Twee rechtbanken herkennen fibromyalgie als de belangrijkste oorzaak voor het verkrijgen van een absolute permanente handicap

Fibromyalgie is  meestal niet de eerste oorzaak  om blijvende invaliditeit toe te kennen aan werknemers die eronder lijden. Een van de meest gebruikte argumenten in dit soort gerechtelijke procedures is dat “er niet genoeg parameters zijn om pijn te meten, om die reden dat erkenning in een rechtszaak vaak gepaard gaat met stoornissen in de geestelijke gezondheid”, zegt Mª José Iglesias. Toro, arbeidsadvocaat.

Het ziekenhuis San Juan de Dios del Aljarafe sluit 2013 af met negen donaties en 95.000 spoedpatiënten

© eldiario.es Het San Juan de Dios del Aljarafe-ziekenhuis sluit 2013 af met negen donaties en 95.000 spoedpatiënten

Het Superior Hof van Justitie van de Canarische Eilanden verzamelt in een zin twee punten over deze pathologie die niet gebruikelijk zijn in de resoluties van gehandicapten: het stelt dat fibromyalgie de eerste oorzaak is om een ​​permanente blijvende invaliditeit toe te kennen aan een werknemer en ook de rechtbank. hij aanvaardt de rapporten die de chronische pijn bevestigen die hij lijdt. “Iets ongewoons in dit soort onderzoeken, aangezien een van de meest gebruikte argumenten van de sociale zekerheid is dat pijn subjectief is en geen basis vormt om te bewijzen dat een handicap bestaat, legt Iglesias a eldiario.es uit.

Opdat een rechtbank zou kunnen beslissen ten gunste van absolute blijvende invaliditeit – wat het niet mogelijk maakt om enige werkfunctie uit te oefenen – moet de aangedane persoon “zeer geaccentueerde laesies presenteren vergezeld door een chronische depressie en lange evolutie”, benadrukt de advocaat. Dit is het geval van Ana (fictieve naam), serveerster in een restaurant. Na een proces van tijdelijke onbekwaamheid dat uit een diagnose van fibromyalgia wordt afgeleid, begon hij het proces om permanente invaliditeit te verkrijgen. Het Social Security Disability Assessment Team (EVI) heeft het verzoek afgewezen.

De werknemer daagde het National Institute of Social Security (INSS) in bij een rechtbank in eerste aanleg en de rechtbank oordeelde gedeeltelijk in haar voordeel, waarbij zij haar totale blijvende invaliditeit en een pensioen van 55% van haar wettelijke basis verleende. Ana ging echter in beroep tegen de zin en vroeg de TSJ van de Canarische Eilanden om in het proces de experttests op te nemen die de diagnose stellen, naast fibromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom, angst en duizeligheid.

Loading...

Deskundigen benadrukken dat een van de monsters om de ziekte te meten pijn is, en voor deze 18 punten wordt rekening gehouden die symmetrisch over het lichaam worden verdeeld. Sommige bevinden zich in het onderste deel van de schedel, en gaan door de cervicale delen, scapulae, ribben en knieën. De bevestiging van elf pijnpunten impliceert de diagnose van de ziekte en er moeten ten minste 14 punten geïdentificeerd worden om blijvende invaliditeit te verkrijgen.

Beperkingen in het beroepsleven

In het geval van Ana worden de 18 pijnpunten bevestigd. De TSJ erkent het deskundigenbewijs dat zijn diagnose accrediteert. De uitspraak stelt dat om een ​​absolute blijvende invaliditeit te bepalen, het noodzakelijk is de beperkingen te beoordelen die bestaan ​​in de werkactiviteit in plaats van de geleden letsels. Zelfs de EVI zelf – die aanvankelijk de ongeldigheidsaanvraag afwees – bewees dat de getroffen vrouw last had van duizeligheid, misselijkheid en depressie.

“Er zal absolute invaliditeit zijn wanneer er aantoonbare omstandigheden zijn die een baan met een gewoon salaris op de werkplek uitschakelen”, verklaart de resolutie. Dit onvermogen mag geen functie en niet in staat om minimum “prestaties, efficiëntie en professionaliteit” te garanderen, in tegenstelling tot de volledige blijvende invaliditeit, die de werknemer in de uitoefening van andere beroepen heeft onbruikbaar te spelen en is de meest voorkomende in dit soort juridische procedures.

Het oordeel van de Hoge Raad van Justitie verklaart de absolute blijvende arbeidsongeschiktheid van de werknemer. Zij stelt dat de beschreven symptomen zijn voldoende om “limiet aan die gebruikt voor de ontwikkeling van onder aanvaardbare omstandigheden van elke functie of beroep” en zinnen de sociale zekerheid tot 100% van hun salaris betalen met verbeteringen en aanpassingen overeenkomstige uit Februari 2017, datum waarop het gerechtelijk proces is gestart. 

Het geval van Mario (fictieve naam) is vergelijkbaar. Hij was een zelfstandige en wijdde zich aan het transport van verhuizingen. Hij werd gediagnosticeerd met fibromyalgie met de accreditatie van de 18 pijnpunten, naast het chronisch vermoeidheidssyndroom en slaapstoornis.

De werknemer vroeg om de verwerking van het permanente invaliditeitsdossier, maar de EVI gaf het niet toe voor “geen anatomische of functionele verminderingen te presenteren die hun werkcapaciteit verminderen of annuleren”. Dit alles ondanks het feit dat twee rapporten van twee ziekenhuizen in Madrid en Barcelona de pathologieën hebben erkend die Mario ervan weerhielden zijn werk normaal uit te voeren.

Mario vervolgde ook de sociale zekerheid. In zijn geval verleende de rechtbank in eerste aanleg absolute blijvende invaliditeit en vóór het door de SS.SS ingediende beroep, keerde de Supreme Court van Madrid terug ten gunste van de werknemer, en concludeerde hij dat “fysieke beperkingen hem uitschakelen voor zijn beroep “.Bovendien moet de instelling 100% van haar wettelijke basis betalen.

Justitie benadrukt in het proces dat er jurisprudentie is die fibromyalgie beschouwt als een ongeldig vervolg in absoluut of totaal, dus in dit geval wordt de beoordeling door de rechter in eerste aanleg in aanmerking genomen in de TSJ, omdat deze type pathologieën wordt meestal afzonderlijk geanalyseerd.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *