Ik Canso, het doet me pijn, ik ben het vergeten, het brandt me, het prikt me in = fibromyalgie

Emotie en pijn: fibromyalgie
Het is een diagnose die herhaald wordt in de spreekkamer van de dokter en die vooral vrouwen treft.

We vertellen u wat het is en wat kan worden gedaan. 
Het verband tussen depressie en pijn is al enige tijd bekend. 
Statistieken schatten dat tussen de 20 en 30% van de patiënten met depressie episodes van pijn zal hebben, en tot 50% van de patiënten met chronische pijn zal tijdens hun ziekte een depressieve stoornis ontwikkelen, een cijfer dat stijgt als, naast andere kwalen worden toegevoegd, zoals stress, paniekaanvallen, fobieën, obsessies, etc., alle klinische beelden die een slechte afhandeling van de angst veronderstellen.

In deze context is een woord frequent op kantoor verschenen: fibromyalgie. 
Waar hebben we het over?

Fibromyalgie is een van de aandoeningen die de relatie tussen onaangename emoties en pijn verklaart.

Het wordt beschouwd als een reeks symptomen en symptomen (syndroom *), gekenmerkt door de aanwezigheid van intense chronische pijn (met meer dan 3 maanden evolutie), met specifieke punten in het cervicale, lumbale gebied en (vaak) ook in de handen, knieën, enkels, voeten, etc.

Loading...

Naast deze symptomen zijn er ook andere van psychologische aard: slapeloosheid, of niet-herstellende slaap, gemakkelijke vermoeidheid, concentratieverlies en aandacht, geheugenstoornissen, verminderd libido (seksuele interesse), en een toestand van constante zorg dat het draait om het fenomeen pijn.

Mensen die lijden aan het syndroom, voelen zich ‘dat de spieren verwrongen zijn’, ‘hard als stenen’ of dat ‘ze zijn doorboord door een mes’, allemaal beelden die de pijnlijke gewaarwordingen begeleiden.

Het syndroom komt vaker voor bij vrouwen, in een geschat aandeel van 7 tot 10 vrouwen voor elke man.

Geschat wordt dat zij tussen de 3 en 4% van de algemene bevolking lijden. 
Fibromyalgie kan beginnen na een traumatische situatie van verschillende aard: ongelukken, virale infecties, familieconflicten, paar, werk, enz. 
De diepe oorzaken van fibromyalgie zijn niet bekend, hoewel de meest geaccepteerde hypothese de wijziging is van het nociceptieve systeem, dat wil zeggen, de zenuwbanen die pijn in ons lichaam uitzaaien.

Dit systeem discrimineert de verschillende stimuli (fysieke, temperatuur, wonden) en bereidt ons voor op een situatie waarbij pijn optreedt (zoals naar de tandarts gaan).

Bij gezonde mensen is er een drempel die hen in stand houdt, waardoor de precieze en realtone toon aan de onaangename stimulus wordt gegeven.

Aan de andere kant hebben mensen met fibromyalgie een erg lage drempel voor de genoemde stimuli, waarbij ze minimale gebeurtenissen zonder klinische implicaties omzetten in hinderlijke en invaliderende symptomen.

Na verloop van tijd neemt de affectie toe en wordt de pathologische interpretatie van de factoren die uit de omgeving komen, verergerd, waardoor het oplossen van dagelijkse problemen moeilijk wordt of de sociale relaties moeilijker worden: moeheid, catastrofale visie op het leven, prikkelbaarheid, ongeduld, lage achting,

, enz.

Zodra het zenuwstelsel (centrale sensitisatie verschijnselen) werden gesensibiliseerd, ontwikkelen ze alle symptomen cascade zonder enige, of de patiënt herkent een trigger motief. 
Is er een behandeling? 
Tot nu toe Fibromyalgie beschikt niet over een behandeling die te genezen, maar kunnen de symptomen waardoor verlichten om de kwaliteit van leven te verbeteren. 
Het is een syndroom dat zowel fysieke grondige evaluatie (artsen, reumatologen, neurologen) en psychologische / psychiatrische vereist.

Het is noodzakelijk om de pijnlijke symptomen en de afwijkende interpretatie ervan aan te pakken, evenals een verandering in de gewoonten van het leven, het verminderen van stress en het gevoel van onvermogen om het dagelijkse leven het hoofd te bieden. 
Op dit moment zijn er goedgekeurde farmacologische behandelingen om de symptomen van fibromyalgie te kalmeren, maar de indicatie en dosering moet altijd worden gecontroleerd door de reumatoloog en / of neuroloog.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *