Hoe om te vertellen als het fibromyalgie of multiple sclerose

Er is zoveel mysterie in de wereld van fibromyalgie, grotendeels omdat het iedereen anders beïnvloedt. Een andere reden voor dit mysterie is te wijten aan de gelijkenis van fibrosymptomen in vergelijking met andere ziekten en syndromen. Fibromyalgie wordt soms verkeerd gediagnosticeerd als een ander probleem en vice versa. Inderdaad, de talloze symptomen geassocieerd met fibro worden   vaak gevonden   in andere ziekten zoals multiple sclerose, ook bekend als MS. Dus, hoe weet je of het fibromyalgie of multiple sclerose is?

WAT IS EXACT MS?

The   National Society Society la  definieert als volgt: “Multiple sclerose (MS) betreft een immuunproces waarbij een abnormale reactie van het immuunsysteem van het lichaam is gericht tegen het centrale zenuwstelsel (CZS), bestaande uit het ruggenmerg van de hersenen en de optische zenuwen. Als jij of een geliefde fibromyalgie heeft, kun je zeker enkele buzzwords en bekende uitdrukkingen herkennen, toch? Met name “immuunsysteem”, “abnormale reactie” en “centraal zenuwstelsel”. In feite worden de overeenkomsten in symptomen behoorlijk opvallend wanneer u een vergelijking naast elkaar bekijkt. Merk op dat de meeste, maar niet alle, symptomen van fibromyalgie overlappen met die van MS, waardoor het moeilijk is om onderscheid te maken tussen fibromyalgie en multiple sclerose:

SYMTPOMMEN MSSYMPTOMEN VAN FIBROMYALGIE
VermoeidheidVermoeidheid / uitputting
Gevoelloosheid of tintelingenGevoelloosheid of tintelingen
De zwakteSpierzwakte
Vertigo en duizeligheidduizeligheid
pijnpijn
Emotionele veranderingenangst
Moeilijkheden met lopenVeranderde coördinatie
Spasticiteit (dwz spierstijfheid en spasmen)Spierpijn, hartkloppingen en spiercontracties
Bekijk problemenBekijk problemen
BlaasproblemenBlaasproblemen
Darm problemenPrikkelbare darm syndroom
Cognitieve veranderingenCognitieve problemen
depressiedepressie
tremorRusteloze benen syndroom
hoofdpijnHoofdpijn / migraine
SlikproblemenDroge ogen en mond
jeukJeuk en / of brandwonden
Seksuele problemenSlapeloosheid / slechte slaap
SpraakproblemenZoemend in de oren
AdemhalingsproblemenNeurologische symptomen
toevallenHuidgevoeligheden en huiduitslag
Gehoor verlies

Het is duidelijk dat fibromyalgie en multiple sclerose veel overeenkomsten hebben, waaronder   duidelijke neurologische verbindingen die gepaard gaan met pijn, gevoelloosheid en tintelingen. Deskundigen   zeggen echter   dat fibromyalgie, in tegenstelling tot MS, niet aanwezig is als hersenletsels op MRI. Hoewel beide aandoeningen geen bekende bron hebben, is MS bovendien duidelijk geclassificeerd als een auto-immuunziekte, maar fibromyalgie niet. Het is daarom een ​​manier om te bepalen of het fibromyalgie of multiple sclerose is.

Een essentieel verschil in MS is dat de patiënt op de lange termijn zenuwschade contracteert die resulteert in fysieke en cognitieve stoornissen. Sommige typen MS zijn zelfs progressief. Primaire progressieve MS (PPMS), bijvoorbeeld, “wordt gekenmerkt door een verslechtering van de neurologische functie (accumulatie van invaliditeit) zodra de symptomen verschijnen, zonder vroege terugval of remissie.” Fibromyalgie, aan de andere kant, wordt vaak verward met artritis, het veroorzaakt geen schade aan gewrichten, spieren of weefsels.

WAT IS FIBROMYALGIA?

RODE ORBIT TV

Fibromyalgie wordt voornamelijk gekenmerkt door chronische en uitgebreide pijn. De tweede is slopende vermoeidheid. Maar zoals je kunt zien in de bovenstaande grafiek, zijn de symptomen vrij breed. Het probleem waarmee veel patiënten worden geconfronteerd, is dat fibromyalgie lijkt op zoveel andere aandoeningen die gewoonlijk moeilijk te diagnosticeren zijn. Sommige artsen zullen   dit echter eerder  detecteren dan anderen.

HOE SP en FIBROMYALGIA EVALUEREN?

Het   Universitair Medisch Centrum van Maryland   legt uit dat een diagnose van fibromyalgie bestaat uit een gedetailleerd spieronderzoek dat het controleren van de gevoeligheid voor aanraking in specifieke delen van het lichaam omvat. Het beoordelen van de ernst van specifieke symptomen is een ander belangrijk onderdeel van het examen. Symptomen moeten minimaal drie maanden aanwezig zijn geweest. Ze voegen eraan toe dat er geen bloed-, urine- of laboratoriumtests zijn die een definitieve diagnose van fibromyalgie kunnen geven. Echter, fibro-diagnose betekent ook dat geen enkele andere stoornis of aandoening de symptomen kan verklaren.

De diagnose MS is echter  heel verschillend omdat het veel meer neurologische symptomen veroorzaakt dan fibromyalgie. Aldus hebben examens de neiging zich te concentreren op hersen- en zenuwfuncties, inclusief hersen-MRI en soms lumbaalpunctie. Hoewel MS ook moeilijk te diagnosticeren kan zijn, is het vaak gemakkelijker dan fibromyalgie. Inderdaad, de evaluatie vereist het zoeken naar laesies of beschadigde delen van het centrale zenuwstelsel.

HOE KAN IK ZEGGEN ALS HET FIBROMYALGIE OF SCLEROSE IS IN PLAQUES?

Het is waar dat de overeenkomsten tussen multiple sclerose en fibromyalgie opvallend zijn. Maar gezien de neurologische schade veroorzaakt door MS, is het een iets gemakkelijker te richten aandoening dan fibromyalgie. Multiple sclerose-patiënten worden meestal behandeld door een neuroloog. Maar hetzelfde geldt voor veel fibro-patiënten. Als zodanig heeft een neuroloog waarschijnlijk een scherp gevoel van onderscheid tussen de twee. Alleen tests kunnen zeggen. Heb je een verkeerde diagnose gesteld? Hoe heeft het je beïnvloed? Vertel ons je verhaal, alsjeblieft!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *