Mijn eindeloze pijn: leven met fibromyalgie

Kirsty Young, gastheer van Desert Island Discs, heeft bijgedragen aan het verhogen van het bewustzijn over de pijnlijke en slopende toestand, maar is nog steeds onbekend

Beeldresultaat voor Mijn eindeloze pijn: leven met fibromyalgie

Ik leef met een slecht begrepen medische toestand, vaak onzichtbaar, wat betekent dat mijn leven een beetje Russisch is. Ik weet nooit van de ene week op de andere, of zelfs van de ene dag op de andere, hoe ik zal zijn.

Neem de laatste maand. Ik heb een paar behoorlijk goede weken achter de rug, waar ik naar buiten kon gaan en wat extra dingen kon doen, zoals vrienden ontmoeten. Dit heeft echter ook zijn beloning en voor een paar dagen heb ik in bed gelegen zonder het huis te kunnen verlaten.

Dit jojakken van de symptomen is typerend voor de ervaring van een patiënt met fibromyalgie. Het is een van de meest voorkomende chronische pijnaandoeningen in de wereld, heeft naar schatting een miljoen slachtoffers in het Verenigd Koninkrijk en is toch gehuld in mysterie. Vorige week kwam ze in het publieke bewustzijn toen  Desert Island-  platenkunstenaar Kirsty Young zei dat ze wat tijd vrij zou nemen omdat ze de conditie heeft. Vorig jaar onthulde Lady Gaga dat ze een slachtoffer was.

Mijn fibromyalgie begon toen ik 24 jaar oud was, kort na de geboorte van mijn dochter in november 1993. Het gebeurde tot mei 2005 om een ​​diagnose te stellen. In die 12 jaar kreeg ik te horen dat mijn symptomen te wijten waren aan verschillende soorten artritis, depressie en meer dan eens dat ze allemaal in mijn hoofd waren. Het was een zeer frustrerend moment, vooral toen alle tests en röntgenfoto’s nog duidelijk waren.

Toen ik eindelijk mijn diagnose kreeg, was het een grote opluchting om een ​​naam te hebben voor wat ik meemaakte. Die opluchting nam echter af toen ik me al snel realiseerde dat veel mensen fibromyalgie niet als een echte ziekte beschouwen. Als een aandoening geen medische test heeft om dit te bevestigen, bestaat die voorwaarde niet, geloven ze.

Mijn belangrijkste symptomen zijn ernstige en gegeneraliseerde pijn, chronische vermoeidheid, cognitieve stoornissen en geheugenproblemen (we noemen het ‘fibro-mist’), slaapproblemen en het prikkelbare darm syndroom, maar er zijn er veel meer die me in verschillende mate beïnvloeden. Zoals veel mensen met fibromyalgie, kan ik veel beter zien dan ik, en daarom wordt de aandoening vaak omschreven als een onzichtbare ziekte. Omdat je er niet ziek uitziet of omdat er geen duidelijke oorzaak is voor symptomen, geloven mensen misschien niet dat je zo ziek bent als je zegt, en dit ongeloof kan komen van medische professionals, familie en vrienden, maar ook van mensen vreemd

Meestal gebruik ik krukken om te wandelen of mijn scootmobiel voor langere afstanden. Mijn balans en mijn ruimtelijke bewustzijn zijn erg slecht, dus ik zou kunnen wiebelen, struikelen en vallen als ik ze niet gebruik. Mensen hebben de neiging om te denken dat je ofwel een loophulpmiddel moet gebruiken of niet. Maar met fibromyalgie heeft u het misschien op een dag nodig, en niet de volgende dag.

Gelukkig zijn mijn symptomen op een beheersbaar niveau, dankzij een combinatie van medicijnen, supplementen, complementaire therapieën en zelfcontrole-technieken die ik in de loop van de jaren heb geleerd. Ik kreeg ook veel steun van familie en vrienden, en ik ben stichtend lid en secretaris van mijn lokale steungroep. Dit leidde me tot vrijwilliger voor Fibromyalgia Action UK, waar ik nu als part-time beheerder werk. Ik doe ook mijn best om mijn hobby van vakmanschap te behouden: haak, brei, kruissteek en maak kaarten.

Ik denk dat iedereen met fibromyalgie een rol speelt door het publiek te vertellen over de aandoening en hoe dit ons beïnvloedt. Ieder van ons heeft verschillende symptomen en wordt in verschillende mate beïnvloed, en opleiding en bewustzijn is de manier om anderen te laten begrijpen wat we doormaken.

Wat me hoop geeft, is dat in de toekomst de oorzaak bekend zal worden en dat er effectieve behandelingen zullen zijn. Op dit moment worden de symptomen individueel behandeld en zijn de services afhankelijk van waar u woont. En er zijn nog steeds te veel gezondheidswerkers die de aandoening verachten.

Op een dag hoop ik dat wanneer iemand vraagt ​​wat verkeerd is en antwoordt: “Fibromyalgie”, ik het antwoord niet zal ontvangen: “Fibro, wat?”

15 thoughts on “Mijn eindeloze pijn: leven met fibromyalgie

 1. I am really enjoying the theme/design of your weblog. Do you
  ever run into any browser compatibility issues?
  A small number of my blog readers have complained about my blog not operating correctly
  in Explorer but looks great in Opera. Do you have any ideas to help fix this problem?

 2. Great blog! Is your theme custom made or did you
  download it from somewhere? A theme like yours with a few simple tweeks would really make my
  blog jump out. Please let me know where you got your theme.
  Bless you

 3. Thanks for a marvelous posting! I really enjoyed reading it, you’re a great author.

  I will ensure that I bookmark your blog and will
  often come back later in life. I want to encourage you to continue your great
  job, have a nice day!

 4. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I
  have truly enjoyed browsing your blog posts. In any
  case I will be subscribing to your rss feed and I
  hope you write again very soon!

 5. Hi! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I
  could locate a captcha plugin for my comment form?

  I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one?
  Thanks a lot!

 6. We absolutely love your blog and find most of
  your post’s to be precisely what I’m looking for.
  Do you offer guest writers to write content to suit your needs?
  I wouldn’t mind creating a post or elaborating on a few of the subjects
  you write concerning here. Again, awesome weblog!

 7. It’s really a nice and helpful piece of info.
  I am happy that you shared this helpful information with
  us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *