Gevoeligheid voor temperatuur bij fibromyalgie

Temperatuurgevoeligheid treft veel vrouwen met fibromyalgie, waaronder ikzelf. Je kunt altijd koud of warm zijn of afwisselen tussen warmte of kou. Al meer dan vijfentwintig jaar had ik opvliegers en nachtelijk zweten. Ik kan je niet vertellen hoe vaak ik me schaamde omdat ik niet kon stoppen met zweten. Mijn haar en mijn kleren zouden doorweekt zijn, ongeacht de buitentemperatuur. Nu ben ik de hele tijd bevroren.

Onderzoek toont aan dat mensen met fibromyalgie een onvermogen hebben om zich aan te passen aan temperatuurveranderingen samen met een lagere pijngrens voor warme en koude stimuli. Julie in Counting My Spoons schreef over een onderzoek dat temperatuurdrempels voor warmte en koude onderzocht bij vrouwen met fibromyalgie in vergelijking met gezonde vrouwen.

Wat veroorzaakt
temperatuurgevoeligheid? De lichaamstemperatuur wordt geregeld door de hypothalamus. De hypothalamus is een deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de productie van hormonen. De link tussen het zenuwstelsel en het endocriene systeem wordt overwogen.

De hypothalamus regelt niet alleen de lichaamstemperatuur. Het controleert energieniveaus, slaapcyclus, spierfunctie, circulatie, darm en verdediging tegen infectie.

De meeste symptomen van fibromyalgie lijken te wijten te zijn aan onevenwichtigheden in de hypothalamus-hypofyse-bijnieras (HPA-as). Deze drie klieren werken samen om de hormoonspiegels onder controle te houden. Onderbrekingen in de HPA-as lijken de kern van fibromyalgie te zijn.

Loading...

Schildklierhormonen spelen ook een rol bij het reguleren van de lichaamstemperatuur. Een te actieve schildklier (hyperthyreoïdie) kan ervoor zorgen dat iemand zich te warm voelt, terwijl een te trage schildklier (hypothyreoïdie) iemand zich te koud kan maken.

De schildklier staat onder controle van de hypofyse. De hypofyse wordt gereguleerd door de hypothalamus. Alles wat de HPA-as onderbreekt, onderdrukt ook de schildklierfunctie.

Bepaalde medicaties interfereren met de regulering van de lichaamstemperatuur. Sommige medicijnen maken het gevoelig voor warmte, verhogen het risico op een zonnesteek en sommige kunnen de lichaamstemperatuur verlagen.

Gevoeligheid voor warmte

Sommige mensen die gevoelig zijn voor warmte, voelen overal gevoel van warmte die uit hun eigen lichaam lijkt te komen. Samen met opvliegers, sommige mensen hebben problemen met overmatig zweten. Anderen kunnen problemen hebben met hun handen en voeten, zoals zwelling en pijn. Warm of heet weer kan ondraaglijk zijn met warmtegevoeligheid.

Om oververhitting te voorkomen:

 • Houd je omgeving koel.
 • Draag zachte, lichte kleding die los zit. Houd u aan lichte kleuren in warme klimaten omdat donkere kleuren warmte absorberen.
 • Blijf gehydrateerd. Zorg ervoor dat je altijd een koud drankje drinkt (het is het beste om water te drinken).
 • Neem een ​​koud bad of douche. Soms kan het eenvoudigweg afkoelen van je voeten in koud water het lichaam helpen afkoelen.
 • Gebruik koelproducten zoals een koudverpakking of een ventilator. Draag een kleine draagbare ventilator die op accuvoeding werkt als je weggaat.

Als het warm is, ervaren warmtegevoelige mensen met fibromyalgie vaak uitbraken van symptomen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met fibromyalgie die aan hoge temperaturen worden blootgesteld, melding maken van toename van: pijn, hoofdpijn, vermoeidheid, angst en depressie. Ze hebben ook meer kans op hittebronnen en hitte-uitputting of hitteberoerte.

Een zonnesteek is een medisch noodgeval. Op de website van de Mayo Clinic vindt u tekenen van bezonning en onmiddellijke actie om de oververhitte persoon af te koelen terwijl u wacht op een spoedbehandeling.

Gevoeligheid voor kou

Mensen die gevoelig zijn voor verkoudheid voelen zich vaak koud tot op het bot en kunnen het moeilijk krijgen om warm te worden. De kou kan alles of alleen in handen en voeten zijn. Dit symptoom is meestal erger tijdens koud weer, maar het kan op elk moment gebeuren.

Om problemen met verkoudheid te voorkomen:

 • Houd uw omgeving warm.
 • Kleed je met plezier, vooral in koude klimaten. Houd je voeten bedekt, draag sokken en slippers.
 • Drink warme vloeistoffen en eet warme gerechten zoals soep en havermout.
 • Neem warme baden of douches.
 • Houd een deken bij de hand of gebruik een verwarmingspad of soortgelijke magnetronproducten.

Een ongewone gevoeligheid voor koude handen en voeten met veranderingen in de huidskleur komt soms voor bij mensen met fibromyalgie. Deze aandoening wordt het syndroom van Raynaud genoemd, ook bekend als het fenomeen van Raynaud.

Gevoelig voor zowel warmte als koude

Sommige mensen schommelen tussen warm zijn en koud zijn. Op een bepaald moment zweet je misschien met opvliegers en bevriest je het volgende. Dit kan een hele uitdaging zijn. Je moet op elk scenario voorbereid zijn.

 • Kleed je in lagen of heb extra lagen beschikbaar.
 • Draag voor nachtelijk zweten nachtkleding die vocht absorbeert of gebruik temperatuurregulerende vellen.

Fluctuaties in temperatuur kunnen uw fibromyalgie verergeren. Het is belangrijk om te plannen voor de toekomst. Misschien moet u het grootste deel van uw tijd binnenshuis doorbrengen, waar u de omstandigheden beter kunt regelen.

conclusie

Temperatuurgevoeligheid is een veel voorkomend symptoom van fibromyalgie. De meeste vrouwen met fibromyalgie melden extreem gevoelig te zijn voor kou en / of hitte. In wezen kan gevoeligheid voor temperatuur te wijten zijn aan hormonale onevenwichtigheden in de hypothalamus-hypofyse-bijnieras. Medicijnen kunnen ook de regulering van de lichaamstemperatuur verstoren.

Gedurende vele jaren was ik de hele tijd heet. Het warme, warme weer was ondraaglijk, dus ik verkoos koud weer. Nu lijkt het erop dat de schakelaar is omgedraaid en ik ben altijd koud. De opvliegers stopten toen ik stopte met het nemen van antidepressiva en Lyrica. Toen waren de medicijnen klaar of deed ik het via de menopauze. Nu, als ik kon opwarmen.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *