Wat verklaart de link tussen psoriasis en fibromyalgie?

Mensen met fibromyalgie lijden vaak niet alleen aan fibromyalgie. Er zijn een aantal ziektes die hand in hand lijken te gaan met de aandoening. Fibromyalgie lijkt te zijn geliefd bij stemmingsstoornissen, PTSS, artritis en IBS. Soms zie je zelfs de aandoeningen die gepaard gaan met fibromyalgie, zoals psoriasis.

psoriasis

Psoriasis is een moeilijke aandoening om mee om te gaan, en daarom is het zo’n zorg voor mensen met fibromyalgie. Dus, wat moet je weten over psoriasis? En hoe is het geliefd bij fibromyalgie?

Wat moet u weten over psoriasis?

Psoriasis is een aandoening die zorgt voor  schilfervlooien  op de huid. Deze plekken zijn meestal rood en ontstoken. En ze zijn vaak erg gevoelig voor aanraken en kunnen behoorlijk jeuken. De problemen met de huid komen meestal en gaan. Soms kunt u kleine uitbraken ervaren. En andere keren kunnen er grote uitbraken zijn die grote delen van de huid bedekken.

Er zijn  een paar verschillende soorten  psoriasis. De meest voorkomende vorm is plaque psoriasis. Deze vorm veroorzaakt de basisuitbarstingen van de huid waarmee u bekend bent en deze kan overal voorkomen.

Dan is er inverse psoriasis. Het grote verschil in deze vorm van de conditie is dat de plaques uit wrijving lijken te bestaan. Dus, de meest voorkomende plaatsen om te lijden aan inverse psoriasis zijn de oksels en onder de borsten. Maar overal waar de huid aan elkaar wrijft, kunnen ze kwetsbaar zijn voor uitbraken.

Dit zijn waarschijnlijk de meest voorkomende vorm van psoriasis, maar er zijn ook andere, minder vaak voorkomende vormen. Die vormen omvatten nagelpsoriasis, die schade toebrengt aan de vinger- en teennagels en erythrodermische psoriasis, die een enorme uitslag over het hele lichaam veroorzaakt.

Eindelijk is er  artritis psoriatica . Artritis psoriatica is een aandoening die de huidproblemen van psoriasis combineert met de gewrichtspijn van  artritis . Deze gewrichtspijn kan het soms moeilijk maken om te onderscheiden van fibromyalgie, die ook pijn veroorzaakt in de buurt van de gewrichten.

Net als andere vormen van psoriasis is artritis psoriatica een auto-immuunziekte. In een gezond immuunsysteem produceert uw lichaam cellen die zich richten op en bacteriën vernietigen. Het is een belangrijk onderdeel om je gezond te houden. Maar soms begint het immuunsysteem de eigen cellen van het lichaam te richten.

Wanneer dit gebeurt, produceert het een auto-immuunziekte. In het geval van psoriasis vallen de immuuncellen de huidcellen aan, waardoor ze zich snel vermenigvuldigen. Die ontploffing in het aantal huidcellen produceert de schilferige vlekken die we associëren met de aandoening.

Artritis psoriatica is vooral interessant voor mensen met fibromyalgie, omdat de aandoeningen soortgelijke symptomen kunnen veroorzaken.

En er lijkt  een sterke link te zijn  tussen psoriatische artritis en fibromyalgie.

Hoe is het gekoppeld aan fibromyalgie?

Beide aandoeningen kunnen leiden tot vermoeidheid en stijfheid. Maar terwijl een getrainde arts het verschil tussen de twee condities gemakkelijk kan zien als u een controle uitvoert, lijkt er een verband te zijn tussen de voorwaarden. Mensen met fibromyalgie  lijken vaak  psoriatische artritis te ontwikkelen en vice versa.

Die link kan waarschijnlijk worden verklaard door het feit dat psoriasis een auto-immuunziekte is.

We weten dat mensen met fibromyalgie lijken om auto-immuunziekten te ontwikkelen op  een hoger tarief  dan de rest van de bevolking. Voor een lange tijd dachten artsen dat dit betekende dat fibromyalgie zelf een auto-immuunziekte zou kunnen zijn. Maar de meeste onderzoekers  denken niet langer dat  dit het geval is.

In plaats daarvan kan de link eenvoudigweg te wijten zijn aan stress. Het ervaren van lange periodes van stress verhoogt aanzienlijk  uw risico  op het ontwikkelen van auto-immuunziekten. En natuurlijk veroorzaken weinig aandoeningen langdurige stress zoals fibromyalgie. Het kan zijn dat de stress van fibromyalgie mensen juist meer kans geeft om auto-immuunziekten zoals psoriasis te ontwikkelen.

En het blijkt dat stress  ook een rol kan spelen  bij de ontwikkeling van fibromyalgie. Dus in wezen kunnen auto-immuunziekten zoals psoriasis zo stressvol zijn dat je meer kans hebt om fibromyalgie te ontwikkelen. Het is een vreselijke, zichzelf versterkende cyclus die misschien het verband tussen de twee condities zou kunnen verklaren.

Zowel auto-immuunziekte als fibromyalgie worden door de moderne medische wetenschap slecht begrepen. En totdat we meer weten over beide voorwaarden, is het moeilijk om te zeggen wat de link is tussen beide. Maar chronische stress is misschien wel het beste antwoord dat we op dit moment hebben.

Dit kan een ander teken zijn van hoe belangrijk het is om de stress te  verminderenwanneer je leeft met psoriasis of fibromyalgie. Het kan voorkomen dat u een andere, gerelateerde medische aandoening ontwikkelt. Het goede nieuws is dat beide aandoeningen ook met medicijnen kunnen worden behandeld. Raadpleeg altijd uw arts als u denkt dat u lijdt aan een ernstig medisch probleem en volg hun advies op.

Wat denk je, is stress de schuldige van fibromyalgie of psoriasis? Zijn de voorwaarden echt verbonden? Laat het ons weten in de comments.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *