Lady Gaga verlicht fibromyalgie: “chronische pijn is geen grap “

Hoe heeft fibromyalgie een van de bestverkopende muziekartiesten van de 21ste eeuw getroffen?

In Gaga: Five Foot Two, een   documentaire   die deze maand op Netflix wordt gepubliceerd, beschrijft Lady Gaga de pijn die haar leven met fibromyalgie de afgelopen tien jaar heeft gekenmerkt.

Lady Gaga verlicht fibromyalgie: "Is chronische pijn geen grap?"

“Ik heb deze pijn vijf jaar achtervolgd”, zei Gaga. “Ik kan het nog steeds zijn, en als ik de adrenaline, mijn muziek en mijn fans voel, kan ik vertrekken.Maar dat betekent niet dat ik geen pijn heb. ‘

Tussen clips van essays, uitvoeringen en oprechte opmerkingen over haar werk en haar persoonlijke leven, laat Gaga het publiek flitsen van haar pijn zien.

In één scène ligt ze huilend op een bank en beschrijft ze de spierspasmen die haar lichaam doen trillen.

In een ander bereidt ze zich voor op een injectiesessie in haar spreekkamer, terwijl haar make-upteam haar helpt bij de voorbereiding op een interview die dag.

“Wie doet er make-up terwijl ze een belangrijke lichaamsbehandeling krijgen?”, Vraagt ​​hij.

Voor Gaga en anderen kan dat soort multitasking cruciaal zijn voor hun vermogen om hun ambities na te streven, terwijl ze tegelijkertijd geconfronteerd worden met de pijn die fibromyalgie veroorzaakt.

Gegeneraliseerde chronische pijn

Fibromyalgie treft ongeveer   twee procent   van de mensen in de Verenigde Staten.

Het wordt gekenmerkt door chronische wijdverspreide pijn en gevoelige vlekken door het hele lichaam.

“Voor sommige mensen voelt de pijn slopend,” vertelde Dr. Kevin Hackshaw, universitair hoofddocent bij de afdeling reumatologie en immunologie aan de Ohio State University, aan Healthline.

Het kan ook een verscheidenheid aan andere symptomen veroorzaken, zoals chronische vermoeidheid, slaapstoornissen, mentale verwarring en hoofdpijn.

Hoewel fibromyalgie niet progressief is, fluctueren de symptomen in de loop van de tijd, maar erger tijdens perioden van exacerbatie die bekend staan ​​als “uitbraken.”

Fysieke en psychologische stressoren zijn veel voorkomende oorzaken van huiduitslag.

“Als ik depressief word, kan mijn lichaam krampen krijgen,” zegt Gaga in de openingsscènes van de film.

In oktober 2018 publiceerde Vogue een probleem dat werd gelanceerd in de strijd van de 32-jarige popster met fibromyalgie.

“Ik ben zo geïrriteerd door mensen die niet geloven dat fibromyalgie echt is,” zei de zanger. “Voor mij, en ik denk voor vele anderen, is het echt een cycloon van angst, depressie, posttraumatische stressstoornis, trauma en paniekstoornis, die er allemaal voor zorgen dat het zenuwstelsel overbelast raakt en als gevolg daarvan zenuwpijn heeft. “.

”  Mensen moeten meer compassievol zijn  . Chronische pijn is geen grap  . En elke dag wordt hij wakker zonder te weten hoe je je gaat voelen  . ‘

Door haar ervaringen te laten zien, hoopt de zanger   het bewustzijn over fibromyalgie te vergroten   en mensen te verbinden die voor dezelfde uitdagingen staan.

Responded Disease

Hoewel fibromyalgie op elke leeftijd kan voorkomen, komt het vaker voor bij oudere volwassenen.

Het komt ook vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

De exacte oorzaak van de aandoening is onbekend.

Historisch gezien hebben veel medische professionals het behandeld als een psychosomatische aandoening zonder een fysieke oorzaak.

Hoewel de bevindingen van modern onderzoek dat kader hebben uitgedaagd, blijven sommige mensen sceptisch over de diagnoses van fibromyalgie en claims van chronische pijn.

Volgens Janet Armentor, PhD, universitair hoofddocent sociologie aan de California State University in Bakersfield, draagt ​​het ongeloof van medische professionals, collega’s, vrienden en anderen bij tot het stigma dat veel mensen met fibromyalgie tegenkomen.

“Een van de grootste uitdagingen is dat deze ziekte wordt betwist tussen de medische instelling en de algemene bevolking,” vertelde Armentor aan Healthline.

“Er is veel ongeloof en onbegrip,” voegde hij eraan toe. “En in de interviews die ik had met vrouwen die werden gediagnosticeerd met fibromyalgie, spraken sommigen over die uitdaging: ‘Dit is echt. Dit zit niet in mijn gedachten. In feite voel ik echte symptomen en echte pijn. “

In het afgelopen decennium hebben onderzoekers biochemische veranderingengeïdentificeerd    die optreden bij mensen met fibromyalgie.

“Studies hebben aangetoond dat er gedocumenteerde biochemische veranderingen zijn bij deze patiënten. “Bijvoorbeeld, kunt u spinale vloeistof van patiënten krijgen met fibromyalgie en kan worden gezien verhogingen in bepaalde neurochemische” zei Hackshaw.

“Het is dus geen uitgevonden diagnose,” voegde hij eraan toe. “Het is een echte zenuwaandoening die zich manifesteert als diffuse musculoskeletale pijn.”

Behandeling is beschikbaar

Voorlopig zijn er geen eenvoudige laboratoriumtests beschikbaar om fibromyalgie te diagnosticeren.

In plaats daarvan vertrouwen artsen op symptomatische rapporten van patiënten volgens de criteria die het   American College of Rheumatology   in 2010 heeft vastgesteld.

Hoewel er momenteel geen bekend geneesmiddel voor fibromyalgie bestaat, zijn er verschillende behandelingsstrategieën beschikbaar.

Om te beginnen adviseren artsen vaak veranderingen in levensstijl en andere niet-farmaceutische behandelingen.

“We weten dat regelmatige lichaamsbeweging essentieel is om te proberen sommige van de symptomen te minimaliseren,” zei Hackshaw.

“Er is ook een goede hoeveelheid onderzoek dat suggereert dat meditatie en andere vormen van mindfulness-oefeningen nuttig kunnen zijn in het verlichten van een deel van de pijn,” voegde hij eraan toe.

Als die strategieën niet voldoende zijn, schrijven artsen vaak een lage dosis tricyclisch antidepressivum (TCA) of een selectieve serotonine- en norepinefrineheropnameremmer (SNRI) voor.

“Deze medicijnen worden over het algemeen niet gebruikt vanwege hun antidepressieve kenmerken, maar omdat ze de niveaus van bepaalde neurochemicaliën in de zenuwuiteinden verhogen en die toenamen leiden tot een afname van de pijnsignalen naar de pijnverwerkingscentra in de hersenen.” legde Hackshaw uit.

Calciumantagonisten kunnen ook helpen bij het blokkeren van pijnsignalen in de hersenen.

Naast biomedische interventies zijn herkenning en sociale ondersteuning ook belangrijk voor mensen met fibromyalgie en andere chronische aandoeningen.

“Een van de belangrijkste bevindingen van mijn onderzoek is dat ze, vanwege het ongeloof en het gebrek aan begrip waarmee ze worden geconfronteerd, zichzelf isoleren, wat kan leiden tot een breed scala aan sociale problemen en welzijnsproblemen,” zei Armentor.

Zij stelde dat Lady Gaga en andere high-profile advocaten kunnen helpen bij de bewustwording over fibromyalgie en anderen helpen met de aandoening voelen zich minder alleen.

“Vaak, fibromyalgie is dus van buitenaf niet zichtbaar dat mensen niet erkennen dat dit gebeurt aan de mensen om ons heen. Dus ik denk dat voor iemand met een hoog profiel om te zeggen: ‘Ik ervaar dit en ik begrijp wat je doormaakt.’ Dat is heel belangrijk, “zei hij.

“Lady Gaga wil niet dat fibromyalgie het definieert”, voegde hij eraan toe. “Er zijn nog steeds dingen die ze wil bereiken. Maar ze weet de prijs en dat ze moet beheren wat belangrijk voor haar is en wat ze moet doen om deze ziekte het hoofd te bieden. En ik denk dat het een heel nuttige boodschap is. ‘

Gedeeld met toestemming van onze vrienden bij   Healthline  . The Hearty Soul heeft aanvullende informatie en citaten opgenomen over het gevecht van Lady Gaga met fibromyalgie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *