Wat is fibromyalgie (en wat is het niet)?

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat fibromyalgie wordt gekenmerkt door wijd verspreide spierpijn en specifieke gevoelige delen van het lichaam. Daar stopt het echter niet, omdat fibromyalgie meerdere systemen van het lichaam beïnvloedt, inclusief het zenuwstelsel, het endocriene systeem en het immuunsysteem. 

Overactieve zenuwen zijn ook alomtegenwoordig bij fibromyalgie . Triggerpoints kunnen de symptomen van fibromyalgie verergeren door hun aanwezigheid in en rond spieren en bindweefsel. Het endocriene systeem kan worden uitgedaagd vanwege de stress op de schildklier en de bijnieren.

Het immuunsysteem werkt ook overuren, vaak vanwege de primaire condities die de immuunstatus beïnvloeden. Dit is de reden waarom mensen met fibromyalgie vaak fibromyalgie beschrijven als niet alleen met chronische pijn leven, maar ook leven met een griep 24/7.

Lees hier meer. De eerste sectie beschrijft wat FIbromyalgia niet is. Het tweede deel gaat dieper in op wat Fibromyalgie IS en bevat een link naar onze Interactive Symptoms List. 

Wat fibromyalgie is niet

Mensen zijn vaak verward en vragen wat fibromyalgie is omdat ze eenvoudigweg niet begrijpen wat deze diagnose betekent, maar laten we eerst direct naar het tweede deel van deze vraag gaan.

Fibromyalgie is niet alleen een reden om te klagen . Het is geen excuus om niet te werken of uit andere verantwoordelijkheden te komen door te kiezen. Het is geen bron van pijn die komt en gaat naar goeddunken van de lijder. Hoewel dit de meningen zijn die soms worden vastgehouden door mensen die niet geloven in fibromyalgie of deze begrijpen, is dit een ernstige medische aandoening die meerdere systemen van het lichaam beïnvloedt.

Fibromyalgie is geen ziekte die alleen in verband wordt gebracht met het leven in het middenvan de dag, zoals in de dagelijkse pijntjes en kwalen om ouder te worden. Nee, het is veel complexer dan dat. Sterker nog, velen van ons hebben al van jongs af aan symptomen meegemaakt. In mijn geval begonnen de symptomen op de leeftijd van 9 jaar, met ernstige chronische migraine, MCS en later met het ontwikkelen van fibromyalgie. We zijn van mening dat we in het vroege leven moeten kijken naar alle mogelijke toxines, trauma’s en blootstellingen. Toxische blootstelling die daadwerkelijk een grotere neiging tot ontwikkelen van fibromyalgie of een auto-immuuntoestand kan creëren.

Fibromyalgie is niet wat je ziet afgebeeld in tv-commercials . Deze advertenties en commercials beginnen niet eens nauwkeurig de complexiteit van fibromyalgie weer te geven. Dat kunnen ze niet, want als ze dat wel zouden doen, zouden ze hun medicijnen er niet voor kunnen promoten. Dus in zekere zin vereenvoudigen ze hun weergave van fibromyalgie om medicijnen voor fibromyalgie te blijven verkopen. Nee, leven met fibro is niet zo gemakkelijk of eenvoudig als het nemen van een pil en het doorgaan met je leven. Sterker nog, velen van ons hebben ernstige reacties op medicijnen en de bijwerkingen verergeren alleen de symptomen die al aanwezig zijn.

Fibromyalgie is geen spierspanning in een deel van het lichaam van “overmatig doen”.
We hebben geen fibro in slechts één deel van het lichaam. Ja, ik heb het eerder gehoord. Mensen diagnosticeren zichzelf en zeggen dat ze fibro in hun benen of schouders hebben of waar dan ook. Nee, zo werkt het niet. Veel mensen kunnen bijvoorbeeld triggerpoints rond spieren en bindweefsel hebben en deze kunnen worden geactiveerd door een stress of spanning. Maar met fibromyalgie hebben we een combinatie van gevoelige gebieden, triggerpoints en symptomen in meerdere systemen. Dus zelfs een “zacht trauma” kan het zenuwstelsel in fibro activeren, in tegenstelling tot andere aandoeningen.

Fibromyalgie staat niet vaak alleen . Velen van ons leven met zijn primaire condities, ME / CVS (Myalgische Encefalomyelitis) en MCS (Multiple Chemical Sensitivity). Meer informatie is te vinden op onze site over deze co-voorwaarden.

Fibromyalgie en deze condities kunnen het dagelijkse leven moeilijker maken, maar degenen die lijden aan de pijn en symptomen van fibromyalgie zouden er alles aan doen om het te laten verdwijnen. Ze nemen graag meer verantwoordelijkheid op zich en dromen van een dag waarop ze kunnen garanderen dat ze nooit meer een belangrijke gebeurtenis in het leven van hun geliefden zullen missen. Net als iemand die lijdt aan een hartaandoening, epilepsie of kanker, hebben ze simpelweg geen keus.

Wat is fibromyalgie?

 

Fibromyalgie wordt beschouwd als een uitgebreide musculoskeletale pijnaandoening, hoewel het ook vele systemen van het lichaam beïnvloedt. Op onze website hier behandelen we de vele systemen en gebieden van het getroffen lichaam, van de spieren en gewrichten tot het maagdarmkanaal en de hersenen.

Het immuunsysteem en het zenuwstelsel ook voor het endocriene systeem.  Het kan van invloed zijn op kwetsbare delen van uw lichaam, zoals gevoelige zones rond de nek en onderrug, triggerpoints in de bovenrug, de spieren en botten en de verschillende systemen, waaronder het endocriene, zenuw- en immuunsysteem. Voor meer nauwkeurigheid vermelden we enkele van de secundaire symptomen in primaire symptoomkoppelingen in onze  Symptomenlijst.

Sommige mensen beschouwen depressie, angst en andere psychische aandoeningen als een direct symptoom van de aandoening die net zo echt is als de pijn. Het is waarschijnlijker een gevolg van de ziekte omdat leven met fibromyalgie stressvol is . Te vaak kunnen symptomen van fibromyalgie worden “geactiveerd” door externe bronnen waar we niet altijd de controle over hebben. Dit kan leiden tot enkele uren van verhoogde pijn of tot een verlengde flare, dagen of weken duren.

Met de afwezigheid van een kankertumor, chirurgische ingreep of zelfs medische scans die iets fysieks mis met het lichaam tonen, is het voor sommige mensen moeilijk om te beseffen hoeveel pijn wordt verdragen door fibromyalgielijders. Veel patiënten ontvangen niet de steun en zorg die ze nodig hebben van geliefden, en zelfs met die steun is dit een aandoening die een mentale, fysieke en sociale tol vraagt.

Andere opties uitsluiten / Het goede en het slechte

Het is belangrijk om te bepalen wat fibromyalgie is en wat niet . U kunt uw arts vaak bezoeken met ernstige pijn, stijfheid, spierpijn, tintelingen, branderigheid en extreme vermoeidheid, en zij kunnen u routinematig vertellen dat er niets mis met u is. Ze kunnen een ontsteking in je lichaam opnemen, maar ze kunnen vaak niet bepalen waar het vandaan komt. Een diagnose van fibromyalgie komt meestal na veel testen omdat je eerst andere medische aandoeningen moet uitsluiten.

Dit is de reden waarom fibromyalgie vaak als een onzichtbare ziekte wordt beschouwd. Het is duidelijk daar, maar zoals vele andere omstandigheden, kun je de pijn niet zien, je kunt de symptomen die we ervaren niet altijd “zien”. Het is een chronische ziekte die kan leiden tot consistente pijn en ongemak. Het kan ook komen en gaan met flare-ups die vonkend op onverwachte en zeer ongelegen momenten. Het kan volledig slopend zijn, zelfs wanneer de patiënten niets liever willen dan genieten van een actief, gezond leven. Het goede en het slechte. Je voelt je goed wanneer je niet de diagnose van een levensbedreigende ziekte hebt. Andere testen komen negatief uit. U kunt zich echter net zo slecht voelen als de dokter naar u kijkt alsof alles in orde is. Waarom voel je je niet goed? Je weet dat er iets niet klopt. Dit is vaak het begin van de reis. U zult met uw arts samenwerken waar dat nodig is, maar u zult ook weten dat er gebieden van uw gezondheid zijn die u zelf in handen moet nemen.

We willen dat u fibromyalgie en alle symptomen beter begrijpt ,  maar tegelijkertijd kan het gevaarlijk zijn om elk symptoom toe te schrijven aan fibro.  Met al onze specifieke artikelen over fibromyalgiesymptomen bieden we oplossingen om u te helpen een betere kwaliteit van leven te creëren, maar nooit valse behandelingen of cover-ups. Kijk, het is belangrijk om te weten wat er in ons lichaam gebeurt. Waarom heb ik deze pijn? Wat triggert een bepaald symptoom?

Dat is waarom we dit doen. Ons belangrijkste doel is om iedereen met fibromyalgie en co-aandoeningen te helpen de best mogelijke kwaliteit van leven te hebben. Geen valse oplossingen, geen snelle oplossingen.  Raadpleeg op elk gewenst moment de interactieve symptomenlijst hieronder.

20 thoughts on “Wat is fibromyalgie (en wat is het niet)?

 1. Normally I don’t read article on blogs, but I wish to say that this write-up very pressured me to try and do
  so! Your writing taste has been surprised me.
  Thanks, quite nice post.

 2. We are a bunch of volunteers and starting a
  brand new scheme in our community. Your website provided us with
  useful information to work on. You’ve performed an impressive task and our whole community will be grateful to
  you.

 3. Hi there! I know this is kind of off topic but I
  was wondering if you knew where I could find a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding one?
  Thanks a lot!

 4. Hello there! This post could not be written any better!

  Reading this post reminds me of my good old room mate! He always kept talking about this.

  I will forward this post to him. Pretty sure he
  will have a good read. Many thanks for sharing!

 5. This is really interesting, You’re an excessively skilled blogger.
  I’ve joined your rss feed and stay up for searching for more of your magnificent post.
  Additionally, I’ve shared your website in my social networks

 6. Ahaa, its pleasant dialogue regarding this paragraph at this place at this web site,
  I have read all that, so now me also commenting at this place.

 7. Right here is the right web site for everyone
  who really wants to understand this topic. You understand a
  whole lot its almost tough to argue with you
  (not that I personally will need to…HaHa). You certainly put a brand
  new spin on a subject that’s been discussed for a
  long time. Wonderful stuff, just excellent!

 8. What’s up to all, for the reason that I am in fact eager of reading this website’s post to be updated
  on a regular basis. It carries nice data.

 9. This is really interesting, You are an overly professional blogger.
  I’ve joined your feed and sit up for searching for extra of your wonderful post.
  Also, I’ve shared your web site in my social networks

 10. I’m really impressed with your writing skills and also with the
  layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it
  yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it is rare
  to see a nice blog like this one these days.

 11. Good post however I was wondering if you could write a litte more
  on this topic? I’d be very thankful if you could
  elaborate a little bit further. Kudos!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *