Wat is polyneuropathie? Hoe is het gerelateerd aan fibromyalgie?

Door: Watt Redd

Veel mensen met fibromyalgie lijden aan een reeks bijkomende ziekten. Een van de tragedies van het leven met zo’n ellendige chronische pijnaandoening is dat het niet alleen zelfverzakkend is, maar het laat je ook kwetsbaar voor het ontwikkelen van een heleboel andere aandoeningen. En een van de meest voorkomende aandoeningen waar mensen met fibromyalgie last van hebben is polyneuropathie.

Polyneuropathie is een aandoening waarbij de zenuwen worden beschadigd, wat leidt tot tintelingen en pijn in het hele lichaam. En soms kan het moeilijk zijn om onderscheid te maken tussen de pijn van neuropathie en de pijn van fibromyalgie. Laten we het dus over neuropathie hebben. Wat is het? Hoe is het gerelateerd aan fibromyalgie? En wat kunt u doen om het te behandelen?

Wat is polyneuropathie?

Loading...

Neuropathie wordt veroorzaakt door schade aan de zenuwen. In gevallen van polyneuropathie is het principe hetzelfde, maar specifiek beïnvloedt het de perifere zenuwen aan beide zijden van het lichaam. De zenuwen spelen een centrale rol bij het doorgeven van pijnsignalen aan de hersenen. Wanneer weefsel beschadigd is, stuurt het signalen naar de hersenen. De hersenen verwerken dit signaal en interpreteren het als pijn. Dit is het systeem dat u waarschuwt om beschadigd weefsel te beschermen en een belangrijk onderdeel is van de werking van het lichaam.

Maar wanneer de zenuwen zelf beschadigd zijn, leidt dit tot een vrij ongemakkelijke hoeveelheid pijn die chronisch kan worden. De meest voor de hand liggende symptomen van polyneuropathie zijn een tintelend, branderig of gevoelloos gevoel dat zich langs beide zijden van het lichaam langs de ledematen verspreidt.

Wat polyneuropathie onderscheidt van reguliere neuropathie, is dat het gevoel symmetrisch is, waardoor beide zijden van het lichaam gelijk worden beïnvloed.

Zoals fibromyalgie veroorzaakt polyneuropathie pijn in de ledematen. Maar je kunt de aandoening onderscheiden van fibromyalgie door goed na te denken over wat voor soort pijn je voelt. Als het een scherpe pijn in de spieren is die uit 18 specifieke punten lijkt te stralen, dan is het waarschijnlijk fibromyalgie. Maar als het meer van een algemeen tintelend of brandend gevoel langs de ledematen is, dan is het waarschijnlijk neuropathie.

Er zijn veel verschillende dingen die neuropathie kunnen veroorzaken, en veel ervan kunnen verband houden met fibromyalgie.

Hoe is het gerelateerd aan fibromyalgie?

Het is vermeldenswaard hoe vaak zenuwbeschadiging voorkomt bij mensen met fibromyalgie. Naar schatting heeft bijna de helft van de mensen met fibromyalgie ook last van een aandoening die “perifere dunne-zenuwvezel” wordt genoemd. Dit is een aandoening die het soort tintelend en branderig gevoel veroorzaakt dat we associëren met zenuwbeschadiging.

We weten niet zeker waarom dat zo is, maar het zou de rol van het zenuwstelsel bij fibromyalgie kunnen weerspiegelen. Dezelfde defecte neurale routes die de pijn van fibromyalgie veroorzaken, kunnen bijdragen aan neuropathie bij sommige patiënten.

Bovendien is diabetes een van de meest voorkomende oorzaken van polyneuropathie. En mensen met fibromyalgie lijden vaker aan diabetes dan gemiddeld. Het is dus mogelijk dat als u een gelijktijdige aandoening zoals diabetes heeft met uw fibromyalgie, dit kan leiden tot zenuwpijn.

Hoe kun je het behandelen?

Er zijn een paar manieren om zenuwpijn te behandelen. De eerste stap is om ervoor te zorgen dat je geen lifestyle-keuzes maakt die je zenuwpijn erger kunnen maken. Een van de grootste oorzaken van zenuwbeschadiging is alcohol. Niet alleen kan alcoholgebruik leiden tot zenuwbeschadiging, maar het kan ook de bestaande zenuwbeschadiging verergeren. Alcohol uitsnijden en ervoor zorgen dat je een rijk, uitgebalanceerd dieet krijgt om vitaminetekorten te corrigeren, zijn aanpassingen van de levensstijl die je kunnen helpen de hoeveelheid zenuwpijn die je ervaart te verminderen.

Bovendien kunnen bepaalde taken, zoals typen op een computer, uw zenuwen comprimeren wat tot schade leidt. Zorg ervoor dat je pauzeert van repetitieve taken, vooral als je ledematen beginnen te tintelen of verdoofd voelen.

Als het gaat om medische opties, zijn er een paar medicijnen die kunnen helpen bij de behandeling van zenuwpijn. En interessant is dat veel van hen meestal worden voorgeschreven om fibromyalgie te behandelen, dus u kunt wat extra voordeel halen uit uw medicatie.

Het eerste type medicijn is anticonvulsiva. Deze saai sommige van de interacties tussen zenuwen in de hersenen. Dit is de reden waarom ze worden gebruikt voor de behandeling van aanvallen veroorzaakt door weggelopen zenuwen in de hersenen. En uit bewijs blijkt dat ze ook kunnen helpen de pijn van zowel neuropathie als fibromyalgie te verminderen.

Het tweede type is antidepressiva. Als je bent gediagnosticeerd met fibromyalgie, is de kans groot dat je al een medicijn als Lyrica of Cymbalta hebt voorgeschreven. Maar niet alleen helpen deze medicijnen om fibromyalgie te behandelen, ze kunnen ook helpen zenuwpijn te verminderen.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *