnlijk kan maken.

9. Gevoel van ongemak door het hele lichaam. Als ik overgevoelig ben, voel ik me ongemakkelijk door het hele lichaam, de geringste aanraking of beweging veroorzaakt een kloppende pijn rond mijn lichaam.

10. Stijfheid Stel je voor dat een gezond persoon naar de sportschool gaat na maanden van inactiviteit. Neem gewichten op en voer een volledige lichaamstraining uit, de volgende dag voelen ze zich bevroren en kunnen ze zich moeilijk bewegen. Een persoon met fibromyalgie wordt elke ochtend wakker met hetzelfde gevoel. Het lijkt erop dat je een pak onder de huid vier maten kleiner draagt.

11. Bestraalde pijn Ik voel een pijn die een centraal punt heeft, maar straalt vanaf dat punt uit. De pijn kan in mijn rug beginnen, maar hij beweegt zich ook langs mijn benen, bijvoorbeeld.

12. Pijn veroorzaakt door aanraking. Zelfs het minste contact met een geliefde kan pijn veroorzaken. Ik moet twee extra grote kledingmaten dragen, gemaakt van zacht, naadloos materiaal. Ik gebruik platte en zachte schoenen van groter formaat en ik moet mijn haar knippen omdat mijn huid veel pijn doet. Aanraken veroorzaakt veel soorten pijn die ik heb beschreven.

13. Migraine / hoofdpijn Ik denk niet dat er een dag voorbij gaat zonder hoofdpijn, het kan te wijten zijn aan spanning Mijn migraine wordt verergerd door stress en hormonen. Als ze raken, ben ik arbeidsongeschikt, ik verlies mijn gezichtsvermogen en de pijn is zo intens … De geringste beweging, contact of geluid veroorzaakt een kloppende pijn rond het hoofd en gezicht.

14. Kietelende huid  Ik heb de indruk dat duizenden insecten rond mijn huid lopen. Het is eigenlijk best eng.

15. Overgevoeligheid. Sommige dagen is het geluid ondraaglijk. In een oogwenk voel ik pijn, misselijkheid, duizeligheid, trillen en een dreigende paniekaanval. Maar ik maak niet alleen lawaai, ik ben ook overgevoelig voor geur, licht en aanraking. Ja, een sterke geur van parfum kan me pijn doen.

16. Prikkelbare darm syndroom. Fibromyalgie gaat vaak gepaard met andere aandoeningen, zoals het irritable bowel syndrome (IBS). In tegenstelling tot wat gedacht wordt, komt de pijn van IBS niet alleen voor in de darmen, maar straalt ook uit naar andere delen van het lichaam, vooral de rug. Het is een scherpe en brandende pijn. Het gas dat gevangen zit in een reeds ontstoken darm is een van de meest pijnlijke symptomen van IBS, het is overweldigend. 

Pijn is niet het enige symptoom van fibromyalgie, maar het is het symptoom dat de grootste negatieve impact heeft op mijn leven en gezondheid. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *