Fibromyalgie: omgaan met sensorische overbelasting

Gevoeligheid voor milieu stimulatie, met inbegrip van fel licht, harde geluiden, en zelfs bepaalde geuren, kan leven met fibromyalgie bijzonder uitdagend. Je zou elke ochtend wakker afvragen wat nieuwe trekker uw fibromyalgie symptomen kunnen verergeren.

Afbeelding resultaat voor geluid en Fibromyalgie

“Ik omgaan met alles wat op een dag-tot-dag basis,” zegt Stephanie Parker van Dover, Del., Die gelooft dat haar symptomen zijn consistent met fibromyalgie, maar is nog niet formeel vastgesteld. De symptomen houden haar deel te nemen aan de dagelijkse familie-activiteiten, zoals het bekijken van haar kinderen balspelen in de middag.

Tina Pringle, die 16 jaar geleden de diagnose fibromyalgie, zegt dat haar fibromyalgie symptomen overweldigend geweest. “De symptomen allen samen te voegen, en vanwege de vermoeidheid en de hersenen mist, wordt alles een doolhof van pure verwarring,” legt Pringle.

De bewoner Verenigd Koninkrijk zegt dat haar oogarts die haar gevoeligheid voor licht, maar het is haar gevoeligheid voor geluid die het meest verontrustend. “Loud pony, een kind huilen, luide muziek, geschreeuw, blaffende honden, en mijn ergste ergernis, fluiten, zijn allemaal een probleem”, zegt ze. “De geluiden klinken in mijn hoofd als een rinkelende cimbaal en ervoor zorgen dat mijn hele lichaam te gespannen.”

Als haar spanning groeit, neemt ook haar fibromyalgie pijn, en ze heeft terug te trekken naar een donkere kamer om te ontspannen. Haar reactie is bijzonder problematisch thuis, waar haar tienerdochter houdt vaak luide muziek te spelen en zich gedragen in een typisch onstuimige adolescent mode.

Lawaai is nog maar het begin van de sensorische angst die kunnen bijdragen aan uw fibromyalgie pijn. Mensen met fibromyalgie rapport:

 • Chronische pijn en tederheid
 • Verhoogde gevoeligheid voor aanraking of druk
 • Verhoogde gevoeligheid voor harde geluiden
 • Verhoogde gevoeligheid voor stank
 • Verhoogde gevoeligheid voor temperatuurveranderingen
 • Verhoogde gevoeligheid voor bepaalde smaken

What’s Going On Inside Your Head

Deze verhoogde gevoeligheid kan moeilijk zijn voor u om te begrijpen, laat staan uit te leggen aan vrienden en familieleden die zien geen uiterlijke probleem. De ongemakkelijke en pijnlijke sensaties van fibromyalgie kan een deel van je hersenen ongebruikelijke manier van verwerking van pijn, suggereert fibromyalgie onderzoeker Benjamin Natelson, MD, een neurologie professor aan het Albert Einstein College of Medicine in New York en auteur van  uw symptomen Real: Wat te doen als uw arts zegt niets aan de hand.

Volgens een studie gepubliceerd in de  Archives of fysische geneeskunde en revalidatie  die vergeleken en verslagen van vrouwen met reumatoïde artritis, vrouwen met fibromyalgie en vrouwen geanalyseerd zonder pijnsyndroom, mensen met fibromyalgie waren veel meer kans om intense, onaangename reacties op geluiden te melden , geuren, smaken, en tactiele sensaties.

Een andere studie, gepubliceerd in het tijdschrift  Pain Research and Treatment, suggereert dat veranderingen in de chemie van de hersenen bij mensen met fibromyalgie kan worden gekoppeld aan gevoeligheid voor stimuli zoals geluid en geur. Imaging studies hebben visuele afbeeldingen van deze veranderde respons op sensaties verstrekt. In sommige opzichten, kunnen de hersenen van mensen met fibromyalgie hyper-responsieve om de mogelijkheid van pijn of ongemak zelfs, zegt Dr Natelson.

Onderzoekers hebben ook getest weefselmonsters en vonden verhoogde niveaus van inflammatoire markers in de huid van mensen met fibromyalgie – die kan worden gekoppeld aan overgevoeligheid voor aanraking. Touch gevoeligheid is echt voor mensen zoals Pringle, die zegt dat er momenten zijn waarop zelfs hand in hand met haar partner is te pijnlijk om te dragen. Kleding die te strak zijn, massages, en zelfs lichte aanrakingen alle tekortkomingen in haar pijn en stress. Om de zaken nog erger te maken, Pringle zegt ze soms zelfs flinches onwillekeurig bij aanraking door anderen, die kwetsend kunnen zijn voor mensen om haar heen.

Wat te doen Over Fibromyalgie Symptomen

Hoe kun je een probleem die kunnen voortvloeien uit de bedrading in je hersenen aan te pakken? Hier zijn een aantal praktische stappen die u kunt nemen om deze zintuiglijke symptomen te beheren:

 • Werken met een ondersteunende arts.  “Als uw arts niet gelooft u fibromyalgie, een nieuwe krijgen”, benadrukt Natelson. Pijnbehandeling het meest effectief zijn, zegt hij, als u en uw arts op hetzelfde team. Drie voorgeschreven medicijnen zijn goedgekeurd voor de behandeling van fibromyalgie en kan u helpen uw fibromyalgie pijn te beheren en te verminderen uw overgevoeligheid.
 • Wees actief.  Een overzicht van de oefening als onderdeel van fibromyalgie behandeling, gepubliceerd in het tijdschrift  Rheumatology International,  toonde aan dat aërobe oefening kan compenseren pijn en minimaliseren tender point gevoeligheid. Natelson adviseert zachte fysieke conditie. Zijn recept: “Loop gedurende 30 minuten om de andere dag op ongeveer 1,5 tot 2 mijl per uur” Dit verhoogt de bloedtoevoer naar de spieren en weefsels. Heel geleidelijk verhogen van uw tempo tot ongeveer 3,6 mph. Dit niveau van de activiteit “lijkt pijnperceptie downregulate,” Natelson uit. Wandelen buiten is ideaal, maar als u gevoelig voor veranderingen in temperatuur, licht bent, geuren en andere sensaties, start een wandel-programma in uw huis of in de sportschool.
 • Vermijd uw triggers.  Zoveel als je kunt, de controle van uw omgeving, zodat u mogelijke oorzaken van ongemak te beperken:
  • Ventileer uw huis goed op sterke geuren te verwijderen.
  • Denk aan oordopjes of noise-cancelling hoofdtelefoon te minimaliseren of te elimineren harde geluiden.
  • Verzorg je huid en het verminderen van irritatie door het gebruik van zachte producten en het vermijden van extreme temperaturen, zoals zeer warm of zeer koud water.
  • Draag loszittende kleding en kleden zich in het licht lagen die u kunt verwijderen als het gewicht van uw kleren begint om uw huid irriteren.
  • Stel grenzen. Toen haar gevoeligheid voor licht is bijzonder intens, Pringle legt gewoon aan familieleden dat ze geen tv kunnen kijken met hen recht op dat moment.
  • Maak een retraite. Op bijzonder moeilijke dagen, misschien een comfortabele, koele, donkere kamer een rustgevende plek om te ontspannen en op te laden zijn.
  • Draag een zonnebril. Binnen of buiten, als u gevoelig voor licht of bepaalde patronen te voelen, zet op sommige tinten en geef uw ogen een pauze.

Fibromyalgie symptomen die al uw zintuigen van invloed kan elke dag een strijd te maken, en wanneer u problemen ondervindt het beheren van uw gevoeligheden, kunt u in de verleiding om thuis te blijven en gezelligheid en verblijft buiten te voorkomen. Toch Natelson zegt dat dit niet een goede strategie op de lange termijn. In plaats daarvan, nauw samen te werken met uw arts om strategieën die uw blootstelling aan bepaalde triggers te beperken zonder dat je ervan weerhoudt te genieten van de wereld om je heen te ontwikkelen.

22 thoughts on “Fibromyalgie: omgaan met sensorische overbelasting

 1. Hey there! Would you mind if I share your blog with my
  facebook group? There’s a lot of folks that I think would really appreciate your content.
  Please let me know. Thank you

 2. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you could do with a few pics to drive the message home a bit, but
  other than that, this is great blog. A fantastic read.
  I will definitely be back.

 3. Hi! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout
  out and tell you I really enjoy reading your blog posts.
  Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the same topics?
  Thanks!

 4. I am extremely inspired along with your writing
  skills and also with the layout for your weblog.
  Is that this a paid subject or did you modify it yourself?
  Anyway stay up the excellent quality writing, it is rare to look a great blog like this one nowadays..

 5. Thanks for your marvelous posting! I definitely
  enjoyed reading it, you may be a great author. I will ensure that I bookmark
  your blog and will come back sometime soon.
  I want to encourage continue your great posts, have a nice afternoon!

 6. I am curious to find out what blog platform you have been utilizing?
  I’m experiencing some minor security issues with my latest site and I’d like to
  find something more safe. Do you have any suggestions?

 7. you are in point of fact a just right webmaster.
  The website loading speed is amazing. It kind of feels that
  you’re doing any unique trick. Also, The contents
  are masterpiece. you have done a wonderful job on this matter!

 8. Pingback: Google
 9. My brother suggested I might like this web site. He was once entirely right.
  This submit actually made my day. You can not imagine just how much
  time I had spent for this information! Thank you!

 10. Hi there! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog article or vice-versa?
  My site goes over a lot of the same topics as yours and I believe we could greatly benefit from each other.
  If you might be interested feel free to send me an email.
  I look forward to hearing from you! Terrific blog by the way!

 11. Attractive section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed
  account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your augment and even I achievement you access
  consistently quickly.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *