SENSORISCHE OVERBELASTING: HOE NOISE KAN BEÏNVLOEDEN U IN FIBROMYALGIE

Gevoeligheid voor milieu stimulatie, met inbegrip van fel licht, harde geluiden, en zelfs bepaalde geuren, kan leven met fibromyalgie bijzonder uitdagend. Je zou elke ochtend wakker afvragen wat nieuwe trekker uw fibromyalgie symptomen kunnen verergeren.

Afbeelding resultaat voor geluidsoverlast

“Ik omgaan met alles wat op een dag-tot-dag basis,” zegt Stephanie Parker van Dover, Del., Die gelooft dat haar symptomen zijn consistent met fibromyalgie, maar is nog niet formeel vastgesteld. De symptomen houden haar deel te nemen aan de dagelijkse familie-activiteiten, zoals het bekijken van haar kinderen balspelen in de middag.

Tina Pringle, die 16 jaar geleden de diagnose fibromyalgie, zegt dat haar fibromyalgie symptomen overweldigend geweest. “De symptomen allen samen te voegen, en vanwege de vermoeidheid en de hersenen mist, wordt alles een doolhof van pure verwarring,” legt Pringle.

De bewoner Verenigd Koninkrijk zegt dat haar oogarts die haar gevoeligheid voor licht, maar het is haar gevoeligheid voor geluid die het meest verontrustend. “Loud pony, een kind huilen, luide muziek, geschreeuw, blaffende honden, en mijn ergste ergernis, fluiten, zijn allemaal een probleem”, zegt ze. “De geluiden klinken in mijn hoofd als een rinkelende cimbaal en ervoor zorgen dat mijn hele lichaam te gespannen.”

Als haar spanning groeit, neemt ook haar fibromyalgie pijn, en ze heeft terug te trekken naar een donkere kamer om te ontspannen. Haar reactie is bijzonder problematisch thuis, waar haar tienerdochter houdt vaak luide muziek te spelen en zich gedragen in een typisch onstuimige adolescent mode.

Lawaai is nog maar het begin van de sensorische angst die kunnen bijdragen aan uw fibromyalgie pijn. Mensen met fibromyalgie rapport:

 • Chronische pijn en tederheid
 • Verhoogde gevoeligheid voor aanraking of druk
 • Verhoogde gevoeligheid voor harde geluiden
 • Verhoogde gevoeligheid voor stank
 • Verhoogde gevoeligheid voor temperatuurveranderingen
 • Verhoogde gevoeligheid voor bepaalde smaken

What’s Going On Inside Your Head

Deze verhoogde gevoeligheid kan moeilijk zijn voor u om te begrijpen, laat staan uit te leggen aan vrienden en familieleden die zien geen uiterlijke probleem. De ongemakkelijke en pijnlijke sensaties van fibromyalgie kan een deel van je hersenen ongebruikelijke manier van verwerking van pijn, suggereert fibromyalgie onderzoeker Benjamin Natelson, MD, een neurologie professor aan het Albert Einstein College of Medicine in New York en auteur van  uw symptomen Real: Wat te doen als uw arts zegt niets aan de hand.

Volgens een studie gepubliceerd in de  Archives of fysische geneeskunde en revalidatie  die vergeleken en verslagen van vrouwen met reumatoïde artritis, vrouwen met fibromyalgie en vrouwen geanalyseerd zonder pijnsyndroom, mensen met fibromyalgie waren veel meer kans om intense, onaangename reacties op geluiden te melden , geuren, smaken, en tactiele sensaties.

Een andere studie, gepubliceerd in het tijdschrift  Pain Research and Treatment, suggereert dat veranderingen in de hersenchemie bij mensen met fibromyalgie kunnen worden gekoppeld aan gevoeligheid voor stimuli zoals geluid en geur. Imaging-onderzoeken hebben visuele weergaven van deze veranderde reactie op sensaties gegeven. In sommige opzichten kunnen de hersenen van mensen met fibromyalgie hyperreactief zijn, zelfs de mogelijkheid van pijn of ongemak, zegt dr. Natelson.

Onderzoekers hebben ook getest weefselmonsters en vonden verhoogde niveaus van inflammatoire markers in de huid van mensen met fibromyalgie – die kan worden gekoppeld aan overgevoeligheid voor aanraking. Touch gevoeligheid is echt voor mensen zoals Pringle, die zegt dat er momenten zijn waarop zelfs hand in hand met haar partner is te pijnlijk om te dragen. Kleding die te strak zijn, massages, en zelfs lichte aanrakingen alle tekortkomingen in haar pijn en stress. Om de zaken nog erger te maken, Pringle zegt ze soms zelfs flinches onwillekeurig bij aanraking door anderen, die kwetsend kunnen zijn voor mensen om haar heen.

Wat te doen Over Fibromyalgie Symptomen

Hoe kun je een probleem die kunnen voortvloeien uit de bedrading in je hersenen aan te pakken? Hier zijn een aantal praktische stappen die u kunt nemen om deze zintuiglijke symptomen te beheren:

 • Werken met een ondersteunende arts.  “Als uw arts niet gelooft u fibromyalgie, een nieuwe krijgen”, benadrukt Natelson. Pijnbehandeling het meest effectief zijn, zegt hij, als u en uw arts op hetzelfde team. Drie voorgeschreven medicijnen zijn goedgekeurd voor de behandeling van fibromyalgie en kan u helpen uw fibromyalgie pijn te beheren en te verminderen uw overgevoeligheid.
 • Wees actief.  Een overzicht van de oefening als onderdeel van fibromyalgie behandeling, gepubliceerd in het tijdschrift  Rheumatology International,  toonde aan dat aërobe oefening kan compenseren pijn en minimaliseren tender point gevoeligheid. Natelson adviseert zachte fysieke conditie. Zijn recept: “Loop gedurende 30 minuten om de andere dag op ongeveer 1,5 tot 2 mijl per uur” Dit verhoogt de bloedtoevoer naar de spieren en weefsels. Heel geleidelijk verhogen van uw tempo tot ongeveer 3,6 mph. Dit niveau van de activiteit “lijkt pijnperceptie downregulate,” Natelson uit. Wandelen buiten is ideaal, maar als u gevoelig voor veranderingen in temperatuur, licht bent, geuren en andere sensaties, start een wandel-programma in uw huis of in de sportschool.
 • Vermijd je triggers.  Zoveel als je kunt, beheers je omgeving zodat je potentiële oorzaken van ongemak kunt beperken:
  • Ventileer uw huis goed om sterke geuren te verwijderen.
  • Overweeg oordopjes of ruisonderdrukkende hoofdtelefoons om harde geluiden te minimaliseren of te elimineren.
  • Zorg voor je huid en verminder irritatie door zachte producten te gebruiken en extreme temperaturen te vermijden, zoals zeer heet of erg koud water.
  • Draag loszittende kleding en kleed je aan in lichte lagen die je kunt verwijderen als het gewicht van je kleding je huid gaat irriteren.
  • Grenzen instellen. Wanneer haar gevoeligheid voor licht bijzonder intens is, legt Pringle eenvoudigweg aan familieleden uit dat ze op dat moment niet met hen naar tv kan kijken.
  • Maak een retraite. Op bijzonder moeilijke dagen kan een comfortabele, koele, verduisterde kamer een rustgevende plek zijn om te ontspannen en op te laden.
  • Draag een zonnebril. Binnen of buiten, als u gevoelig voor licht of bepaalde patronen te voelen, zet op sommige tinten en geef uw ogen een pauze.

Fibromyalgie symptomen die al uw zintuigen van invloed kan elke dag een strijd te maken, en wanneer u problemen ondervindt het beheren van uw gevoeligheden, kunt u in de verleiding om thuis te blijven en gezelligheid en verblijft buiten te voorkomen. Toch Natelson zegt dat dit niet een goede strategie op de lange termijn. In plaats daarvan, nauw samen te werken met uw arts om strategieën die uw blootstelling aan bepaalde triggers te beperken zonder dat je ervan weerhoudt te genieten van de wereld om je heen te ontwikkelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *