Duizeligheid, evenwicht en valt tijdens fibromyalgie fakkels

In fibromyalgie, duizeligheid, slechte balans, en watervallen zijn voorkomende klachten. Voor sommige mensen, zijn ze een kleine ergernis die opduikt op de gelegenheid. In andere gevallen kunnen ze ernstig invaliderende zijn en leiden tot regelmatige verwondingen.

Vallen, en in het bijzonder vaak vallen, is een ernstig probleem. Het laatste wat je nodig hebt wanneer je al in constante pijn bent is om jezelf de hele tijd pijn. Veelvuldig vallen of problemen met het evenwicht kan ook leiden tot een angst om te vallen.

Die angst kan, op zijn beurt, maak je bang om actief te blijven, zelfs binnen je grenzen. Volgens een studie in  Clinical Rheumatology,  73 procent van de mensen met fibromyalgie hebben een angst voor fysieke activiteit, en bijna 75 procent heeft problemen met het evenwicht.

Vallen is niet zozeer een symptoom en meer een gevolg van de symptomen van duizeligheid en een slechte balans. In deze toestand valt en balans problemen kunnen ook worden gerelateerd aan veranderingen in de manier waarop we lopen.

Dus waarom is fibromyalgie betrekken deze problemen? En wat kunnen we eraan doen?

Loading...

Fibromyalgie en duizeligheid

In fibromyalgie, duizeligheid komt meestal op wanneer u voor het eerst opstaan. Het is vergelijkbaar met het gevoel van een “head rush” vanaf het moment dat je opstaat te snel, alleen kan het elke keer dat je gaan liggen of zitten om opstaan ​​gebeuren. Het plotseling ontstaan ​​van duizeligheid kan je zwaaien op je voeten, wankelen, of het kan zelfs je valt of flauw.

Duizeligheid en flauwvallen in deze toestand kan worden gebonden aan een bepaalde subgroep volgens een 2017 studie gepubliceerd in het  European Journal of Pain .

Afbeelding resultaat voor oude dame vallen op de grond

Naast duizeligheid en flauwvallen, deze subgroep had ook de hoogste pijn niveaus evenals een aantal symptomen en aandoeningen waaronder overlappende cognitieve dysfunctie ( “fibro fog”), prikkelbare blaas, vulvodynia en rusteloze benensyndroom.

Onderzoek suggereert dat dit verschijnsel voortkomt uit disfunctie van het autonome zenuwstelsel (AZS), waarvan dysautonomia genoemd.

De ANS is betrokken met veel kritische functies in je lichaam, met inbegrip van de hartslag, bloeddruk, ademhalingsfrequentie, lichaamstemperatuur, metabolisme en de spijsvertering.

Duizeligheid als gevolg van dysautonomia kan orthostatische intolerantie, neuraal gemedieerde hypotensie of posturale orthostatische tachycardie syndroom (POTS) worden genoemd. In wezen, deze dingen betekenen dat het hart en de hersenen niet goed met elkaar communiceren.

Wat moet er gebeuren is dat wanneer je opstaat uit een liggende of zittende houding, de ANS verhoogt je bloeddruk om de zwaartekracht te bestrijden en te houden voldoende toevoer van bloed in je hersenen. Met dysautonomia, gebeurt dit niet zoals het hoort. In plaats daarvan kan de bloeddruk eigenlijk vallen als je staat, en het resultaat is duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd. In POTS, de hartslag versnelt als de bloeddruk daalt.

Duizeligheid kan worden geassocieerd met hartkloppingen, wazig zien, verhoogde hartslag, pijn op de borst en een soort flauwvallen genoemd vasovagale syncope.

Niet iedereen met fibromyalgie-gerelateerde duizeligheid flauwvallen, dat wel. In een studie uit 2008, zeggen de onderzoekers duizeligheid en hartkloppingen werden vaker dan flauwvallen. Ze zeggen ook POTS was één van de meest voorkomende fibromyalgie symptomen die ze waargenomen tijdens tilt-table tests, die uw reactie op veranderingen in de positie te meten.

Balans en Gait Problemen in fibromyalgie

Het toevoegen van de mogelijkheid van vallen, onderzoek suggereert dat mensen met fibromyalgie lopen anders dan gezonde mensen. Een studie uit 2009 bleek dat ongeveer 28 procent van de mensen met deze ziekte hebben een abnormale gang (manier van lopen).

In een 2017 studie van de functionele prestaties, onderzoekers zei dat de gang en het evenwicht ernstig waren aangetast bij deze aandoening. Verschillen inbegrepen:

  • significant korter paslengte
  • trager tempo
  • de manier waarop het lichaam zwaait tijdens het lopen

De onderzoekers merkten op dat de gang en balans verschillen waren slechter bij mensen die meer pijn, stijfheid, vermoeidheid, angst en depressie hadden.

Ze aanbevolen dat de artsen beoordelen van de gang en houding van hun patiënten met fibromyalgie om het beste type van de revalidatie te vinden en valpreventie voor hen.

Deze studie maakt deel uit van een groeiende hoeveelheid wetenschappelijke literatuur om balans en lopen problemen op dit aandoening die kan leiden tot valpartijen. Toch, evalueren en behandelen van deze symptomen kunnen een hoge prioriteit voor uw arts niet. Als ze zorgen voor u, zorg ervoor dat ze op te brengen bij uw volgende afspraak.

Het verlichten van Duizeligheid en valrisico bij fibromyalgie

Hoe meer succesvol je bent bij de behandeling van uw fibromyalgie, hoe minder deze symptomen zou een probleem zijn. Echter, als ze meer aandacht nodig hebben of je hebt niet in staat om effectieve fibromyalgie behandelingen kunnen vinden, heeft u verschillende opties.

Voor duizeligheid van POTS, orthostatische hypotensie, of neuraal gemedieerde hypotensie, kan uw arts kunnen adviseren medicijnen die helpen. Deze kunnen bestaan ​​uit SSRI / SNRI’s, benzodiazepines en bètablokkers. Sommige van deze geneesmiddelen kunnen helpen verlichten andere fibromyalgie symptomen, evenals-SSRI’s en SNRI’s worden vaak voorgeschreven voor deze ziekte. Uw arts kan ook aan veranderingen in levensstijl.

Als u rookt, onderzoek gepubliceerd in het reumatologische tijdschrift  Joint, Bone, Spinesuggereert dat stoppen met roken kan helpen verlichten flauwvallen en een aantal andere symptomen van fibromyalgie.

Als het gaat om balans en lopen, fysiotherapie is een veel voorkomende behandeling. U kunt ook uw arts te vragen of zoiets als yoga, tai chi of qigong is veilig voor jou.

Totdat je manieren om deze symptomen te verbeteren, het loont om voorzichtig te zijn. Hulpmiddelen zoals een stok of rollator kan helpen houden u op uw voeten. Zittend oefeningen kunnen de veiligste optie zijn, en ze zijn zeker een betere keuze dan minder actief dan je kan zijn.

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *