Hoe inflammatoire darmziekte aangesloten bij fibromyalgie

Een van de ergste dingen over het leven met fibromyalgie is de manier waarop het lijkt te leiden tot zo veel andere aandoeningen. Mensen met fibromyalgie hebben meer kans om alles van brandend maagzuur tot rusteloze benen syndroom ervaren. En een van de voorwaarden die mensen met fibromyalgie vaak uiteindelijk ervaren is moeite met het spijsverteringskanaal, zoals wanneer ze zich ontwikkelen inflammatoire darmziekten.

 

Maar niet alleen heeft fibromyalgie maak je meer kans om te lijden aan de aandoening, maar het kan de pijn veel erger te maken. Dus wat is een inflammatoire darmziekte? Hoe is het in verband met fibromyalgie? En wat kunt u doen om het te behandelen?

Wat is Inflammatory Bowel Disease?

Inflammatoire darmziekte (IBD) omvat een aantal een aantal verschillende omstandigheden die leiden tot ontsteking van het slijmvlies van het spijsverteringskanaal. Dat geldt ook voor zaken als colitis ulcerosa, waarbij zweren of zweren ontwikkelen zich in de darm, en de ziekte van Crohn, waarbij het spijsverteringskanaal zwelt en groeit ontstoken. Aan beide voorwaarden leiden tot symptomen zoals gewichtsverlies, diarree, bloederige ontlasting, en ernstige maagpijn.

Na verloop van tijd kan de chronische ontsteking van de darmen de bekleding van het spijsverteringskanaal beschadigen. En hoewel de conditie is niet dodelijk in de meeste gevallen, kan dit uiteindelijk leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

We weten niet wat de oorzaak van IBD, maar stress en dieet lijken beide een rol spelen. En zoals met de meeste omstandigheden, genetica is waarschijnlijk een grote factor ook. Mensen met een familiegeschiedenis van darmaandoeningen, hoe meer kans ze zich te ontwikkelen. Tot slot, roken is een ernstig gevaar voor de gezondheid, in het bijzonder als het gaat om de ziekte van Crohn.

En interessant, met fibromyalgie lijkt je meer kans om de aandoening te ontwikkelen en te maken.

Inflammatory Bowel Disease en fibromyalgie

Studies hebben aangetoond dat mensen met een inflammatoire darmziekte, in het bijzonder colitis ulcerosa, zijn ook meer kans om fibromyalgie. In feite, ongeveer 30% van de mensen met CU hebben ook fibromyalgie, die hoog genoeg is om een ​​verband tussen de twee voorwaarden te stellen.

Het is moeilijk om te zeggen wat die verwijzen kan zijn, vooral als we niet volledig begrijpen wat de oorzaken van beide voorwaarden. Maar als UC is een auto-immuunziekte, zoals veel mensen suggereren, dan zou het logisch dat het vaak gevolgen zou hebben voor mensen met fibromyalgie te maken.

Fibromyalgie-patiënten zijn over het algemeen meer kans op auto-immuunziekten dan de rest van de bevolking te ontwikkelen. En sommige mensen hebben zelfs gespeculeerd dat fibromyalgie zelf een auto-immune aandoening kan zijn. Echter, de meerderheid van de onderzoekers het erover eens dat dit waarschijnlijk niet het geval.

De belangrijkste reden voor de koppeling zou eigenlijk stress. Mensen met fibromyalgie leven zeer stressvolle leven in hun strijd om te gaan met hun chronische pijn. En we weten dat stress maakt u meer kans op auto-immuunziekten te ontwikkelen.

Wat de reden ook, met fibromyalgie kunnen ook de pijn van inflammatoire darmziekten veel erger. Dat komt waarschijnlijk omdat de frequente pijn van fibromyalgie maakt uw zenuwen gevoeliger voor alle soorten pijn. Als gevolg daarvan, mensen die IBD hebben met fibromyalgie voel de maag pijn van de aandoening zwaarder dan andere mensen. En dat kan de aandoening veel moeilijker om mee te leven te maken.

Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om het te behandelen.

Hoe kunt u behandelen?

Uiteraard is de eerste stap in de behandeling is het verkrijgen van een diagnose. Er zijn een paar verschillende manieren artsen gebruiken om IBD te diagnosticeren. De eerste is een bloedtest die zal controleren om te zien of je cellen zijn het leveren van genoeg zuurstof. Als ze niet leveren genoeg bloed, een aandoening genaamd bloedarmoede, dan is het een goed teken dat er iets mis is. De arts zal dan waarschijnlijk een colonoscopie te bestellen, waar ze een lange, flexibele buis op te nemen met een camera in de darmen om te controleren op tekenen van ontsteking.

Als je eenmaal hebt is gediagnosticeerd met de aandoening, kan de dokter medicijnen te behandelen voorschrijven. De meest voorkomende medicatie is basic niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen. Deze omvatten dingen zoals aspirine en ibuprofen en werken door het blokkeren van de productie van enzymen die bijdragen aan ontsteking.

Daarnaast kan artsen voorschrijven immuno-onderdrukkende geneesmiddelen die de activiteit van het immuunsysteem te verminderen. Deze immuuncellen bijdragen aan ontsteking, dus door ze te onderdrukken, kunnen de artsen de ontsteking in de darmen te verminderen.

Andere behandelingen zijn gericht op de symptomen, zoals anti-diarree medicijnen en pijnstillers. Tenslotte kan de chronische bloeden die soms wordt geleverd met IBD leiden tot ijzertekort in het bloed. Dus, veel artsen raden ijzersupplementen ook om bloedarmoede te voorkomen.

Als je lijdt aan hevige buikpijn of een van deze symptomen, raadpleeg dan onmiddellijk een arts. Ze kunnen helpen erachter te komen wat er mis is en aan te bevelen een behandelplan.

Dus, heb je darm problemen met fibromyalgie? Wat denk je dat de link is? Wat moet je doen om ze te beheren? Laat het ons weten in de commentaren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *