Vermoeidheid door fibromyalgie: een constante staat van vermoeidheid.

Door: Sue 
Via-fibrodaze

Fibromyalgie vermoeidheid lijkt een constante staat van vermoeidheid die uw energie en mentale capaciteit vermindert. Vermoeidheid kan zelfs verzwakker zijn dan pijn. De overweldigende vermoeidheid maakt ons lichaam zwaar en zwak. Het draagt ​​bij aan de hersenmist, waardoor geheugenverlies en vergeetachtigheid toenemen. Vermoeidheid kan de hele tijd of de laatste maanden en maanden duren.

Vermoeidheid is het tweede belangrijkste symptoom van fibromyalgie, waarbij pijn de eerste is. In combinatie met ernstige vermoeidheid is de pijn nog moeilijker te verdragen. Studies hebben aangetoond dat de hoeveelheid vermoeidheid die een persoon met fibromyalgie ervaart, direct invloed heeft op de hoeveelheid pijn die ze hebben. Vermoeidheid heeft ook invloed op je emoties en is gerelateerd aan depressie.

Vermoeidheid geassocieerd met fibromyalgie is vergelijkbaar met die van chronisch vermoeidheidssyndroom (omgedoopt tot “systemische stressintolerantieziekte”). In feite kunnen veel mensen met fibromyalgie ook CVS / SEID hebben. De Arthritis Foundation schat dat 50 tot 70 procent van de mensen met fibromyalgie ook voldoen aan de criteria voor chronisch vermoeidheidssyndroom.

Waarom zijn we zo uitgeput?

Voor mensen met fibromyalgie en / of CVS veroorzaken de omstandigheden zelf vermoeidheid. Andere factoren zoals stress, angst, depressie, levensstijl en medicijnen kunnen vermoeidheid verergeren.

Hier zijn enkele redenen waarom u zich uitgeput kunt voelen:

Slaapstoornissen: gebrek aan slaap van goede kwaliteit is een groot deel van het probleem. Slaapproblemen komen zo vaak voor bij fibromyalgie dat symptomen zoals opwinding zonder hernieuwing, vermoeidheid, vermoeidheid en slapeloosheid worden opgenomen in de diagnostische criteria voor FMS.

Mitochondriale disfunctie: vermoeidheid is een kenmerkend symptoom van mitochondriale disfunctie. Mitochondriaal in onze cellen zet voedingsstoffen en zuurstof om in energie. Met fibromyalgie is aangetoond dat de mitochondria van veel lichaamscellen verminderd zijn. Dat betekent dat we niet genoeg energie hebben om ons lichaam te voeden.

Stress: een van de symptomen van langdurige stress is vermoeidheid. Sommige deskundigen zijn van mening dat chronische stress een sterke factor is die bijdraagt ​​tot de ontwikkeling van fibromyalgie. Velen van ons met fibro weten dat stress heel snel een uitbraak van symptomen zal veroorzaken. Chronische stress is ook een voorloper van angst en depressie.

Angst of depressie: Angst en depressie kunnen vermoeidheid veroorzaken en je uitgeput voelen. Mensen met een depressie hebben 4 keer meer kans op vermoeidheid. Mensen die last hebben van vermoeidheid hebben drie keer meer kans om depressief te worden. Mensen met fibromyalgie zijn vatbaar voor angst en / of depressie. Het wordt allemaal een vicieuze cirkel die moeilijk te doorbreken is.

Slechte voeding: Experts zeggen dat slechte voeding een grote boosdoener is als het gaat om vermoeidheid in het algemeen. We weten dat er verschillende voedingstekorten zijn bij fibromyalgie, dus het is belangrijk om een ​​gezond dieet te hebben en de juiste voedingsstoffen te krijgen.

Medicijnen: Veel voorgeschreven en niet-voorgeschreven medicijnen kunnen vermoeidheid en vermoeidheid veroorzaken. Enkele voorbeelden zijn angststoornissen, antidepressiva, medicijnen tegen hoge bloeddruk en statines voor hoog cholesterol. Hoe meer medicijnen u gebruikt, hoe groter de kans dat u zich vermoeid voelt.
Studies die eerder dit jaar zijn gepubliceerd, helpen verklaren waarom mensen die te maken hebben met chronisch vermoeidheidssyndroom / myalgische encefalomyelitis (CFS / MS) en fibromyalgie weinig respons hebben op fysieke activiteit en lage energieproductie.

Manieren om fibromyalgie te bestrijden Vermoeidheid

Fibromyalgie-vermoeidheid is niet zo gemakkelijk te behandelen. Op goede dagen kan vermoeidheid verdraagzaam zijn. Op slechte dagen lijken gemeenschappelijke activiteiten echter vrijwel onmogelijk.

Hier zijn enkele tips die u kunnen helpen om met vermoeidheid om te gaan:

Gebruik je energie verstandig: pauzeer en houd je tempo in de gaten. Zelfs als je een goede dag hebt, probeer dan niet te veel te doen alleen maar een tegenvaller. Dus houd je kalender eenvoudig, ken de beperkingen en rust wanneer je het nodig hebt.
Oefening: ik weet dat het idee van lichaamsbeweging overweldigend kan zijn, maar gebrek aan lichaamsbeweging kan ervoor zorgen dat je spieren sterker en pijnlijker worden, waardoor je je ook moe voelt. Begin langzaam en kies een tijdstip dat het beste bij u past.

Eet goed: het eten van een voedzaam dieet is goed voor je algehele welzijn. Vermijd suikerachtig, gefrituurd en verwerkt voedsel dat je kan laten verzanden. Koken kan me uitgeput doen voelen. Op de dagen dat ik meer energie heb, bereid ik maaltijden of in ieder geval maak ik deel uit van de voorbereidende werkzaamheden om te vergemakkelijken.

Verminder stress: fibromyalgie kan stressvol zijn en stress kan je vermoeider maken. Als je leert je stress onder controle te houden, zul je meer energie hebben. Diepe ademhaling, meditatie, yoga en het luisteren naar muziek zijn enkele technieken voor stressmanagement die me helpen.

Prioriteit geven aan slaap: slaapstoornissen komen vaak voor bij fibromyalgie. Gebrek aan slaapkwaliteit kan vermoeidheid veroorzaken en de symptomen van fibromyalgie verergeren. Sommige deskundigen zijn van mening dat een verstoorde slaap het belangrijkste symptoom is dat moet worden behandeld als u fibromyalgie heeft. Ik weet dat als ik slaap, ik me beter voel. Als ik niet kan slapen, voel ik me op alle mogelijke manieren slechter.

Neem contact op met uw arts: als uw medicijnen u nog moe maken, neem dan contact op met uw arts. Hij of zij kan een alternatief voorschrijven, uw dosis verlagen of proberen uw medicatie op een ander tijdstip van de dag in te nemen.

Energiesupplementen: vier supplementen die het lichaam helpen meer energie te produceren, zijn co-enzym Q10 (CoQ10), D-ribose, magnesium en vitamine B. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat supplementen bepaalde gezondheidsproblemen negatief kunnen beïnvloeden. omgaan met bepaalde medicijnen. Onderzoek en raadpleeg uw arts of apotheker om zeker te zijn dat ze veilig voor u zijn.

Conclusie

Fibromyalgie vermoeidheid kan verlammend werken. Het is fysiek en emotioneel uitputtend. Op slechte dagen kun je amper uit bed komen. Je voelt je uitgeput. De overweldigende vermoeidheid zal niet verdwijnen. Je kunt niet scherpstellen, dingen onthouden of gefocust blijven. Geloof me, ik weet hoe je je voelt. Ik kan me niet herinneren de laatste keer dat ik me vol energie voelde of op een gegeven moment overdag niet uitgeput was …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *