De vermoeidheid van fibromyalgie is geen eenvoudige vermoeidheid

Volgens een recente publicatie in het tijdschrift BMC – Musculoskeletal Disorders, overschrijdt vermoeidheid die optreedt tijdens fibromyalgie de “normale vermoeidheid”.

De onderzoekers wilden in meer detail de vermoeidheid begrijpen die optreedt bij fibromyalgie en de impact ervan op ons leven.

Na een reeks interviews te hebben uitgevoerd, analyseerden ze de resultaten en ontwikkelden ze een conceptueel model van vermoeidheid van fibromyalgie, dat de volgende elementen bevat:

Een gevoel van overweldigende vermoeidheid

Het wordt niet beter met rust of slaap

Het is niet evenredig met de inspanning die wordt geleverd in de dag

Geassocieerd met een gevoel van zwakte en zwaarte

Interferentie met motivatie en verlangen om activiteiten uit te voeren

Moeilijk om uitgebreide taken uit te voeren

Het voorkomt dat we ons concentreren, helder denken en dingen onthouden.

Voor degenen onder ons die leven met deze vorm van vermoeidheid, het is niet nieuw. Het lijkt er echter op dat dit model een goede stap voorwaarts is. De medische wereld begrijpt de verschillende soorten vermoeidheid niet en heeft de juiste taal nodig om ze te beschrijven.

Iedereen voelt zich op een gegeven moment moe en vermoeidheid is een van de belangrijkste klachten van artsen. Dit model geeft een definitie van vermoeidheid geassocieerd met fibromyalgie, waardoor het zich onderscheidt van andere soorten vermoeidheid.

Velen van ons met fibromyalgie, we hebben alle niveaus van vermoeidheid van dit nieuwe model ervaren, in verschillende varianten, en vrijwel zeker hebben we allemaal de ervaring van artsen die vaak de zwakheid die we voelen vanwege vermoeidheid.

Dit kan een angstaanjagend symptoom zijn, omdat we soms bang zijn om te vallen om de benen zo zwak te voelen dat het lijkt dat ze ons niet konden ondersteunen. En als deze zwakte komt en gaat, lijkt het soms zelfs niet veel logisch.

Hopelijk kan dit nieuwe model ons en onze artsen helpen om vermoeidheid gerelateerd aan fibromyalgie beter te begrijpen.

Vertel ons wat u van dit nieuwe model vindt. Het lijkt je toe dat dit is als de vermoeidheid die je voelt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *