FIBROMYALGIA: “IK BEN 41 JAAR EN LEEF IN HET LICHAAM VAN EEN OUD MAN” ONDERDEEL

Hij is altijd moe en het doet altijd pijn. Patrick Schutz uit Neuchâtel heeft fibromyalgie niet herkend – een onzichtbare staat van invaliditeitsverzekering. 
Pijn, pijn, niets dan pijn: Patrick Schuts (41) Neuchatel heeft altijd het gevoel dat je griep hebt – geen koorts, geen vermoeidheid, maar met een grote voorsprong. Hij wil de hele dag en de hele tijd in bed blijven. “Elk deel van mijn lichaam doet pijn, gelukkig niet allemaal tegelijk”, vertelde hij het tijdschrift “L’illustré”. 
Patrick Schutz en zijn partner hebben een drie jaar oude dochter, Naya.

Zelfs als u slechts 20 minuten speelt, wordt de stroom voor de dag uitgeschakeld. “Als ik slaap en wakker word, ben ik net zo moe als ik ooit heb geslapen.” Hij heeft veel vrienden die geloven dat vervalsingen verloren gaan. ‘S Nachts kun je om 7 uur niet naar bed gaan voordat je gaat slapen.

De diagnose van de ziekte een jaar geleden onthulde: fibromyalgie. In Zwitserland zijn naar schatting 400.000 mensen getroffen. Het probleem: fibromyalgie wordt niet erkend door een arbeidsongeschiktheidsverzekering (IV). Er is geen wetenschappelijk bewijs: er is geen bewijs in het bloed en röntgenfoto’s. Honderden symptomen karakteriseren fibromyalgie. Wordt bepaald door de uitsluiting van andere ziekten en door tests: zwak gebruikt.

Als elf of meer van de 18 (zachte punten) de pijn verergeren, is er een vermoeden van fibromyalgie. Deze diagnostische punten liggen dicht bij de tendinomotorische benadering. De oorzaak van de ziekte is onduidelijk en kan alleen worden beperkt door medische maatregelen.

De bescherming van Patrick moet vele medicijnen omvatten: pijnstillers, antidepressiva, vitamines, geneesmiddelen om de maag te beschermen en druppels gevoelige en droge ogen. “Het is een onzichtbare ziekte”, zegt Schutz. Hij wil dat zoveel mogelijk mensen weten dat je een Facebook-site hebt gemaakt, zodat fibromyalgie het bewustzijn van de bevolking bereikt.

Loading...

Patrick is al twee jaar werkloos en leeft van de bijstand. Als de IV het lijden tenminste gedeeltelijk erkent, zou hij geholpen zijn. Dus verwacht financiële steun van depressie en chronische vermoeidheid. Zijn grootste hoop is een burgerinitiatief dat net is begonnen en dat erkenning van fibromyalgie als een ziekte vereist.

Naya speelt met haar dochter, maar na 20 minuten is haar energie opgebruikt. 
Patrick is op een tapijt om de pijn te verlichten.

Patrick’s relatie met partner Sylvie is ook moeilijk geworden. Geen veelgebruikte tv-liedjes omdat hij vroeg slaapt. Naya is verrast dat papa naar bed gaat als ze in bed ligt. Patrick Schutz weet niet hoe lang ze hun conditie kunnen handhaven: “Ik ben slechts 41 jaar oud en leef in het lichaam van een oude man!”  
Patrick suggereert dat zelfs traumatische ervaringen in het verleden kunnen worden geactiveerd. Op de leeftijd van 17 was hij aanwezig toen zijn vader een man sloeg met een steen voor hun ogen.

Patrick heeft geen contact meer met hem. De geboorte van zijn dochter was ook slecht: bijna de moeder en het kind waren gestorven. Patrick: “Deze gebeurtenissen schokten me diep.”

Hij zou graag iets met zijn vrouw en dochter willen doen, maar hun verdriet en het kleine geld dat hij krijgt is geen wens, realidad. Compartir maakt dit artikel

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *