Hoe ik fibromyalgie beschrijf aan mensen die het nooit hebben gevoeld

Heb je ooit willen voelen hoe het is om fibromyalgie te hebben? Right? Ik ook niet. Maar ik heb de ins en outs hiervan heel goed leren kennen (zeker beter dan ik ooit heb gewild) en ik zou je genoeg van mijn ervaringen kunnen vertellen, zodat je iemand in je leven beter begrijpt die een chronische, pijnlijke ziekte kan hebben of andere gezondheidsproblemen. Dus haal diep adem en maak je klaar om iets nieuws te proberen. Een reis door mijn ogen, als je wilt.

Denk aan de laatste echt ernstige zonnebrand die je had, degene die je bewust maakt van elke centimeter van je huid? Het prikte overal, het voelde strak en heet. Sta jezelf toe het nu te voelen: stel je voor dat je een smalle gevoeligheid en een gevoel van verbijstering hebt bij elke aanraking die zich uitstrekt tot elk deel van je huid. Nu kan iedereen de naden op hun kleding voelen en zijn ze zelfs heel goed bewust waar ze hun vingers aanraken en de huidplooien op hun ellebogen en knieën. De kraag van zijn hemd is strak en de taille van zijn broek. ongemakkelijk, claustrofobisch.

Maar aanraking is niet het enige gevoel dat toeneemt. De geluiden beginnen sterker te worden dan het absoluut noodzakelijk en vaak onaangenaam lijkt. Tijdens het rijden kunnen de lichten te helder lijken en soms onverwacht schijnen. Je moet ‘s nachts veel voorzichtiger rijden: plotseling lijken de koplampen uit te steken. De geuren zijn te sterk en die die ooit aangenaam waren, of de voedingsmiddelen die heerlijk leken of gewoon onverschillig leken, zijn nu vies en, soms, volledig misplaatst, zijn gewoon misselijkmakend.

Heb je ooit griep gehad? Dat smerige seizoentype dat je zo pijnlijk doet voelen dat je, zelfs na het nemen van vier Motrin, nog steeds je hele skelet kunt voelen? Als je dat hebt is een nuttige referentie. Zo niet, verheug je en blijf je vaccineren tegen de griep! Stel je voor dat je op een dag wakker wordt met dat pijnlijke, zware gevoel, alleen dat het schrikbarend erger is dan normaal. Moeilijk voor jezelf, denk: “Wel, die griepprik werkte niet” en zuchtte, in de hoop dat het na een week of zo zou verdwijnen, zoals de vorige keer. Pas na twee weken, drie, begin je je zorgen te maken. En dan wordt het erger.

Begin met het maken van je ledematen zwaar, moe. Net als het gevoel van wandelen door het zand, vergeet je misschien enkele dagen dat je niet de energie hebt die je vroeger gebruikte en overdreef, alleen om de energieschuld twee of drie dagen in bed te betalen. Tegenwoordig, en op sommige willekeurige dagen, zonder een andere voorzienbare reden dan het wrede gevoel voor humor van het lot, kun je alleen wakker worden met de energie om op te staan, je aan te kleden en te eten.

De partner van chronische vermoeidheid en pijn is iets dat “hersennevel” wordt genoemd, en dat klinkt stom. Dat is het niet Het kan je dom en beschaamd doen voelen en proberen het te verbergen en te lachen alsof het niets is. Maar je sleutels kunnen in de vriezer terechtkomen, de melk kan in de kast gaan en je zult in een willekeurige kamer in je huis naar de muur kijken en je afvragen: “Wat zou je nu doen?” Vier keer per dag. Winkelen is een grap, ook al is het veel meer … nu grillig. Je raakt alle stoffen van de kleding aan om te zien of ze zacht genoeg zijn en je vertelt je partner: “Oooh, voel deze handdoek!” Maak je geen zorgen, ze zullen eraan wennen. Mijn man moet me eraan herinneren waar ik naar op zoek was, elke keer als hij me afleidde met de verdomde verkoopstickers of mooie handdoeken … Een doel is een gevaarlijke plaats.

Maar geloof het of niet alles, tot het laatste beetje, verbleekt in vergelijking met de pijn. Het wordt je beste vriend, je nieuwe en constante metgezel. Op sommige dagen is het draaglijk, en het maakt alles net een beetje helderder en de hoeken van je ogen een beetje strakker. Het maakt haar temperament snel, maar ze heeft een goede greep op dingen (vraag haar man niet wat hij denkt). Andere dagen, nou … die dagen houden we niet zo van denken. Sommigen van hen zullen worden besteed aan het zoeken naar afleidingen, zoals boeken en films. Je kent waarschijnlijk theaters met comfortabele stoelen, want die oncomfortabel zijn, waar je niet meer heen kunt. In de andere van deze dagen, de slechteriken, zou je kunnen doen alsof je niet bestaat.

Ik weet dat ik hier een nogal grimmige foto heb geschilderd, en een die al dan niet gelooft is overdreven. Of je het nu doet of niet, het heeft waarschijnlijk veel te maken met of je ervaring hebt met chronische pijn of met iemand die het heeft. Maar ik zal u iets anders vertellen dat u kunt geloven of niet, en dat is wat ik dankbaar ben voor mijn fibro. Hij heeft me meer over mij en het leven geleerd dan alles wat ik ooit heb meegemaakt.

Ik heb nooit geweten hoe zacht de vacht van mijn Yorkie was, en ook niet hoe charmant de geur van regen na smog zou zijn. Ik kon de muziek van de regen op het dak niet waarderen toen ik mijn ogen sloot na een lange dag. Er is een balans die pijn heeft, als ik ernaar kijk.

22 thoughts on “Hoe ik fibromyalgie beschrijf aan mensen die het nooit hebben gevoeld

 1. Hi, I think your website might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog site in Firefox, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, terrific blog!

 2. This design is spectacular! You most certainly know how to
  keep a reader entertained. Between your wit and your videos,
  I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job.
  I really loved what you had to say, and more than that, how
  you presented it. Too cool!

 3. Hi there! I could have sworn I’ve visited this blog before
  but after looking at many of the posts I realized it’s new to me.

  Nonetheless, I’m definitely happy I came across it and I’ll be book-marking it and
  checking back often!

 4. With havin so much content do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement?
  My website has a lot of exclusive content I’ve either created myself or outsourced but it seems a lot of
  it is popping it up all over the internet without my permission. Do you know any solutions
  to help prevent content from being stolen? I’d certainly appreciate it.

 5. Hi would you mind stating which blog platform you’re working with?
  I’m planning to start my own blog soon but I’m having a tough time selecting
  between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and
  I’m looking for something unique.
  P.S Sorry for getting off-topic but I had to ask!

 6. My brother suggested I would possibly like this blog.
  He used to be totally right. This put up actually made my day.
  You cann’t believe simply how a lot time I had spent for this information! Thanks!

 7. What’s Going down i’m new to this, I stumbled upon this I have found It positively useful and
  it has helped me out loads. I hope to give a contribution & aid
  different customers like its aided me. Good job.

 8. Great work! This is the type of info that are supposed to be shared across the
  web. Disgrace on the seek engines for now not positioning
  this submit higher! Come on over and talk over with my website .
  Thanks =)

 9. I loved as much as you’ll receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.
  nonetheless, you command get got an impatience over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly
  a lot often inside case you shield this increase.

 10. Every weekend i used to pay a visit this website, because i wish for enjoyment, since
  this this website conations genuinely pleasant funny information too.

 11. Hello very nice site!! Man .. Beautiful .. Superb .. I
  will bookmark your web site and take the feeds additionally?
  I’m satisfied to find numerous helpful information here
  within the publish, we want develop more techniques in this regard,
  thanks for sharing. . . . . .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *