20 dingen om te weten over artritis psoriatica

Artritis psoriatica is een chronische inflammatoire aandoening die optreedt als een complicatie van psoriasis. Artritis psoriatica komt voor wanneer een persoon de kenmerkende symptomen vertoont van psoriasis     huidirritatie, roodheid, jeuk, huiddikke vlekken, rood met zilverachtige schilfers op de huid     en symptomen van   gewrichtsontsteking artritis heeft  , veroorzaakt pijn en stijfheid.

De symptomen van deze ziekte kunnen geleidelijk optreden en mild zijn of plotseling verschijnen en ernstig zijn. Vrijwel alle gewrichten kunnen worden aangetast, waardoor ochtendstijfheid, verminderde mobiliteit, pijn en gewrichtsontsteking; veranderingen in het uiterlijk van de nagels (groeven, groeven, tillen); zwelling, roodheid en pijn in de ogen; rode vlekken op een droge huid, meestal bedekt met zilverachtige witte schubben.

We presenteren 20 aspecten van deze ziekte die u moet weten:

02/13/2014 12:24:53 Screenshot1.   Artritis psoriatica komt het vaakst voor bij mensen tussen de 30 en 50 jaar oud, en treft mannen en vrouwen vrijwel gelijk.

2.    Geschat wordt dat tussen de 10 en 30% van de mensen met psoriasis later psoriatische artritis ontwikkelen.

Loading...

3.     Geschat wordt dat 40% van de mensen met artritis psoriatica een naaste verwant is, zoals een vader of een broer met psoriasis of artritis psoriatica, wat duidt op een sterke genetische component.

4.     Tot op heden is de exacte oorzaak van artritis psoriatica onbekend, vermoed wordt dat deze wordt veroorzaakt door een combinatie van genetische, immunologische en omgevingsfactoren.

02/13/2014 12:26:58 Screenshot5. Het     hebben van psoriasis betekent niet dat u artritis psoriatica gaat ontwikkelen, maar het is de grootste risicofactor.

6.   Mensen met psoriasis op de nagels van hun handen of voeten hebben meer kans op het ontwikkelen van artritis psoriatica, de presentator in andere delen van het lichaam.

7.     Tot op heden is er geen bewijs dat de agressieve behandeling van psoriasis de mogelijkheid van het ontwikkelen van artritis psoriatica vermindert.

8.     Artritis psoriatica en reumatoïde artritis lijken op elkaar omdat ze chronische ontsteking van de gewrichten veroorzaken. Het belangrijkste verschil tussen de twee is de aanwezigheid van psoriatische huidlaesies en de verdeling van aangetaste gewrichten.

artricenter9.     Artritis psoriatica heeft invloed op meerdere gewrichten en de afdichtingen zijn meestal asymmetrisch, wat betekent dat het aan de ene kant van het lichaam kan verschijnen en niet aan de andere kant. Dit is ook in tegenstelling tot reumatoïde artritis, waar schade aan de gewrichten meestal symmetrisch is (als het in de rechterhand blijft, zijn ze ook gestopt).

10.     Artritis psoriatica veroorzaakt een ontsteking in de vingers, waardoor het uiterlijk van de worst zich niet alleen in de regio van het gewricht voordoet.

11.     Tot op heden is er geen remedie gevonden voor artritis psoriatica.

artricenter12.     Er is geen test voor de diagnose van artritis of psoriatische analyse. Een diagnose is gebaseerd op klinisch oordeel en de eliminatie van andere mogelijke ziekten.

13.     In de meeste gevallen beginnen de symptomen van de huid vóór de symptomen van artritis, wat de diagnose gemakkelijker maakt.

14.     In sommige gevallen is psoriatische artritis moeilijk om reumatoïde artritis of jicht te onderscheiden, vooral in de vroege stadia, waar huidletsels niet evident zijn.

artricenter15.     De impact van de ziekte hangt af van de ernst en de locaties. Ernstige artritis psoriatica in de gewrichten van de wervelkolom en grote omvang kan ernstige gevolgen hebben voor de vingers, terwijl het alleen maar een ongemak kan zijn.

16.   De behandeling van artritis psoriatica moet worden gecontroleerd door een reumatoloog en voor de behandeling van ongemak op de huid moet een dermatoloog worden geraadpleegd. De doelstellingen van de behandeling zijn afhankelijk van de locatie en de ernst van de ziekte.

17.     Wanneer artritis psoriatica en ontsteking die de pezen beïnvloeden die de gewrichten ondersteunen, wordt de aandoening enthesitis genoemd. De pijn en stijfheid veroorzaakt door artritis en psoriatische enthesitis kan beginnen voordat de gewrichten zijn aangetast.

artricenter18.     Vermijden van geraffineerde suikers kan helpen mensen die lijden aan artritis psoriatica hebben minder uitbraken. Deze suikers zitten meestal in snoep en andere lekkernijen en kunnen de bloedsuikerspiegel verhogen en een ontstekingsreactie veroorzaken.

19.   Mensen met artritis psoriatica kunnen perioden van remissie hebben, waar er vrijwel geen symptomen of tekenen zijn, en kunnen langdurig duren, afhankelijk van de effectiviteit van de behandeling.

20.     Bij sommige patiënten kan psoriasis in remissie zijn, maar geen artritis psoriatica, of omgekeerd.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *