Cervicale dystonie versus fibromyalgie

Er zijn verschillende symptomen die kunnen samengaan met fibromyalgie. Zelfs zo, dat dit is waarom mensen die lijden aan fibromyalgie vaak jarenlang problemen bespoedigen totdat ze terecht door hun arts zijn gediagnosticeerd.

Dit komt door het feit dat fibromyalgie vaak symptomen heeft die veel andere belangrijke ziekten nabootsen. Het kan een lange en moeilijke weg zijn om echt gediagnosticeerd te worden met fibromyalgie tot het punt waarop ze beginnen met het behandelen van de verschillende problemen die samenhangen met deze ziekte.

Wat is Cervical Dystonia?

Cervicale dystonie is ook bekend als krampachtige torticollis. Deze toestand is voornamelijk gecategoriseerd door pijn. Deze pijn is echter  gecentraliseerd in de nek en het hoofd.

Met deze aandoening zal een persoon merken dat hun nekspieren onvrijwillig samentrekken. Door deze weeën kan een persoon merken dat hun hoofd naar één kant draait. Het kan er ook voor zorgen dat het hoofd van een persoon naar voren of naar achteren kantelt.

Deze aandoening wordt als tamelijk zeldzaam beschouwd, hoewel het een persoon op elke leeftijd kan treffen. Het is echter het meest prominent bij vrouwen van middelbare leeftijd.

Degenen die dit hebben, hebben vaak symptomen die langzaam verschijnen, maar naarmate de aandoening vordert, worden de symptomen erger.

Wat zijn de oorzaken en risico’s die verband houden met cervicale dystonie?

De echte oorzaak van deze aandoening is onbekend. Er is echter vastgesteld dat diegenen die deze aandoening hebben vaak een familiegeschiedenis van deze aandoening hebben, dus wordt aangenomen dat er mogelijk een lichte genetische component is met deze ziekte.

Bovendien kunnen degenen die verwondingen hebben aan hun hoofd, nek of schouder deze ziekte laten verschijnen als ze ouder worden.

De risicofactoren voor deze aandoening zijn onder meer:

 • Leeftijd:  Hoewel het bij iedereen kan gebeuren, is gebleken dat dit normaal gesproken verschijnt na de leeftijd van 30 jaar oud.
 • Seks:  Vrouwen hebben meer kans dan mannen om dit te krijgen, hoewel er mannen zijn bij wie de diagnose is gesteld.
 • Familiegeschiedenis:  Degenen die hiermee een familielid hebben, maken een grotere kans om dit zelf te hebben.

Opgemerkt moet worden dat degenen die deze aandoening ontwikkelen, vaak andere complicaties hebben door dit te hebben. Deze complicaties zijn vaak van invloed op de nabijgelegen delen van het lichaam.

Bijvoorbeeld het gezicht, de buik, de kaak en de armen van de persoon. Bovendien hebben degenen die dit hebben een grotere kans op het ontwikkelen van bonus sporen die hun wervelkanaal kunnen beïnvloeden.

Dit kan tintelingen, gevoelloosheid en zwakte in verschillende delen van het lichaam veroorzaken, waaronder benen, voeten, handen en armen.

De overeenkomsten tussen cervicale dystonie en fibromyalgie

Er zijn verschillende verbanden tussen cervicale dystonie en fibromyalgie. Zo veel zelfs dat veel artsen ontdekken dat er een aanzienlijk aantal patiënten is met beide stoornissen.

Dit laat zien waarom het zo gewoon is dat de twee ziektes worden uitgewisseld als het gaat om de diagnose van een patiënt. Dus, wat zijn de overeenkomsten tussen deze twee ziekten?

 1. Meer vrouwen zijn getroffen dan mannen.  In feite concludeert een recente studie van de FDA dat 95,45% van de getroffenen van beide ziekten vrouwen zijn.
 2. De leeftijd van mensen die worden getroffen door beide ziekten varieert van de late 20-jarige  leeftijd tot degenen die zestig plus zijn met beide ziekten.
 3. Veel van de symptomen die samenhangen met deze ziekten zijn hetzelfde. Deze symptomen omvatten depressie, sedatie, perifere neuropathie, spierspasmen en diarree.
 4. De hoogste symptomen die een bezoek aan de arts rechtvaardigen, zijn hetzelfde bij beide ziekten.  Deze symptomen omvatten pijn, zwakte, tardieve dyskinesie en vermoeidheid.

 Overeenkomsten tussen cervicale dystonie en fibromyalgie

Behandeling van fibromyalgie en cervicale dystonie

Omdat de aard van deze ziekten sterk op elkaar lijkt, is de behandeling vrijwel identiek. In de meeste gevallen krijgt een persoon verschillende medicijnen voorgeschreven om te helpen met de symptomen die ze hebben. Deze medicijnen kunnen zijn:

 • Lyrica
 • Vicodin
 • Savella
 • Cymbalta
 • Reglan

Het idee met de medicijnen is om te helpen bij depressie, de spiervermoeidheid waarin de persoon zich voelt, de zwakte die ze kunnen ervaren en zelfs rusteloosheid in de nacht waardoor ze een onproductieve slaap kunnen hebben.

Andere behandelingsopties die mensen krijgen zijn onder andere:

 • Massage om te helpen met pijnlijke spieren
 • Rehabilitatie om te helpen met het opbouwen van deze spieren
 • Verteld om meer rust te krijgen
 • Oefen meer regelmatig en om oefeningen uit te voeren die een lage impact hebben op het lichaam

Zijn de twee ziekten verbonden?

Wat de meeste fibromyalgie-patiënten willen weten, is of ze ook cervicale dystonie hebben. Degenen die cervicale dystonie hebben, willen ook weten of zij ook lijden aan fibromyalgie.

Het antwoord hierop is geen simpel ja of nee. Waarom is dit? Omdat niet iedereen die fibromyalgie heeft ook cervicale dystonie zal hebben en vice versa.

Er dient echter te worden opgemerkt dat studies aantonen dat deze twee ziekten prominenter zijn bij degenen die er last van hebben.

Daarom hebben mensen die fibromyalgie hebben meer kans om de symptomen van cervicale dystonie te ervaren, en zij die cervicale dystonie hebben, kunnen fibromyalgie ontwikkelen.

Dit wordt vergeleken met iemand die geen ziekte in zijn gezin heeft of er zelf aan lijdt.

Hoewel deze twee ziekten erg op elkaar lijken, is het van vitaal belang dat uw arts bepaalt of u slechts één of beide ziekten heeft. Het vinden van het juiste behandelplan hangt allemaal af van wat er wordt behandeld.

Echter, voor het grootste deel, omdat de behandeling zo vergelijkbaar is, vinden degenen die lijden aan een of beide vaak dat ze een bevredigend leven kunnen leiden.

Als u denkt dat u of een ziekte heeft, is het belangrijk om met uw arts te praten. Hoewel geen van beide ziekten nog kan genezen, zijn er medicijnen en veranderingen die u kunt aanbrengen in uw levensstijl en die u helpen om dagelijks met deze ziekten om te gaan.

Hoewel veel mensen naar deze ziektes kijken als iets dat uw hele leven zal beïnvloeden, kunt u het totale effect sterk verminderen door een goed dieet, lichaamsbeweging en het vinden van de juiste combinatie van medicijnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *