27 Echte symptomen van fibromyalgie die niet alleen in uw hoofd zitten

Fibromyalgie is een wijdverbreid chronisch pijnsyndroom dat vooral voorkomt bij vrouwen van 20 tot 50 jaar oud. Het National Institute of Arthritis and Musculoskeletal Diseases schat dat vijf miljoen mensen in de VS last hebben van fibromyalgie. Hoewel het zo wijd verspreid is, is de oorzaak van fibromyalgie nog steeds onduidelijk en kunnen fibromyalgiesymptomen net zo gevarieerd en complex zijn.

Beeldresultaat voor 27 Echte Symptomen van Fibromyalgie That Arenà ¢ â € ™ â € ™ â € ™ â € ™ â € ™ â € ™ â € ™ â € ™ Ã⠀ šÃ, © gewoon in je hoofd

Een lijst met symptomen van fibromyalgie

Fibromyalgie wordt gediagnosticeerd als een syndroom – een verzameling tekens, symptomen en medische problemen – niet alleen door één marker. De drie symptomen van fibromyalgie die het meest direct naar een diagnose wijzen zijn:

 • Wijdverbreide pijn aan beide zijden van het lichaam, en boven en onder de taille
 • Vermoeidheid
 • Cognitieve problemen

Echter, fibromyalgie is een complex chronisch pijnsyndroom dat elk aspect van iemands leven beïnvloedt. Deze post zal meer gedetailleerd ingaan op al deze fibromyalgiesymptomen, evenals specifieke fibromyalgiesymptomen bij vrouwen. Een volledige lijst met symptomen van fibromyalgie varieert van patiënt tot patiënt, maar het kan een van de volgende 27 fibromyalgiesymptomen omvatten:

 • Wijdverspreide spierpijn
 • Spiertrekkingen
 • Tederheid
 • Hoofdpijn of migraine
 • Rebound pijn
 • Prikkelbare darm syndroom
 • Misselijkheid
 • Constipatie
 • Overmatig gas
 • Diarree
 • Pijnlijke blaassyndroom
 • Verhoogde gevoeligheid voor pijn
 • Spelden en naalden sensaties
 • Verhoogde algemene gevoeligheid voor kou en aanraking
 • Vergeetachtigheid
 • Onvermogen om te concentreren, of “fibro-mist”
 • Problemen met balans en coördinatie
 • Vermoeidheid
 • Depressie
 • Zenuwachtigheid
 • Angst
 • Emotionele gevoeligheid
 • Verhoogde stressreactie
 • Slaapproblemen
 • Gewrichts-stijfheid
 • Menstruatiepijn of veranderingen
 • Verhoogde kans op andere gezondheidsaandoeningen

Het kennen van deze symptomen en als ze je beïnvloeden, kan je helpen als het gaat om diagnose. Het duurt jaren voordat de gemiddelde persoon is gediagnosticeerd. Dit komt omdat de symptomen van fibromyalgie overlappen met veel andere stoornissen. De volgende video geeft wat meer informatie over dit pijnsyndroom.

Pijn symptomen

Pijn is een van de meest voorkomende symptomen van fibromyalgie en het is een vereist onderdeel van elke diagnose. Maar, zoals EverydayHealth uitlegt:

“Fibromyalgiesymptomen kunnen in intensiteit variëren en kunnen na verloop van tijd verbeteren of verergeren. Factoren zoals stress, veranderingen in het weer, te veel of te weinig lichaamsbeweging en te veel of te weinig rust kunnen de ernst van uw symptomen beïnvloeden. “

Dat betekent dat een activiteit die je op een dag pijn deed, de volgende dag misschien wel goed zal zijn, en omgekeerd. Maar toch, hier is hoe fibromyalgie pijnsymptomen je leven kunnen beïnvloeden.

 

1. Wijdverspreide spierpijn

Het symptoom waar fibromyalgie voor bekend staat, is zeer zeker chronische pijn in het hele lichaam. In het bijzonder moet de pijn optreden aan beide zijden van uw lichaam evenals boven en onder de taille om als fibromyalgie gediagnosticeerd te worden. De pijn kan zich verplaatsen naar elk ander deel van uw lichaam en de intensiteit van de pijn kan variëren. Fibromyalgie heeft ook de neiging om te waxen en af ​​te nemen, dus pijn kan op een bepaalde dag en zelfs op dezelfde dag variëren.

De National Fibromyalgia en de Chronic Pain Association melden dat de volgende alle pijnniveaus kunnen beïnvloeden:

 • Koud / vochtig weer
 • Niet-herstellende slaap
 • Lichamelijke en mentale vermoeidheid
 • Overmatige fysieke activiteit
 • Lichamelijke inactiviteit
 • Angst
 • Spanning

De meeste patiënten beschrijven de pijn als een stijve of pijnlijke start in specifieke gebieden. Fibromyalgie heeft de neiging om in de nek en schouders te beginnen en zich vanaf daar verder uit te strekken naar de rest van het lichaam. Het is ook gebruikelijk dat pijn voelt alsof het uit de gewrichten komt, ook al is er geen ontsteking of zwelling aanwezig. Tedere punten komen ook vaak voor en produceren over het algemeen een scherpe pijn als er druk wordt uitgeoefend.

Om als een chronische aandoening te worden gediagnosticeerd, moet deze pijn minimaal drie maanden aanwezig zijn en onopgelost of terugkerende zijn.

2. Spierspasmen

Spierspasmen kunnen een pijnlijk fibro-symptoom zijn, of ze kunnen eenvoudigweg een irritatie zijn als de spier zich op eigen kracht klampt en oplost. Dit kan de slaap en dagelijkse activiteit verstoren.

3. Hoofdpijn of migraine

Hoofdpijn is een veel voorkomend symptoom van fibromyalgie. Sommige patiënten ervaren zelfs extreme migrainepijn. De intense druk of kloppend van deze migraine kan zich verder naar beneden in het lichaam in de nek, schouders en bovenrug uitstrekken. Deze hoofdpijn wordt vaak veroorzaakt door omgevingsfactoren zoals:

 • Felle lampen
 • Luide geluiden
 • Krachtige geuren

Deze hoofdpijn kan dagen duren en kan ernstig genoeg zijn om de slaap te verstoren.

4. Rebound pijn

Wanneer fibromyalgiepatiënten pijnvrij zijn, kan hun eerste instinct zijn om op te springen en zaken voor elkaar te krijgen. Ze kunnen hun huis schoonmaken, vrienden ontmoeten voor de lunch en ‘s middags een wandeling maken met hun kinderen. Hoewel dit allemaal prachtige dingen zijn, kan het resultaat van deze verhoogde activiteit zelfs nog erger pijn zijn later die nacht of de volgende dag.

5. Tederheid

Artsen diagnosticeren fibromyalgie door 18 gevoelige punten op het lichaam. Dit zijn symmetrische punten zowel boven als onder de taille. Mensen met fibromyalgie kunnen in deze gebieden een verhoogde gevoeligheid ervaren wanneer een opflakkering dreigt, of ze kunnen deze gevoelige punten bijna altijd voelen.

Gastro-intestinale fibromyalgiesymptomen

Veel fibromyalgiepatiënten lijden ook aan gastro-intestinale problemen.

6. Prikkelbare darm syndroom

Fibromyalgie en prikkelbare darmsyndroom zijn nauw met elkaar verbonden, omdat pijn en stijfheid vaak problemen zijn in beide aandoeningen. Het komt vrij vaak voor dat iemand deze beide aandoeningen tegelijkertijd heeft. IBS is een andere chronische pijnaandoening die kan leiden tot:

 • Diarree
 • Ernstige buikpijn
 • krampen
 • Opgeblazen gevoel

7. Misselijkheid

Pijn kan zo ernstig zijn dat een fibromyalgiepatiënt ziek wordt van hun maag. Dit kan een verandering in de voeding veroorzaken die tot andere symptomen kan leiden.

8. Constipatie

Sommige mensen met IBS ervaren constipatie als hun primaire manifestatie van dit syndroom.

9. Overmatig gas

Overmatig gas kan een symptoom van IBS zijn, of het kan optreden als gevolg van veranderingen in het dieet als gevolg van misselijkheid of andere oorzaken.

10. Diarree

Voor die fibromyalgiepatiënten die ook IBS ervaren, als ze niet lijden aan constipatie of overmatig gas, kunnen ze merken dat hun primaire symptoom van fibromyalgie diarree is.

11. Pijnlijke blaassyndroom 

Mayo Clinic meldt dat fibro vaak samengaat met andere aandoeningen, zoals interstitiële cystitis of het pijnlijke blaassyndroom.

Sensorische fibromyalgiesymptomen

Een van de vreemdste effecten van fibromyalgie is de verstoring van de gevoeligheid van een patiënt voor pijn, kou, aanraking of zelfs sensorische invloeden zoals geur.

12. Verhoogde gevoeligheid voor pijn

Die mensen met chronische pijnaandoeningen ervaren veranderingen in hun hersenen die hun lichaam na verloop van tijd gevoeliger voor pijn maken. Dit is een vaak voorkomend symptoom van fibromyalgie.

13. Pins en naalden

Elke betrokkenheid van de zenuwen kan een tintelend gevoel in handen en voeten veroorzaken, vaak aangeduid als “pinnen en naalden”. SpineHealth merkt op dat:

“Ongeveer 25% van de fibromyalgiepatiënten meldt ‘slechte bloedcirculatie’ of gevoelloosheid en tintelingen die niet in een radiculair patroon zijn en meestal gepaard gaan met armen en handen. Een lichamelijk onderzoek onthult echter normale spierkracht en sensorische testen, zonder inflammatoire of arthritische kenmerken. “

14. Verhoogde algehele gevoeligheid 

Naast de toegenomen gevoeligheid voor pijn (die zijn eigen focus verdient), rapporteren veel fibromyalgiepatiënten ook verhoogde gevoeligheid voor:

 • aanraken
 • geuren
 • Harde geluiden
 • Felle lampen
 • medicijnen
 • Bepaalde voedingsmiddelen

Fibromyalgiepatiënten zijn soms zo gevoelig over hun hele lichaam dat zelfs de geringste aanraking hen kan doen terugdeinzen voor verrassing of pijn. Zenuwuiteinden zijn hyperbewust en gevoelig voor zelfs de geringste stimulatie van naden en labels in kleding.

Maar vanwege een verhoogde gevoeligheid voor verkoudheid kunnen fibromyalgiepatiënten op de zonnigste dagen naar een trui reiken.

Cognitieve fibromyalgiesymptomen

De diagnose fibromyalgie heeft de neiging om zich meer te richten op de fysieke symptomen, zoals pijn en vermoeidheid. Dit is logisch, omdat dit de gemakkelijkste indicatoren zijn om te identificeren en te meten. Er zijn echter een aantal mentale en cognitieve fibromyalgiesymptomen die optreden bij deze aandoening die ook een grote invloed kunnen hebben op de kwaliteit van leven.

15. Vergeetachtigheid

Fibromyalgiepatiënten kunnen merken dat ze alledaagse dingen vergeten, van waar ze hun sleutels kwijt zijn aan wat ze in de winkel zouden moeten krijgen. Geheugenverlies en afname van verbaal vloeiendheid zijn bijzonder ernstige fibromyalgiesymptomen. Hoewel geheugenverlies veel voorkomt naarmate de persoon ouder wordt, toonde een studie over cognitieve functie bij fibromyalgiepatiënten aan dat mensen met fibromyalgie het cognitieve vermogen en de herinnering van iemand van 20 jaar oud hadden.

16. Onvermogen om te concentreren, of “fibro-mist” 

Het meest voorkomende symptoom van mentale fibromyalgie is wat bekend staat als fibro-mist of hersenmist. Dit omvat veel verschillende cognitieve problemen, zoals:

 • Eenvoudig verward raken
 • Gebrek aan motivatie
 • “Wazig” of “wazig” voelen
 • Moeite met focussen gedurende langere tijd
 • Niet in staat zijn om te focussen of op te letten

Deze fibro-mist wordt meestal veroorzaakt door overstimulatie, hoge stress, gebrek aan slaap en sommige medicijnen. Deze mist kan aanvoelen alsof u koude medicijnen gebruikt. Voor veel patiënten is dit een van de meest frustrerende fibro-symptomen van dag tot dag.

17. Problemen met balans en coördinatie 

Velen met fibromyalgie melden ook dat ze moeite hebben om rechtop te balanceren of om elementaire coördinatie te handhaven. Dit kan zeker te wijten zijn aan vermoeidheid, maar is ook een afzonderlijk symptoom van dit syndroom.

18. Vermoeidheid

Tussen het gebrek aan slaap dat vaak een symptoom is van fibromyalgie en de hoeveelheid inspanning, zelfs de kleinste taak die nodig is tijdens een opflakkering, kunnen fibro-patiënten diep vermoeid zijn. Veel mensen met fibromyalgie ervaren slaapstoornissen. De constante pijn zelf kan uitputtend zijn. Degenen die last hebben van fibro hebben de neiging te melden dat ze moeite hebben met het krijgen van een goede nachtrust en zich moe voelen als ze wakker worden. Uitputting is zo synoniem aan fibro dat sommige experts denken dat zonder slaapverstoring en chronische vermoeidheid, het niet als een echt geval van fibro kan worden beschouwd.

Fibro-patiënten hebben een manier om dit te beschrijven. Ze noemen zichzelf ‘spoonies’, waarbij ze de hoeveelheid energie vergelijken die ze elke dag hebben in termen van het aantal lepels dat ze hebben. Als een fibromyalgiepatiënt een dag lang tien lepels heeft en ze acht gebruiksklaar maken, weten ze dat ze de rest van hun dag moeten aanpassen.

Stemmingsstoornissen gerelateerd aan fibromyalgie

Als u fibromyalgie heeft, heeft u ook meer kans op stemmingsstoornissen.

19. Depressie

Zoals bij alle chronische pijnpatiënten, hebben fibro-patiënten een verhoogde kans op het ontwikkelen van een depressie als direct gevolg van hun toestand. Onderzoek heeft aangetoond dat degenen die gediagnosticeerd zijn met fibro drie maal zoveel kans hebben op een depressie dan degenen zonder fibro. Depressie is een van de belangrijkste symptomen om vroeg te bepalen omdat het moeilijk kan zijn om zichzelf te identificeren. Het kan ook leiden tot andere negatieve effecten die andere fibrosymptomen kunnen verergeren, zoals:

 • Verlies van interesse in activiteiten
 • Verminderde energie
 • Aanhoudende droefheid of angst

In meer gevorderde gevallen kan dit leiden tot een gevoel van waardeloosheid en gedachten over de dood. Dit kan worden verergerd door hun onvermogen om regelmatig naar de therapie te gaan. Bovendien, wanneer depressie comorbide is met een chronische pijntoestand, zal de aandoening in het algemeen niet verbeteren tenzij de depressie ook wordt behandeld.

20. Zenuwachtigheid

Wanneer fibromyalgiepatiënten zich goed voelen, kunnen ze bijna koortsig zijn in hun verlangen om dingen te doen. Of het nu gaat om het spelen met hun kinderen of om het huishouden zonder pijn te doen, dit kan later reboundpijn tot gevolg hebben.

21. Angst

Wachten op de volgende pijnlijke flare-up kan resulteren in een constant laag gebrom van angst. Bij sommige patiënten kan deze angst uitgroeien tot een angst om het huis te verlaten, voor het geval een opflakkering zou beginnen. Dit kan zich ook manifesteren als een paniekaanval als fibro-symptomen plotseling opduiken, ver weg van huis.

22. Emotionele gevoeligheid

Zoals iedereen zou verwachten, kan het hebben van een chronische pijnaandoening ervoor zorgen dat de persoon zich geïrriteerd en kortstondig voelt. Voor fibro-patiënten is dat echter meer dan dat.

Veel patiënten hebben gemeld dat hun emotionele reacties veel sterker zijn en dat ze minder controle hebben over hoe ze deze uiten. Prikkelbaarheid is een van de meest voorkomende manifestaties hiervan en deze gevoeligheid kan enorm toenemen bij een gebrek aan slaap. Deze gevoeligheid geldt zowel voor negatieve als positieve emoties.

Stemmingswisselingen kunnen ook een grote impact hebben op het dagelijks leven van fibro-patiënten. Veel mensen met de diagnose fibromyalgie kunnen in een minuut of minder van blij naar boos overgaan. Heel vaak zijn de plotselinge stemmingswisselingen onverklaarbaar en daarom kan het zo’n verwoestend effect hebben op het professionele en persoonlijke leven.

23. Meer stress

De stress van pijnlijke fibromyalgie-flare-ups kan ervoor zorgen dat patiënten symptomen van het posttraumatische stressstoornistype ervaren, zoals een onvermogen om te ontspannen en hypervigilantie. Dit hoge niveau van constante stress kan leiden tot andere gezondheidsproblemen.

 

Andere fibromyalgiesymptomen

Er zijn nog andere fibromyalgiesymptomen die gerelateerd zijn aan, maar die niet direct in een van de andere categorieën passen. Die omvatten het volgende.

24. Slaapstoornissen

Chronische pijnpatiënten ervaren vaak slaapstoornissen en fibro-patiënten zijn niet anders. Pijn kan het moeilijk maken om comfortabel genoeg te worden om in slaap te vallen, en de geringste beweging kan pijn veroorzaken waardoor ze wakker worden.

OnHealth meldt dat:

“Normaal gesproken zijn er verschillende niveaus van slaap en genoeg krijgen van de diepere niveaus van slaap kan zelfs belangrijker zijn dan de totale slaapuren. Patiënten met fibromyalgie hebben niet het diepe, herstellende niveau van slaap, de zogenaamde niet-snelle oogbewegingen (NREM) slaap. Bijgevolg worden patiënten met fibromyalgie vaak ‘s ochtends wakker zonder zich volledig uitgerust te voelen, ook al lijken ze voldoende slaapuren te hebben gehad. “

25. Gezamenlijke stijfheid

Vooral in de ochtend kan gewrichtsstijfheid een veel voorkomend symptoom van fibro zijn. Maar het is een tweesnijdend zwaard: hoe meer een patiënt beweegt hoe minder stijf hij zal zijn, maar pijn maakt beweging vaak erg moeilijk.

26. Menstruatiepijn of veranderingen

Vrouwen kunnen meer pijn ervaren tijdens hun menstruatiecyclus, inclusief kramp en lage rugpijn. Ze kunnen ook onregelmatige menstruatiecycli of veranderingen in hun cyclus ervaren in duur en zwaarte. Healthline meldt dat:

“In een rapport van de National Fibro Association hebben vrouwen met de aandoening meer pijnlijke menstruaties dan normaal. Soms fluctueert de pijn met hun menstruatiecyclus. De meeste vrouwen met fibromyalgie zijn ook in de leeftijd van 40 tot 55 jaar oud. Onderzoek suggereert dat fibromyalgiesymptomen erger kunnen voelen bij vrouwen die postmenopauzaal zijn of die een menopauze ervaren. “

27. Verhoogde kans op andere gezondheidsproblemen

Hoewel geen direct symptoom van fibromyalgiesymptomen een grote invloed kan hebben op het vermogen van een persoon om deel te nemen aan zijn normale routines en activiteiten. Als deze een regelmatige oefeningsroutine bevatten die niet langer regulier of zo krachtig is, kan een fibro-patiënt zich met een hogere body-mass-index bevinden. Dit kan leiden tot andere gezondheidsproblemen, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Mesothelioom advocatenkantoor

MedicineNet meldt ook dat: “Fibromyalgie kan vanzelf ontstaan, maar mensen met bepaalde andere ziekten, zoals reumatoïde artritis, lupus en andere vormen van artritis, hebben een grotere kans om het te hebben.”

Rusteloze benen syndroom en problemen met het gezichtsvermogen zijn ook gerelateerd aan fibromyalgie.

35 thoughts on “27 Echte symptomen van fibromyalgie die niet alleen in uw hoofd zitten

 1. I am really inspired together with your writing skills and
  also with the format in your weblog. Is that this a paid subject matter or did you modify it yourself?
  Either way stay up the excellent high quality writing,
  it’s uncommon to look a nice blog like this one these days..

 2. I’ve been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours.
  It is pretty worth enough for me. Personally, if all webmasters and
  bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

 3. obviously like your web site however you need to test the spelling on several
  of your posts. Many of them are rife with spelling problems
  and I in finding it very bothersome to inform the truth nevertheless I will definitely come back again.

 4. You’re so interesting! I don’t think I’ve truly read anything like that before.
  So good to discover another person with genuine thoughts on this
  topic. Really.. thanks for starting this up.

  This site is one thing that is needed on the web, someone with a bit of originality!

 5. Thanks , I have recently been looking for information approximately this topic for a while and yours is the greatest I
  have discovered so far. But, what about the bottom line?
  Are you positive about the supply?

 6. Hey there would you mind letting me know which hosting company you’re utilizing?
  I’ve loaded your blog in 3 completely different browsers and I must say this blog
  loads a lot faster then most. Can you recommend a good internet hosting provider at a fair price?
  Cheers, I appreciate it!

 7. I feel this is among the such a lot significant information for me.
  And i am satisfied reading your article. But wanna
  observation on some basic things, The site style is great,
  the articles is truly excellent : D. Just right job, cheers

 8. Wow that was odd. I just wrote an really long comment but
  after I clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr…
  well I’m not writing all that over again. Anyway, just
  wanted to say wonderful blog!

 9. Oh my goodness! Incredible article dude! Thanks,
  However I am experiencing problems with your RSS. I don’t know why I am unable to subscribe to it.
  Is there anybody else getting identical RSS problems? Anyone that knows the solution can you
  kindly respond? Thanx!!

 10. Hi, i think that i saw you visited my site so i came to “return the favor”.I
  am trying to find things to enhance my site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 11. You could certainly see your enthusiasm within the work you write.
  The arena hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to mention how
  they believe. All the time go after your heart.

 12. My brother suggested I may like this website. He was entirely right.
  This put up actually made my day. You can not consider just how so much time I had spent for this
  info! Thanks!

 13. Hello there! I simply would like to give you a huge thumbs up
  for the great info you’ve got right here on this post.
  I will be coming back to your site for more soon.

 14. Wow, fantastic weblog format! How long have you been running a blog for?
  you make blogging glance easy. The full glance of your website is fantastic, let alone the content!

 15. Hello! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to take a look.
  I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will
  be tweeting this to my followers! Exceptional blog and superb style and design.

 16. Hello there, I discovered your blog by means of Google while searching
  for a related topic, your web site came up, it appears to be like great.
  I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
  Hi there, simply became aware of your blog via Google, and located
  that it is really informative. I am gonna be careful for brussels.

  I will appreciate in the event you proceed this in future.
  Many other people will likely be benefited out of your writing.

  Cheers!

 17. Have you ever thought about writing an ebook or guest authoring on other websites?
  I have a blog based upon on the same subjects you discuss and would really like to have you share some
  stories/information. I know my viewers would enjoy your
  work. If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an email.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *