Ik heb pijn en ik kan niet slapen: fibromyalgie en slaapstoornissen

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgiesyndroom (FMS) wordt verondersteld het resultaat te zijn van hyperactieve zenuwen. Het is een aandoening die resulteert in   chronische pijn en gegeneraliseerde gevoeligheid door het hele lichaam  . Wat betekent dit precies? “Chronisch” betekent dat de pijn lang duurt, tenminste 3 maanden. Veel mensen ervaren de pijn van fibromyalgie al jaren voordat ze worden gediagnosticeerd.

“Breed” betekent dat het zich in het hele lichaam bevindt. Veel mensen met fibromyalgie voelen hun pijn echter in specifieke delen van het lichaam, zoals de onderrug, nek en schouders.

“Tederheid” betekent dat zelfs een kleine hoeveelheid druk veel pijn kan veroorzaken.

WIE FABROMYALGIE BEÏNVLOEDT?

FMS treft meer dan 5 miljoen mensen in de Verenigde Staten. Dat is bijna 1 op de 60 Amerikanen. Ongeveer 80 van de mensen met FMS zijn vrouwen. Deze vrouwen zijn meestal tussen de 35 en 55 jaar oud.

FIBROMYALGIE SYMPTOMEN

Naast de constante pijn zijn enkele van de andere veel voorkomende symptomen van FMS:

  • Geheugen of cognitieve problemen, ook bekend als “fibro fog”
  • Slaapproblemen
  • Rusteloze benen syndroom
  • vermoeidheid
  • Hoofdpijn / migraine
  • Prikkelbare darmsyndroom
  • Pijnlijke menstruatiecycli
  • Gevoelloosheid / tintelingen in handen, armen, voeten en benen
  • Gevoeligheid voor temperaturen, harde geluiden of felle lichten

FIBROMIALGIE EN GELUIDSTOPICS

Onderzoek heeft aangetoond dat een verstoorde slaap een zeer belangrijk symptoom is bij patiënten met FMS. Rond patiënten met FMS klagen over slaap. Studies tonen aan dat de behandeling van slaapstoornissen een positief effect had op de pijn en symptomen van FMS gedurende de dag.

Hoewel slaapregistratie geen deel uitmaakt van routinematige beoordeling, kan polysomnografie primaire slaapstoornissen bij patiënten met FMS laten zien, zoals slapeloosheid, obstructieve slaapapneu en rustelozebenensyndroom.

FIBROMYALGIA EN INSONY (PIJN EN DROOM)

Slapeloosheid wordt gedefinieerd als het onvermogen om voldoende te slapen om zich uitgerust te voelen. Gebrek aan slaap veroorzaakt meer pijn en meer pijn draagt ​​bij aan een gebrek aan slaap. De pijn van FMS kan het moeilijk maken om ‘s nachts in slaap te vallen, vaak’ s nachts wakker te worden of ervoor zorgen dat iemand eerder wakker wordt dan gepland zonder in slaap te vallen. In deze zin beïnvloedt pijn zowel de hoeveelheid slaap als de kwaliteit.

Mensen die pijn ervaren, zijn ook veel gevoeliger voor stress, wat een andere belangrijke oorzaak is van slaapverlies.

Mensen met pijn maken zich ook meer zorgen over voldoende slaap. Ze voelen dat ze minder controle hebben over de hoeveelheid en de kwaliteit van de slaap die ze elke nacht hebben.

 

FIBROMYALGIA EN APNÉIA DREAM

Slaapapneu is een levensbedreigende slaapstoornis waarbij de ademhaling stopt en herhaaldelijk begint.

Volgens een studie gepubliceerd in 2013 in Clinical and Experimental Rheumatology, bleek dat de incidentie van slaapapneu bij patiënten met FMS bij mannen en bij vrouwen lag. Een specifieke variant van slaapapneu, het bovenste weerstands-syndroom van de luchtwegen, is heel gebruikelijk bij vrouwen met fibromyalgie. Behandeling van ademhaling met slaapstoornissen verbetert pijn en vermoeidheid bij patiënten met fibromyalgie.

FIBROMYALGIË EN HERSTELDE PIJL-SYNDROOM

Het rustelozebenensyndroom is een neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door hartkloppingen, spasmen, kruipende of andere onplezierige gevoelens in de benen en een onbeheersbaar en soms overweldigend verlangen om ze te verplaatsen.

Er is gevonden dat de incidentie van rustelozebenensyndroom hoger is dan die van mensen met FMS in vergelijking met de algemene populatie. Patiënten met FMS ervaren een verbetering van hun symptomen van vermoeidheid en sufheid bij de behandeling van het rustelozebenensyndroom.

Medische opties

Als u denkt dat u lijdt aan FMS en slaapgerelateerde problemen heeft, bespreek uw symptomen dan met uw primaire zorgverlener of neem contact op met een slaapkliniek voor een slaaponderzoek.

In de Alaska slaapkliniek helpen we honderden inwoners van Alaska elk jaar diagnosticeren en behandelen met slaapstoornissen. Regelmatige slaap en kwaliteit is een van de belangrijkste aspecten van het leiden van een gezond en gelukkig leven. Een onbehandelde slaapstoornis zoals slapeloosheid, rustelozebenensyndroom of slaapapneu kan niet alleen de kwaliteit van uw dagelijks leven belemmeren, maar kan ook de pijn van FMS in de loop van de tijd verergeren.

Als u in Alaska woont en een gratis slaapbeoordeling van een van onze slaapopvoeders wilt ontvangen, klikt u op de volgende link om ‘s nachts rustig te gaan slapen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *