Wat is occipitale neuralgie en hoe verhoudt het zich tot fibromyalgie?

Een van de ergste dingen over fibromyalgie, naast chronische pijn en vermoeidheid, moet de manier zijn waarop mensen die lijden aan fibromyalgie een verhoogd risico lopen op vele andere ziekten, zoals auto-immuunziekten en hoofdpijn, vooral de chronische aandoeningen.

Naar schatting heeft tot 40 procent van de mensen met fibromyalgie migraine of een andere vorm van aanhoudende hoofdpijn. Maar, net als fibromyalgie, is het moeilijk om tot op de bodem te komen van wat je hoofdpijn veroorzaakt. En, zoals fibromyalgie, worden migraine vaak verkeerd gediagnosticeerd. Sommige mensen met aanhoudende hoofdpijn lijden zelfs niet aan migraine, maar aan een gerelateerde aandoening die occipitale neuralgie wordt genoemd. Dus wat is occipitale neuralgie? Hoe is dit gerelateerd aan fibromyalgie? En wat kunt u doen om het te behandelen?

Wat is occipitale neuralgie? 
Occipitale neuralgie is een aandoening die chronische pijn veroorzaakt aan de basis van de schedel. Mensen beschrijven dit meestal als een elektrische schok of zelfs vergelijkbaar met het worden gestoken in de spier. De pijn straalt meestal uit van de achterkant van het hoofd naar de nek en naar de zijkanten van het hoofd of achter het oog.

De oorzaak van de aandoening wordt gevonden in de occipitale zenuwen. Dit zijn zenuwen die van de achterkant van de nek gaan en de ruggengraat omhoog langs de zijkanten van het hoofd naar de hoofdhuid. Maar soms veroorzaken verwondingen of ontsteking van de ruggenmergspieren dat het weefsel op die zenuwen begint te drukken. Dit leidt tot een aandoening die neuralgie wordt genoemd, waarbij de zenuwen pijnsignalen naar de hersenen gaan sturen.

Dit veroorzaakt de symptomen die vergelijkbaar zijn met migraine, waardoor het moeilijk is om de ziekte te diagnosticeren. Artsen kunnen de ziekte diagnosticeren door een lichamelijk onderzoek uit te voeren door met de vinger op de basis van de schedel te drukken om te zien of de pijn verergert. Daarnaast kan het ook een zenuwblok worden gegeven, de interactie tussen de zenuwen daarbuiten, wat kan helpen aantonen dat het neuralgie is in plaats van migraine.

Loading...

Maar er zijn veel verschillende aandoeningen die kunnen leiden tot neuropathie, en dat is waarom het vaker mensen met fibromyalgie kan treffen dan de algemene bevolking.

Hoe is dit gerelateerd aan fibromyalgie? 
Fibromyalgie brengt u voor verschillende aandoeningen in gevaar en sommige dragen ook bij aan neuralgie. Diabetes is bijvoorbeeld een veel voorkomende klacht van mensen met fibromyalgie. En diabeteszenuwpijn kan aanzienlijk bijdragen aan het risico op het ontwikkelen van occipitale neuralgie.

Bovendien weten we dat fibromyalgie de kans vergroot dat u auto-immuunziekten ontwikkelt. Een auto-immuuntoestand is er een waarbij het immuunsysteem van het lichaam het eigen weefsel van het lichaam begint aan te vallen. Dit veroorzaakt pijnlijke ontsteking door het hele lichaam. En een veel voorkomende auto-immuunziekte is iets dat arteritis wordt genoemd. Arteritis veroorzaakt ontstekingen in de wanden van bloedvaten. Deze ontsteking kan de achterhoofdzenuwen indrukken en kan de oorzaak van neuralgie zijn.

En fibromyalgie lijkt ook de zenuwen te beïnvloeden. Fibromyalgie lijkt de zenuwen te activeren om pijnsignalen naar de hersenen te sturen. En het kan zijn dat dezelfde zenuwverbindingen kunnen bijdragen aan de symptomen van occipitale neuralgie.

Er zijn dus verschillende mogelijke redenen waarom fibromyalgie kan bijdragen aan de ziekte, maar wat u waarschijnlijk wilt weten als u lijdt, is wat u kunt doen om het te behandelen.

Hoe kun je het behandelen? 
Er zijn een paar dingen die u kunt doen om onmiddellijke verlichting te bieden. Het beste wat je kunt doen is rust nemen. Het verplaatsen van de nek kan de pijn verergeren. Wikkel in plaats daarvan en breng een warm kompres aan op de achterkant van de nek. En het masseren van de nekspieren kan net zo goed helpen als de basisstillers zonder recept.

Uw arts kan ook een aantal medicijnen voorschrijven die kunnen helpen met de symptomen. Uw arts kan spierverslappers voorschrijven om de zeer gespannen spieren die op de zenuwen drukken te helpen verlichten. En ze kunnen ook steroïde-injecties voorschrijven die helpen bij het verminderen van weefselontsteking.

Bovendien kan uw arts regelmatig injecties van zenuwblokkades toedienen. Deze zenuwblokkade hebben de neiging na een week of twee te verdwijnen, dus je hebt mogelijk een aantal behandelingen nodig om je symptomen onder controle te houden.

In combinatie met warme kompressen en rust zijn deze medicijnen meestal voldoende om de ergste symptomen van de ziekte op te lossen.

Dus, heb je last van neuralgie? Denk je dat dit te maken heeft met je fibromyalgie? Laat het ons weten in de comments.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *