WAT IS MYOFASCIALE SYNDROOM EN HOE HET IS AANGESLOTEN BIJ FIBROMYALGIE.

Fibromyalgie en myofasciale pijnsyndroom gaan vaak samen. Vanwege de frequente overlap en sommige gelijkaardige symptomen, zijn ze vaak verward met dezelfde staat en, als gevolg daarvan, zijn mensen met zowel soms pas gediagnosticeerd met en behandeld voor een.

afbeelding resultaat

Dat is een reëel probleem, voor drie belangrijke redenen:

 1. ze vereisen een verschillende behandeling
 2. MPS triggerpoints kunnen worden geëlimineerd
 3. MPS pijn kan FMS verergeren, en het verlagen van MPS pijn kan FMS symptomen aanzienlijk te kalmeren

Sommige onderzoekers gebruiken de naam “chronische myofasciale pijn” (CMP) in plaats van myofasciale pijnsyndroom vanwege het bewijs dat het een ziekte, niet een syndroom. (A “syndroom” is een reeks van symptomen zonder bekende oorzaak.)

Overzicht

In MPS, spieren en bindweefsel (die deel uitmaken van de fascia) ontwikkelen wat heet een trigger point (TRP). Dit zijn  niet  dezelfde als FMS gevoelige punten.

Een trigger punt is een kleine, harde knoop dat je soms onder je huid kan voelen. De knoop zelf kan pijnlijk zijn, vooral wanneer prikte, maar veroorzaakt vaak pijn in een ander gebied, die heet referred pain.

Triggerpoints vormen typisch als gevolg van trauma aan het weefsel. Deskundigen weten niet waarom de schade die normaal geneest bij de meeste mensen veroorzaakt koudereflex in anderen. Echter, studies suggereren dat spierblessure bij sommige mensen leidt tot afwijkingen waar de zenuwcellen aan te sluiten op spiercellen. Dit suggereert MPS is een neuromusculaire ziekte.

Vereniging

Waarom mensen met MPS ontwikkelen vaak FMS is nog niet duidelijk, maar een groeiende hoeveelheid bewijsmateriaal blijkt dat, bij sommige mensen, kan chronische pijn veranderingen in het centrale zenuwstelsel, wat resulteert in het centrum van sensibilisering. Als theorieën juist zijn, kan vroegtijdige behandeling van MPS helpen bij het voorkomen FMS.

Een opkomende overkoepelende term voor FMS, MPS, en andere voorwaarden met betrekking tot centrale sensitisatie is centraal gevoeligheid syndromen.

symptomen

Sommige symptomen geassocieerd met MPS zijn vergelijkbaar met symptomen geassocieerd met FMS, terwijl anderen zijn gekoppeld aan slechts een van.

De symptomen die ze gemeen hebben zijn onder andere:

 • zacht weefsel pijn varieert van mild tot ernstig
 • hoofdpijn en / of migraine
 • verstoorde slaap
 • evenwicht problemen en / of duizeligheid
 • tinnitus (oorsuizen) en oorpijn
 • geheugenproblemen
 • onverklaarbare zweten
 • verergering van de symptomen als gevolg van stress, verandert / extremen in het weer, en lichamelijke activiteit

Symptomen geassocieerd met MPS, maar  niet  met FMS zijn onder meer:

 • gevoelloosheid in de ledematen
 • popping of klikken gewrichten
 • bewegingsbeperking van de gewrichten, met name de kaak
 • verdubbeld of wazig zicht
 • onverklaarbare misselijkheid

Symptomen geassocieerd met FMS, maar  niet  met MPS zijn onder meer:

 • vermoeidheid
 • paniekaanvallen
 • gevoel overweldigd door de hoge niveaus van zintuiglijke input
 • allergieën en gevoeligheden
 • periodieke verwarring en desoriëntatie

Voor meer fibromyalgie symptomen, zie The Monster Lijst van fibromyalgie symptomen.

Diagnose

Afgeleide pijn maakt MPS bijzonder moeilijk te diagnosticeren en te behandelen. Typisch, een dokter zegt: “Waar doet het pijn?” En dan kijkt waar je punt. Voor de behandeling van MPS, moet u en uw arts om uw klachten te onderzoeken en erachter te komen waar je triggerpoints.

Uw arts kan triggerpoints vinden op gevoel of op basis van symptomen.

Tests zoals magnetische resonantie elastografie en weefsel biopsie afwijkingen in TRP vertonen, maar hun rol in de diagnose MPS nog onduidelijk.

In tegenstelling, geen test of scan toont afwijkingen in de weefsels waar mensen met FMS ervaren pijn.

behandelingen

Er zijn verschillende opties voor de behandeling van MPS:

 • Trigger-Point Injecties:  De arts een naald direct in een trp of op verschillende plaatsen aan los de strakke bands. De arts kan een pijnstillende medicatie te injecteren, zoals corticosteroïden of lidocaïne. (Let op: sommige artsen geloven corticosteroïden kunnen fibromyalgie symptomen verergeren.)  Als er geen medicatie wordt gebruikt, het is dry needling heet.
 • Acupunctuur:  Acupunctuur is een oude Chinese praktijk vergelijkbaar met needling drogen. Terwijl de studies van het gebruik ervan in MPS beperkt zijn zij zijn veelbelovend, en veel patiënten en huisartsen rapporteren goede resultaten.
 • Fysiotherapie:  Een speciaal soort therapie genaamd sproei-en-stretch is gebruikelijk voor de behandeling van MPS. Een fysiotherapeut leidt u door rekoefeningen tijdens het spuiten van een verdovende stof op je spieren. De therapeut kan ook gebruik maken van bepaalde massage technieken om uw spieren en TRP’s los te maken. Bovendien kan een therapeut met u werken aan factoren, zoals een slechte houding die kunnen bijdragen tot MPS.
 • Medicijnen:  Gemeenschappelijke drugs voor MPS omvatten niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s), zoals Aleve (naproxen) of ibuprofen gebaseerde geneesmiddelen zoals Advil en Motrin, en tricyclische antidepressiva zoals amitriptyline, doxepine en nortriptyline.

MPS Behandelingen vs. FMS Behandelingen

Ook hier is er enige overlap, maar ook belangrijke verschillen. Behandelingen gebruikt voor zowel MPS en FMS zijn onder andere:

 • acupunctuur
 • Fysische therapie (zij het in verschillende vormen)
 • tricyclische antidepressiva (hoewel SSRI / SNRI antidepressiva worden steeds vaker voor FMS)

Studies tonen aan trekker-point injecties zijn niet effectief bij het verlichten van fibromyalgie tender points, en NSAID’s zijn niet effectief bij de behandeling FMS pijn.

Voor meer informatie over fibromyalgie behandelingen, kunt u de behandeling van fibromyalgie – een multidisciplinaire aanpak.

omgaan

Met significante verschillen in hun symptomen, diagnostiek en behandeling, het is duidelijk dat fibromyalgie en myofasciale pijnsyndroom zijn niet dezelfde staat. Het kan echter zeer moeilijk zijn om te bepalen welke toestand de oorzaak is van die pijn wanneer een persoon beiden heeft.

Door samen te werken, zowel op uw eigen en met uw arts en / of fysiotherapeut, kunt u in staat om erachter te komen waar u triggerpoints en de beste manier om hen te behandelen zonder verergering van uw fibromyalgie. Het verlichten van de myofasciale pijn is waarschijnlijk uw fibromyalgiesymptomen rustig, dus kon je goed zien een dubbel voordeel.

5 thoughts on “WAT IS MYOFASCIALE SYNDROOM EN HOE HET IS AANGESLOTEN BIJ FIBROMYALGIE.

 1. Hello, this weekend is fastidious designed for me,
  as this moment i am reading this fantastic informative piece of writing here at my residence.

 2. Terrific work! That is the kind of information that are
  meant to be shared around the web. Shame on the search engines for now not positioning this publish upper!
  Come on over and discuss with my website . Thank you =)

 3. I’m not sure the place you are getting your information, but good topic.
  I needs to spend some time finding out more or figuring out more.
  Thank you for fantastic info I used to be on the lookout
  for this information for my mission.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *