Hoe slecht fibromyalgie uw voeten beïnvloedt

De behandeling met fibromyalgie moet zich van de top van je hoofd naar de toppen van je tenen uitstrekken – letterlijk. Hoewel voeten niet de locatie zijn die hoogstwaarschijnlijk fibromyalgiepijn ervaart, rapporteerde ongeveer de helft van de 202 patiënten met fibromyalgie in de recente publicatie in het tijdschrift  Arthritis Research and Therapyvoetproblemen.

“Compensatie voor voetpijn leidt tot pijn in de knieën, heupen en onderrug,” zegt Dennis Frisch, DPM, een podotherapeut in de privépraktijk in Boca Raton, Fla. Als je al last hebt van fibromyalgiesymptomen, is dit pijn toegevoegd die je niet nodig hebt. Plus, voetpijn verhoogt het risico dat je valt en een blessure hebt of dat je gewoon minder actief bent dan je zou willen zijn.

De kans is groot dat je met fibromyalgie bewust bent van pijn die andere mensen gewoon negeren. “Over het algemeen zijn mensen met fibromyalgie gevoeliger voor pijn en lagere pijnstillers, maar ze zijn overal gevoeliger voor pijn”, zegt Dr. Frisch. In feite geloven experts dat ten minste een op de vier mensen voetpijn heeft, maar veel, zo niet de meesten, krijgen gewoon geen behandeling.

De punten opnieuw verbinden

Er zijn ook veelvoorkomende bronnen van voetpijn die niet direct verband houden met fibromyalgie, maar kunnen worden versterkt door deze aandoening te hebben. Een voorbeeld is Morton’s neuroma, een goedaardige vergroting van een zenuw die tintelingen en pijn tussen de derde en vierde tenen veroorzaakt. Deze onaangename toestand kan worden behandeld met cortisone-shots of een operatie.

Plantaire fasciitis is ook een veel voorkomende bron van voetpijn. Met deze aandoening wordt het zachte bindweefsel onder de voet ontstoken en pijnlijk. Het is vaak het gevolg van slechte keuzes in schoeisel. Het kiezen van een ondersteunende boog kan helpen de pijn te voorkomen.

Actief zijn ondanks voetpijn

Het probleem met voetpijn, zegt Frisch, is dat het een vicieuze cirkel wordt. Omdat mensen met fibromyalgie zich vaak vermoeid voelen, krijgen ze misschien niet genoeg van de fysieke activiteit die ze nodig hebben om zich beter te voelen. Maar als ze beginnen met het opbouwen van lichamelijke activiteit, kunnen ze aanvankelijk wat ongemak voelen of zelfs hun voeten pijn doen, de schuld op fibromyalgie leggen en stoppen met proberen actief te zijn. “Gewoonlijk loopt de aanbeveling voor fibromyalgie,” voegt Frisch toe.

Als je in beweging wilt komen met fibromyalgie en onnodige voetpijn wilt voorkomen, probeer dan deze stappen:

  • Maak kennis met uw arts. Je moet natuurlijk je podoloog zien als je pijn in je voeten voelt. Maar een ontmoeting met uw podotherapeut of arts als u probeert een oefeningsregime te starten, kan u helpen betere beslissingen te nemen en uw voeten gezond te houden.
  • Kies de juiste schoenen. “Zorg dat je de juiste schoen hebt voor welke activiteit je ook gaat doen”, adviseert Frisch. Als je het kunt betalen, is het de moeite waard om iets meer te betalen voor een kwaliteitsschoen die pijn helpt voorkomen. Zoek naar schoenen met een brede teenendoos, een ondersteunende boog en een zool die zowel ondersteuning als flexibiliteit biedt.
  • Begin voorzichtig. Fibromyalgie is een enigszins onvoorspelbare aandoening, zegt Frisch. Op een goede dag zou je in de verleiding kunnen komen om te veel te oefenen of een te hoge hak te dragen; kies voor moderatie als je pijn wilt vermijden.
  • Verwacht en accepteer wat ongemak. Een beetje ongemak bij het begin van een oefenprogramma is niet ongebruikelijk. Maar als u pijn voelt, wordt het tijd om uw arts te bellen.
  • Schakel over naar lagere hakken voor dagelijks gebruik.  Als je verliefd bent op hakken, is het het beste om je hoogte te houden tot ongeveer een centimeter voor je fibromyalgiesymptomen, zegt Frisch. Als je echt een hogere hak wilt sporten, pak dan je verstandige schoenen in een grote tas, zodat je een snelle en comfortabele verandering kunt doorvoeren. Eindelijk, zegt Frisch, onthoud dat je podoloog voetpijn kan behandelen en aanbevelingen kan doen voor beter schoeisel en andere veranderingen maar kan het grote plaatje van fibromyalgie niet aanpakken. Een medische teambenadering is nog steeds het beste voor een volledig beheer van fibromyalgie.

5 thoughts on “Hoe slecht fibromyalgie uw voeten beïnvloedt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *