FATIGUE IN FIBROMYALGIA IS GEEN EENVOUDIGE NORMALE VERMOEIDHEID

De vermoeidheid die je ervaart wanneer je fibromyalgie hebt, gaat verder dan ‘normale vermoeidheid’, volgens een recente publicatie in het tijdschrift BMC – Musculo-skeletale aandoeningen.

De onderzoekers wilden meer in detail de vermoeidheid begrijpen die optreedt bij fibromyalgie en de impact die dit heeft op ons leven. Na een reeks interviews te hebben uitgevoerd, analyseerden ze de resultaten en ontwikkelden ze een conceptueel model van fibromyalgie-vermoeidheid, waaronder het volgende:

1 Een overweldigend gevoel van vermoeidheid
2 Dat wordt niet verbeterd door rust of slaap
3 Het staat niet in verhouding tot de inspanning die dagelijks wordt gedaan
4 Geassocieerd met een gevoel van zwakte en zwakte
5 Stoort bij motivatie en verlangen om activiteiten uit te voeren
6 Moeilijkheden bij het uitvoeren van lange taken

Het voorkomt dat we ons concentreren, helder denken en dingen onthouden.

Voor degenen onder ons die leven met deze vorm van vermoeidheid, is dit niets nieuws. Het lijkt er echter op dat dit model een goede stap voorwaarts is. De medische wereld heeft geen goed begrip van de verschillende soorten vermoeidheid en heeft de juiste taal nodig om ze te beschrijven.

Iedereen voelt zich ooit moe en vermoeidheid is een van de belangrijkste klachten die artsen horen. Dit model biedt definitie voor vermoeidheid gerelateerd aan fibromyalgie, waardoor het zich onderscheidt van andere soorten vermoeidheid.

Velen van ons hebben fibromyalgie, we hebben elk niveau van vermoeidheid van dit nieuwe model ervaren, in verschillende variaties, en bijna zeker hebben we allemaal ervaring met artsen die de zwakheid die we voelen als gevolg van vermoeidheid vaak niet begrijpen.

Dit kan een angstaanjagend symptoom zijn, in de mate dat het soms ons bang maakt om te lopen uit angst om te vallen om de benen zo zwak te voelen dat het lijkt dat ze ons niet konden ondersteunen. En als deze zwakte komt en gaat, lijkt het soms zelfs niet veel logisch.

Met een beetje geluk zou dit nieuwe model ons en onze artsen kunnen helpen de vermoeidheid gerelateerd aan fibromyalgie beter te begrijpen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *